Το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ «αδειάζει» την κυβέρνηση: Καμιά παρέμβαση Πομπέο για τα ελληνοτουρκικά


Τα δημοσιεύματα περί «μεσολάβησης των ΗΠΑ για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων» διέψευσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Πιο συγκεκριμένα, ανώνυμη πηγή του State Department, μιλώντας στον απεσταλμένο του «ΑΝΤ1» στην Ουάσιγκτον, διέψευσε τα σενάρια περί ανάμειξης και μεσολάβησης του υπουργού, Μάικ Πομπέο, στα ελληνοτουρκικά θέματα. «Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε, χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό». Επεσήμανε, πάντως, ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών».

Πρόσθεσε δε, ότι «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Λίγες ώρες μετά την διάψευση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί σε συνέντευξή του στον Σκάι   ότι δεν έχει ληφθεί επίσημη πρωτοβουλία σχετικής διαμεσολάβησης από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, διακινήθηκαν σενάρια και δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για επερχόμενη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον - και ειδικότερα του Μάικ Πομπέο - με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.



ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται το φιάσκο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε "φούσκες" και κατασκευασμένα δημοσιεύματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στο σχόλιό τη Κουμουνδούρου επισημαίνει:

«Η διάψευση, στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν στηριχτεί σε διαρροές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για την μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνει με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο την πανθομολογούμενη πλέον εκτίμηση ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα φιάσκο.

Η προσπάθεια του Γραφείου Πρωθυπουργού να εξαφανίσει από τη μετάφραση των δηλώσεων Μητσοτάκη, τη φράση για στήριξη στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού, ενώ ο Πρέσβης του Ιράν πραγματοποιούσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, επιβεβαιώνει επίσης το ίδιο συμπέρασμα.

Δυστυχώς, αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα "όχι ουσία, μόνο επικοινωνία". Ο κ. Μητσοτάκης, όμως,  θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε "φούσκες" και κατασκευασμένα δημοσιεύματα».





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη