Λευτέρης Αβραμάκης: «Επικίνδυνοι ακόμη και για τις διεθνείς σχέσεις μας οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στον Τουρισμό»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού για την κατάρτιση λίστας ακίνδυνων χωρών και τις αρνητικές συνέπειες στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας,  δήλωσε:


«Την προηγούμενη βδομάδα ο Υπουργός Τουρισμού προχώρησε σε μια χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλία. Με ανακοίνωση του το Υπουργείο προέβη σε ορισμό ζωνών επικινδυνότητας, αναφορικά με τη μετάδοση του covid – 19, στη νησιωτική Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί ένα κύμα αντιδράσεων από επιχειρηματίες του κλάδου και κατοίκους νησιών, οι οποίοι είδαν τον τόπο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας να στιγματίζεται και να εξαφανίζεται έτσι κάθε ελπίδα κάλυψης της ζημιάς από την αναμενόμενη λόγω της πανδημίας πτώση στην τουριστική κίνηση. Μετά και την έντονη αντίδραση του Υφυπουργού Τουρισμού, η ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού τελικά ανακλήθηκε. Δεν είμαστε σε θέση όμως ακόμη να γνωρίζουμε αν θα εξαλειφθεί ο στιγματισμός των περιοχών που κρίθηκαν έστω και για λίγο επικίνδυνες.
Σαν να μην έφτανε αυτό την 29η  Μαΐου το Υπουργείο Τουρισμού με νέα ανακοίνωσή του κατήρτισε κατάλογο με 29 ασφαλείς χώρες, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα τη χώρα μας αεροπορικώς από τη 15η Ιουνίου. Η κίνηση αυτή οδήγησε στην άμεση αντίδραση χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες κατά τον τρόπο αυτό στιγματίστηκαν ως επικίνδυνες. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Ντι Μάιο, προέβη σε διάβημα προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών διαμαρτυρόμενος εντόνως για αυτή την επιλογή. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Ντι Μάιο στην Ελλάδα, η οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την επέκταση της ζώνης των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 μίλια.
Ενόψει αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη άμεσα σε ανακοίνωση με την οποία άδειασε τον Υπουργό Τουρισμού, καθώς δεν κάνει αναφορά σε χώρες από τις οποίες θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις ούτε σε εθνικότητες, αλλά παραπέμπει τους ταξιδιώτες στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να εκδίδει λίστες επικινδυνότητας χωρών κορονοϊού για αεροπορικά ταξίδια. Αδιαμφισβήτητη επιδίωξη της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν να διαλύσει τα σύννεφα στις ελληνοΐταλικές σχέσεις. Όμως, την αμέσως επόμενη ημέρα το Υπουργείο Τουρισμού αναρτά κατάλογο του Υπουργείου Εξωτερικών με διαφορετικό περιεχόμενο, που περιλαμβάνει ακόμα και αεροδρόμια υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον ίδιο ως άνω ευρωπαϊκό οργανισμό. Χωρίς καμιά αναφορά περαιτέρω στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα ντόμινο από γκάφες του Υπουργού Τουρισμού, οι οποίες φέρνουν τη χώρα μας σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Οι χειρισμοί του δεν βάζουν  σε διακινδύνευση μόνο τον ήδη βαριά τραυματισμένο τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Οι επιλογές αυτές πάνε πολύ πιο μακριά βάζοντας σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που αυτές είναι ιδιαίτερα τεταμένες, λόγω της έντασης με την Τουρκία.
Δυστυχώς, όμως, την επαύριο η κυβέρνηση θα κάνει λόγο για ένα ακόμη success story στον Τουρισμό. Γιατί, όπως, μας έχει δείξει ουκ ολίγες φορές το μυστικό της επιτυχίας δεν βρίσκεται στην ικανότητα, στις ιδέες, στην εργατικότητα. Δεν αναζητάται καν στο  παραγόμενο αποτέλεσμα. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην επικοινωνία. Αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ το γνωρίζει καλύτερα από ο,τιδήποτε άλλο. Για αυτό και μέχρι στιγμής το έχει χρυσοπληρώσει. Δυστυχώς με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου».







Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη