Voucher: «Μαθήματα αδιαφάνειας» και εκατομμύρια σε 7 «άγνωστους» ιδιοκτήτες

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Το ρεπορτάζ του tvxs.gr γύρω από τον τρόπο που οργανώθηκε με fast track διαδικασίες η περίφημη εξ αποστάσεως κατάρτιση των επιστημόνων μέσω voucher, φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις αλλά και πέπλο μυστηρίου που καλύπτει αρκετές από τις παραμέτρους.


Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και για πριμοδότηση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης, με αφορμή την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Συγκροτήθηκε μητρώο με... άγνωστους ιδιοκτήτες

Τη Δευτέρα ο Υπουργός Εργασίας υπέγραψε την απόφαση  για τη «Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης», ενισχύοντας τα ερωτηματικά και επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ που ανέφερε ότι ελάχιστες, εταιρίες είχαν ήδη αναπτύξει τις σχετικές πλατφόρμες, και θα παράσχουν την υποδομή στους άλλους παρόχους εισπράττοντας, με βάση τις πληροφορίες της αγοράς, τα 200 από τα 470 ευρώ που παίρνει κάθε Κέντρο Κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο.

Σύμφωνα με την απόφαση μόλις 7 πλατφόρμες έχουν πιστοποιηθεί, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα μοιραστούν ένα ποσό που μάλλον ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με βάση την αναλογία.

Οι ιδιοκτήτες όμως παραμένουν ένα μυστήριο αφού η απόφαση του Υπουργού που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, παραδόξως, παραλείπει να τους αναφέρει και παραθέτει μόνο τα σχετικά links.  Κοινό χαρακτηριστικό όλων των sites, η φτωχή και πρόχειρη κατασκευή αλλά και τα πλημμελή ή ανύπαρκτα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη. Με ένα πρόχειρο έλεγχο πάντως μπορεί κάποιος  να εντοπίσει ότι δύο από αυτές τις πλατφόρμες φέρεται να ανήκουν στην ίδια εταιρία  (MASTER AE), από μία εμφανίζεται να ανήκει στις εταιρίες AΠΟΨΗ ΕΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΕ ενώ για τρεις πλατφόρμες είναι παντελώς άγνωστος ο ιδιοκτήτης.



ΣΥΡΙΖΑ: Μαθήματα αδιαφάνειας από τη ΝΔ

Τα πολλά ερωτηματικά, η απίστευτη ταχύτητα των διαδικασιών  και η πολιτική λογική της κυβέρνησης να διανείμει πακτωλό εκατομμυρίων σε ελάχιστους παρόχους αντί να ενισχύσει ουσιαστικά τους επιστήμονες της χώρας που πλήττονται, έγινε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν τη ΝΔ για «μαθήματα αδιαφάνειας».

Σε κοινή τους δήλωση οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει την κρίση του κορωνοϊού, ευκαιρία για τους λίγους. Αφού κορόιδεψε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές, στερώντας τους το βοήθημα των 800 ευρώ και αντικαθιστώντας το με voucher εκπαίδευσης των 600 ευρώ.

Αφού πριμοδότησε, με αυτόν τον τρόπο, ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης με 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Εξέδωσε πρόσκληση συμμετοχής των παρόχων κατάρτισης, καθένας από τους οποίους κατέθεσε υλικό 1.000 ωρών ασύγχρονης εκπαίδευσης εντός δύο ημερών. Ενέκρινε τις προτάσεις των παρόχων εντός μόλις 12 ωρών, αφού υποτίθεται ότι έλεγξε προγράμματα χιλιάδων ωρών συνολικά μέσα σε μισή μέρα. Σ' αυτά τα πράγματα μην ψάχνεις για λάθος. Στην αδιαφάνεια η ΝΔ παίρνει άριστα.».

Όλα τα Κολλέγια και ΙΕΚ εμφανίστηκαν με... ΚΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και  Εργασίας κατέθεσαν η Όλγα Γεροβασίλη και 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε σχέση με το επίδομα στήριξης σε 180.342 επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την προκήρυξη του προγράμματος όλα τα Ιδιωτικά ΙΕΚ και τα Κολλέγια, εμφανίστηκαν να διαθέτουν και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και συμμετέχουν στο «πάρτι» εκατομμυρίων που γίνεται για άλλη μια φορά με τις επιταγές κατάρτισης.




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη