Ακυρώθηκε η ανάθεση Στεφανή για τα Drones των 2,2 εκατ. ευρώ στο μεταναστευτικό


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Στην ακύρωση δύο συμβάσεων για την προμήθεια drones από το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο επιτήρησης για τις ροές του μεταναστευτικού, αναγκάστηκε να προβεί ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μετά την ακύρωσή τους από την Επιτροπή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, μετά από προσφυγή ανταγωνιστών των αναδόχων.


Πιο συγκεκριμένα, η σχετική διαδικασία ξεκίνησε με την  Πρόσκληση σε ∆ιαπραγµάτευση σύµφωνα µε την παράγραφο 2 του άρθρου 32
του ν. 4412/2016 για την σύναψη Σύµβασης µεταξύ του Πολεµικού Ναυτικού και της εταιρείας «DRONE SOLUTIONS S.A.» για την προμήθεια drones για την επιτήρηση και τον έλεγχο των µεταναστευτικών ροών,  με ύψος 1.329. οοο  ευρώ καθώς και της εταιρίας  «MOISS LTD»  με το ίδιο αντικείμενο και ύψος 853.000 ευρώ. Τη σύμβαση προσέβαλε στην αρμόδια επιτροπή η εταιρία "ΑLTUS SA" η οποία και δικαιώθηκε. Η συγκεκριμένη διαδικασία συνιστά, ουσιαστικά απευθείας ανάθεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των πρώτης απόφασης (υπ.αρ. 128/2020) η αναθέτουσα αρχή, εν προκειμένω το Πολεμικό Ναυτικό, στην απόφασή της  δεν αιτιολόγησε "πλήρως, ειδικώς και
επαρκώς" ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας για να προσφύγει σε απευθείας διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης ενώ η εταιρία που προσέφυγε υποστηριζει ότι παρανόμως δεν προσκλήθηκε αφού διαθέτει τα ίδια προϊόντα.  Σύμφωνα με το αντίστοιχο σκεπτικό της δεύτερης απόφασης (υπ.αρ. 130/2020) η αναθέτουσα αρχή, προσέφυγε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης κατά παράβαση του ισχύοντος πλαίσιου . Ως αποτέλεσμα ακυρώθηκαν και οι δύο συμβάσεις, με υπογραφή... Στεφανή. 


Συνεχίζεται το "πάρτυ" αναθέσεων και στο Μεταναστευτικό;

Η διαδικασία αυτή είναι ουσιαστικά μια απευθείας ανάθεση με αποτέλεσμα η Επιτροπή να κάνει δεκτές τις δύο προδικαστικές προσφυγές και ο αρμόδιος Υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής να αναγκαστεί να ακυρώσει τις συμβάσεις, συνολικού ύψους 2,183 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν κάποιος θεωρήσει ότι οι προδιαγραφές είναι πολύ περιορισμένες και "φωτογραφίζουν" συγκεκριμένα μοντέλα ή εταιρίες, σε κάθε περίπτωση η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, δικαιολογείται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες έκτακτες συνθήκες.

Πέρας από τις διαδικασίες και τις παρατυπίες που εντοπίζονται στη διαδικασία των αναθέσεων, εντύπωση προκαλεί ότι ενώ πρόκειται ακριβώς για το ίδιο αντικείμενο προμήθειας, drones με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές, που όμως "σπάζει" σε δύο ξεχωριστές εργολαβίες. Τόσο οι δύο ανάδοχοι του έργου όσο και η τρίτη εταιρία που προσέφυγε έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. 

Νέα αμφισβήτηση για Στεφανή

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες του Υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και η εμπλοκή του με το Μεταναστευτικο έχουν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από στελέχη της κυβέρνησης και το συμπολιτευόμενο τύπο με την αποχώρησή του στον προσεχή ανασχηματισμό να θεωρείται βέβαιη. Πολύ πρόσφατα άλλωστε, μετέτρεψε σε "ΤΑΞΙ" για τις μετακινήσεις του, ελικόπτερο του ΕΚΑΒ πολύτιμο για αεροδιακομιδές στα νησιά.





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη