Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιδότηση 800 ευρώ και μείωση ενοικίου


Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας ξεκινούν σήμερα οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις από τους επιχειρηματίες - εργοδότες για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ αλλά και τα ωφελήματα από την μείωση ενοικίων (επαγγελματικών ή πρώτης κατοικίας). Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις δικές τους υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr την άλλη εβδομάδα, πιθανότατα από 1 - 10 Απριλίου.


Οι δυο υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με τα σχετικά έντυπα δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ και θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των εργοδοτών και ακολούθως σε δεύτερη φάση των εργαζομένων.

    Επιχειρήσεις - εργοδότες

Τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ψηφιακά μέχρι την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου οι επιχειρήσεις - εργοδότες:

    των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων (δικαιούνται να πληρώσουν το 60% του επαγγελματικού ενοικίου) ή
    που βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους

Οι εργοδότες της πρώτης περίπτωσης - δηλαδή όσοι έχουν κλείσει προσωρινά με εντολή του κράτους - υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

    την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες  από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
    τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
    τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
    τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία (απόλυση) είτε με οικειοθελή αποχώρηση (παραίτηση)

Οι εργοδότες της δεύτερης περίπτωσης - δηλαδή όσοι κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας - υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

    την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
    τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
    τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση,

Προσοχή, όπου αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση - Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι υπόχρεοι εργοδότες υποχρεούνται επίσης να γνωστοποιήσουν αυθημερόν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους,

Το νέο έντυπο ονομάζεται «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19» και είναι διαθέσιμο στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας. Όπως ρητά αναφέρεται:

«Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Το πεδίο «Μισθώνω ακίνητο» είναι υποχρεωτικό πεδίο για όσους έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου για την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής. Αυτοί είναι που δικαιούνται και τη μείωση 40% στο επαγγελματικό μίσθωμα.  



  
Το σχετικό ΦΕΚ



    Εργαζόμενοι - Άνεργοι

Η δεύτερη υπουργική απόφαση που αφορά τους εργαζόμενους - άνεργους, δικαιούχους της επιδότησης των 800 ευρώ αναφέρει ρητά πως τα μέτρα στήριξης αφορούν τους κάτωθι εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:

    εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτούς), των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε επειδή ο εργοδότης κάνει χρήση της ρύθμισης για αναστολή συμβάσεων εργασίας καθώς πλήττεται από την εξάπλωση του κορονοιού, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ.
    εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Και οι δυο περιπτώσεις δικαιούχων υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων supportemployees.yeka.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την 1η Απριλίου.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα υπάρχει αναρτημένο το έντυπο με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις - Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού». Αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι – άνεργοι δικαιούχοι.

Προσοχή, το πεδίο «Μισθώνω κύρια κατοικία» συμπληρώνεται μόνο αν ο ΚΑΔ του εργοδότη ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Το σχετικό ΦΕΚ

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λειτουργεί Ομάδα Κεντρικής Διαχείρισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων. Η Ομάδα Κεντρικής Διαχείρισης αποτελείται από 7 μέλη, ως εξής:

α) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, ως συντονιστή της ομάδας,

β) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών,

γ) τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,

δ) την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία,

ε) την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία,

στ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και

ζ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με τους αναπληρωτές τους.

Έργο της ομάδας είναι η διαχείριση και η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων. 


           
           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη