Διάβημα διαμαρτυρίας του Ιράν για τη στήριξη Μητσοτάκη στη δολοφονία Σουλεϊμανί


Την ύπαρξη διαβήματος διαμαρτυρίας του Ιράν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για την απροκάλυπτη στήριξη που εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στην απόφαση του Τραμπ να δολοφονηθεί ο στρατηγός Σουλεϊμανί, παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Open.


Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει το βράδυ της Παρασκευής ο δημοσιογράφος του Open, Χρήστος Τσιγουρής, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της.

Απαντώντας, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την είδηση, σχολίασε ότι δεν έχει δει, ακόμη, το κείμενο του διαβήματος και ενημέρωσε ότι σήμερα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο διάλογος όπως περιλαμβάνεται στην απομαγνητοφώνηση από το υπουργείο Εξωτερικών:

Φ. Μαυραγάνη: Επειδή είπατε για το Ιράν κ. Υπουργέ, χτες ο Χρήστος Τσιγουρής εδώ στο δελτίο μας, είπε ότι υπήρξε διάβημα από την Πρεσβεία του Ισραήλ για τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε σχέση με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. Το επιβεβαιώνετε αυτό;

Ν. Δένδιας: Από την πλευρά του Ιράν, λέτε.

Φ. Μαυραγάνη: Από την πλευρά του Ιράν, ναι.

Ν. Δένδιας: Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Zarif, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω.

Την Παρασκευή, ο δημοσιογράφος του Open, Χρήστος Τσιγουρής, μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ρεπορτάζ (βλ. από το 52:30) σύμφωνα με το οποίο ο Ιρανός πρέσβης, στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, του ζήτησε να μεσολαβήσει και να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τη δυσαρέσκεια και την ενόχληση της Τεχεράνης για τις δηλώσεις Μητσοτάκη.

«Ούτε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες έχουμε κακές σχέσεις δεν τοποθετήθηκαν έτσι» φέρεται να διεμήνυσε ο Ιρανός πρέσβης στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέδειξε τη διπλωματική οδό, αλλά φέρεται να σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακά σύμμαχος των αραβικών χωρών, έχει καλές σχέσεις μαζί τους και δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές αυτές από τη μία μέρα στην άλλη.

Πάντως, μέχρι και την παραδοχή Δένδια το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε ανακοινώσει τίποτα για τη διαμαρτυρία του Ιράν, ενώ στον λογαριασμό του στο Twitter έχει αναρτήσει πολλές από τις δηλώσεις του στη σημερινή συνέντευξη, το επίμαχο απόσπασμα δεν το έχει αναρτήσει.




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη