Μπαλάσκας: «Δεν υπάρχει όπλο που εκπυρσοκροτεί μόνο του»


Με μια εντυπωσιακή δήλωση, ο συνδικαλιστής της αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, αποδόμησε πλήρως - και άθελά του προφανώς - το γνωστό, διαχρονικό αφήγημα περί «εκπυρσοκρότησης» του αστυνομικού όπλου,
που συνοδεύει κάθε περιστατικό, ενίοτε τραγικό, χρήσης όπλου από αστυνομικούς κατά πολιτών. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον αστυνομικό που έβγαλε όπλο και απείλησε φοιτητές στο χώρο της ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Σ. Μπαλάσκας είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «δεν υπάρχει όπλο που εκπυρσοκροτεί μόνο του, αν είναι πάνω στην πάλη και εκπυρσοκροτήσει, σημαίνει ότι ο αστυνομικός δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος».

Η «εκπυρσοκρότηση» έχει ενοχοποιηθεί επισήμως, τόσο από την αστυνομία, όσο και από την Δικαιοσύνη σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, με θύματα κυρίως μετανάστες, αλλά και μαθητές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τραγικού περιστατικού στις 23 Οκτωβρίου 1998, ένας Σέρβος μαθητής, ο Μάρκο Μπουλάτοβιτς, που βρισκόταν με το σχολείο του για εκδρομή στη Θεσσαλονίκη έπεφτε νεκρός με μία σφαίρα στο στήθος από το όπλο του αστυνομικού Κυριάκου Βανδούλη.



Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είχε υποστηρίξει ότι ο Μπουλάτοβιτς και οι συμμαθητές του είχαν «ασκήσει πίεση» στον αστυνομικό με αποτέλεσμα να «εκπυρσοκροτήσει» το όπλο του.

Στις 20 Ιανουαρίου 1996 σε αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα» κατά μεταναστών στη Σκάλα Ωρωπού, αστυνομικός σκοτώνει έναν Αλβανό μετανάστη. Το όπλο του αστυνομικού είχε επίσης «εκπυρσοκροτήσει».

Ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονήθηκε το 1985 από τον αστυνομικό Μελίστα με το δικαστήριο να θεωρεί πως αυτό έγινε «εν βρασμώ ψυχικής ορμής», ενώ ο επίσης 1χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον Κορκονέα, με την υπεράσπιση να υποστηρίζει ότι η σφαίρα… «εξοστρακίστηκε».



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη