Γονείς προς Κεραμέως: «Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τη μόρφωση των παιδιών μας;»


Φωτεινή Λαμπρίδη

«Δεν φοβήθηκα ποτέ να μιλήσω με γονείς ούτε όταν είχα απέναντι μου 500 στην αίθουσα του ΑΠΘ, θα φοβηθώ τώρα;»

«Θα ασχοληθούμε με το πρόβλημα ενός παιδιού;»
«Θα κάνουμε “πείραμα” ίσως και να αποτύχουμε»
«Εγώ δεν είμαι παιδαγωγός, είμαι φυσικός»

Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκαν στους γονείς παιδιών Προτύπων Σχολείων, οι πρόεδροι του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πολιτικής και Επιστημονικής Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών, του Υπ. Παιδείας.

Με προηγούμενη ανακοίνωση τους που δημοσίευσε το tvxs.gr , γονείς της Ιωνιδείου εξηγούν για ποιο λόγο, είναι εις βάρος των παιδιών τους οι μεταρρυθμίσεις Κεραμέως.

Ακολούθησε ανακοίνωση από τους συλλόγους όλων των προτύπων, την οποία θα διαβάσετε παρακάτω.

Με το νέο Δελτίο Τύπου τους, υπογραμμίζουν πως όχι απλώς δεν εισακούστηκαν από τους ειδικούς του υπουργείου, αλλά «...χρησιμοποίησαν φράσεις που καθόλου δε συνάδουν με τον ρόλο του εκπαιδευτικού που λαμβάνει αποφάσεις για τη μόρφωση των παιδιών μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Την Δευτέρα 11/05/2020  επιτροπή εκπροσώπων όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ιστορικών Προτύπων Σχολείων συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως.  Στη συνάντηση παρίσταντο εκτός της Υπουργού η Γεν. Γραμματέας κα Α. Γκίκα ,ο Πρόεδρος του ΙΕΠ κος Ι. Αντωνίου και ο Πρόεδρος της ΕΕΠΠΣ κος Γ. Καλκάνης.

Η Υπουργός άκουσε αναλυτικά τις θέσεις μας, οι οποίες της γνωστοποιήθηκαν και με ανοιχτή επιστολή (συν. έγγραφο). Ωστόσο, επέμεινε στην άποψή της περί επιβολής των εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο, που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν.

Την ίδια στιγμή οι πρόεδροι ΙΕΠ και ΕΕΠΠΣ υπεραμύνθηκαν της επιβολής των εξετάσεων ως μέτρο έντασης του «ανταγωνισμού» μέσα στα σχολεία και διατήρησης των παιδιών σε διαρκή εγρήγορση, χωρίς όμως να απαντούν επί της ουσίας στα επιχειρήματα που τους εκτέθηκαν. Όχι μόνο δεν απάντησαν, αλλά προς έκπληξή μας, χρησιμοποίησαν φράσεις που καθόλου δε συνάδουν με τον ρόλο του εκπαιδευτικού που λαμβάνει αποφάσεις για τη μόρφωση των παιδιών μας, όπως:

«Δεν φοβήθηκα ποτέ να μιλήσω με γονείς ούτε όταν είχα απέναντι μου 500 στην αίθουσα του ΑΠΘ, θα φοβηθώ τώρα;»
«Θα ασχοληθούμε με το πρόβλημα ενός παιδιού;»
«Θα κάνουμε «πείραμα» ίσως και να αποτύχουμε.»
«Εγώ δεν είμαι παιδαγωγός, είμαι φυσικός»

Αξιότιμη κα Υπουργέ, πιστεύουμε ότι αν πραγματικά θέλετε να αναμορφώσετε τα Δημόσια Πρότυπα Σχολεία το εγχείρημά σας χρειάζεται να το πλαισιώσουν άνθρωποι με επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία και - το κυριότερο – που αφουγκράζονται τις ανάγκες και τον ψυχισμό των παιδιών. Δεν πρέπει να αφήσετε να καταστούν τα Πρότυπα Σχολεία άθυρμα σε χέρια ανθρώπων που οραματίζονται μόνον τον ανταγωνισμό των μαθητών σε μια σχολική μονάδα, αδιαφορώντας για τους ίδιους τους μαθητές σαν οντότητα, κινούμενοι με γνώμονα το δικό τους Πείραμα. Το καινούριο δε χτίζεται με παλιά και φθαρμένα υλικά...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αναβρύτων, Βαρβακείου, Ευαγγελικής, Ζωσιμαίας, Ιωνιδείου.

ΠΡΟΣ:  Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη
Κοινοβουλευτικά Κόμματα, Ν.Δ. - ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ΚΙΝ.ΑΛ.-Κ.Κ.Ε.- ΕΛ.ΛΥ., ΜεΡΑ25,
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Γραφείου Πρωθυπουργού
Αθήνα, 08/05/2020

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων των Προτύπων Σχολείων, έπειτα από κοινή συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη) με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, καταλήξαμε στα ακόλουθα:

Ως προς το Άρθρο 18, “Εισαγωγή στα Πρότυπα”, ζητούμε τη διατήρηση του καθεστώτος αυτοδίκαιης μετάβασης των μαθητών/τριών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο μέσω των ισχυουσών ενδοσχολικών απολυτήριων εξετάσεων, δίχως τις ειδικές ενδιάμεσες εισαγωγικές εξετάσεις που προβλέπει το σ/ν. Το καθεστώς αυτό πρέπει να ισχύσει και για τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων που τώρα αποκτά, για πρώτη φορά, Πρότυπο Λύκειο.

Οι μαθητές/τριες εισάγονται στα Πρότυπα Γυμνάσια μέσω εξετάσεων, οι οποίες είναι εξαιρετικά απαιτητικές και απολύτως αδιάβλητες. Επομένως, οι επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο έχουν ήδη αξιολογηθεί για τον εξαετή κύκλο φοίτησης που έχουν μπροστά τους στην ενιαία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως άλλωστε προβλέπει ο έως τώρα ισχύων νόμος. Όπως όλοι γνωρίζουμε και είναι διεθνώς εδραιωμένο, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί ενιαία οντότητα, ενιαία βαθμίδα, με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δεν διαιρείται ούτε τεμαχίζεται.

Οι ενδιάμεσες εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα, για μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, προκαλούν μόνο προβλήματα, εξαιρετικά σοβαρά, τα οποία περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:
Διαταράσσεται η συνέχεια και η σταθερότητα της φοίτησης των μαθητών/τριων εντός της εξαετούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι το οποίο θα συμβαίνει κατ’ εξαίρεση για τα Πρότυπα, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, γενικού ή θεματικού χαρακτήρα, οι μαθητές/τριες θα συνεχίζουν κανονικά από το Γυμνάσιο στο Λύκειο με τις ισχύουσες ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Εδώ τίθεται επιπρόσθετα και ένα συνταγματικό ζήτημα ισονομίας και ίσης αντιμετώπισης.



Με τρεις ξεχωριστές εισαγωγικές εξετάσεις μέσα σε έξι χρόνια, δηλαδή εξετάσεις για εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο στην ηλικία των δώδεκα, εξετάσεις για εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο στα δέκα-πέντε, εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο στα δέκα-οκτώ, οι μαθητές/τριες θα περιδινούνται συνεχώς σε ένα σύστημα εξετασιοκεντρικό. Έτσι απομειώνεται στην πράξη ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των Προτύπων Σχολείων που βασίζεται στη διευρυμένη μάθηση, την καλλιέργεια και εμβάθυνση της πραγματικής γνώσης, τη γνωριμία με την καινοτομία και οι μαθητές θα εστιάζουν μόνο σε συγκεκριμένα αντικείμενα που θα αφορούν στις νέες ειδικές εξετάσεις για εισαγωγή στο Λύκειο.

Η υποβολή μαθητών -οι οποίοι έχουν ήδη αξιολογηθεί με την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο- στη δοκιμασία ενός πειραματικού σωλήνα αδιάκοπων επαναξιολογήσεων προκαλεί αφόρητο ηθικό και ψυχολογικό φορτίο και καταργεί κάθε πλαίσιο συναισθηματικής ασφάλειας μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, πιθανή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, παρά τη θέληση του ίδιου του μαθητή, θα συνοδεύεται όχι μόνο από τις δύσκολες απαιτήσεις μιας νέας ένταξης-κοινωνικοποίησης, αλλά και από αίσθημα αποτυχίας και ματαίωσης και μάλιστα, ακριβώς στο μέσον της εφηβείας. Αυτά, δεν τα ισχυριζόμαστε μόνον εμείς ως Σύλλογοι Γονέων, αλλά οι καλές πρακτικές και τα παιδαγωγικά πρωτόκολλα που ισχύουν διεθνώς.

Ειδικά για τους μαθητές/τριες που σήμερα φοιτούν στην Α’ και στη Β’ Γυμνασίου, το σ/ν έρχεται να αλλάξει τους κανόνες της εξαετούς πορείας τους εντός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η πορεία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με δεδομένο ό,τι ισχύει για όλα τα σχολεία ανεξαιρέτως, μαζί και για τα Πρότυπα: η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο γίνεται αυτοδίκαια, με τις ενδοσχολικές προαγωγικές εξετάσεις. Πόσο ορθό και θεμιτό θεωρείται άραγε αυτό, ειδικά όταν τίθενται και συνταγματικού-νομικού χαρακτήρα ζητήματα όπως της ασφάλειας δικαίου και της απορρέουσας από αυτήν προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος και προς τη σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης; Για αυτή την αιφνιδιαστική αλλαγή ήδη διαμαρτύρονται, όπως φαίνεται και στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης στη σχετική ιστοσελίδα, μέχρι και οι γονείς των μαθητών/τριων που έχουν ήδη προετοιμαστεί για τις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την διατήρηση του θεσμού των Προτύπων και αναμένουμε άμεσα το ΦΕΚ προκήρυξης τους.

Σε καμιά περίπτωση δεν καλυπτόμαστε από την πιθανότητα ή τη δυνατότητα οποιασδήποτε μεταβατικής διάταξης που θα εξαιρεί από εισαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο, τους μαθητές/τριες που σήμερα φοιτούν στην Α’ και στη Β’ Γυμνασίου και τους μαθητές/τριες που φέτος θα εισαχθούν στο Γυμνάσιο. Δίχως να κρίνουμε προθέσεις, θεωρούμε την επιβολή ενδιάμεσων εξετάσεων για εισαγωγή στο Λύκειο ως ένα μέτρο που θα λειτουργούσε de facto υπονομευτικά –επ’ ουδενί ενισχυτικά- σε σχέση με τα Πρότυπα Σχολεία για όλους τους λόγους που παραθέσαμε.

Εν κατακλείδι, θέτουμε μία αρραγή και ανυποχώρητη γραμμή αντίθεσης, εκπροσωπώντας ως αιρετοί τις οικογένειες των σημερινών και αυριανών μαθητών/τριων των Προτύπων Σχολείων και αποδεχόμαστε πλήρως το σαφές μήνυμα που εξέπεμψαν όλοι οι γονείς και μαθητές/τριες οι οποίοι ανάρτησαν σχόλια κάτω από το Άρθρο 18 στη διαβούλευση.

Ως προς το Άρθρο 18, παράγραφος 2, “Μεταφορά”, ζητούμε απόσυρση της παραγράφου που αναφέρει «Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια». Πρέπει να ισχύσει και για τους μαθητές/τριες των Προτύπων Σχολείων, η ίδια πρόβλεψη μεταφοράς που ισχύει για τους μαθητές των υπολοίπων υπερτοπικών δημόσιων σχολείων στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα, αλλιώς τίθεται ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης και οριζόντιας εφαρμογής του νόμου.

Ως προς το Άρθρο 19, παράγραφος 3, “Διδακτικό Προσωπικό”, ζητούμε να δοθεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την πλήρωση κενών θέσεων σε Πρότυπα Σχολεία σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως της Περιφέρειας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται η δυνατότητα ένας εκπαιδευτικός αυξημένων προσόντων να διδάξει στο Πρότυπο Σχολείο της επιλογής του μέσα από το οποίο θα ενίσχυε περαιτέρω την κατάρτισή του και αντίστοιχα, ένα σχολείο θα διευκολυνόταν να εντάξει στο δυναμικό του τον πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό με βάση την ειδικότητα και τα προσόντα του, ενώ τυχόν κενά θα καλύπτονταν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων.

Ελένη Σωτηρόπουλου  Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Γυμνασίου και Προτύπου Λυκείου
Αναβρύτων  e-mail: gonisanavrita@yahoo.gr
Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη  Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων
e-mail: gymnasioanavrytagoneis@gmail.com
Σταύρος Ταραβήρας Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου
e-mail: sgvarvakeiogymnasio@gmail.com
Τέτη Ηγουμενίδη  Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Λυκείου Βαρβακείου Σχολής
e-mail: goneisvarvakiolykeio@gmail.com
Κατερίνα Γιαννούλη  Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής  Σχολής
Σμύρνης  e-mail: sylogosev@gmail.com
Γιώργος Καζαντζόπουλος  Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής
Σμύρνης  e-mail: sylgonlykeva@gmail.com
Δήμητρα Αλεξίου Προέδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας
e-mail: syllogosprotypoz@gmail.com
Γρηγόρης Τζιβελέκας  Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής
Πειραιά  e-mail: sgionid@gmail.com
Νίκος Γεννάδιος  Πρόεδρος Σ.Γ.Κ. Προτύπου Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής
Πειραιά   e-mail: sylgonlykionid@gmail.com





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη