Ανατριχιαστική ομοιότητα του Νόμου Χρυσοχοΐδη με το χουντικό διάταγμα του 1971


 Εντυπωσιακές είναι οι ομοιότητες που παρουσιάζει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» με το χουντικό διάταγμα 794 της 1ης Ιανουαρίου 1971,

το διάταγμα βάσει του οποίου η Δικτατορία κατέστειλε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και που παρέμενε ανενεργό σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.


Μάλιστα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζει «αντριγραφή» του χουντικού διατάγματος το  Νόμο Χρυσοχοίδη  και μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι η τελευταία φορά που υπήρξα νομοθετικό διάταγμα που να απαγορεύει ουσιαστικά τις συγκεντρώσεις ήταν επί χούντας.  Η μόνη διαφορά, σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, είναι ότι το διάταγμα του 1971 μεταφέρθηκε στη δημοτική γλώσσα και χαρακτήρισε «ψευδοαφήγημα» της κυβέρνησης ότι καλύπτει κενά που υπήρχαν στη νομοθεσία. Παράλληλα σημείωσε ότι το επιχείρημα που επαναλαμβάνει η ΝΔ πως «50 άτομα κλείνουν το κέντρο της Αθήνας» , καθώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι η ΕΛΑΣ μπορεί να τους οδηγήσει στο πεζοδρόμιο.

Τοποθετούμενος στην αρμοδια επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει αναλάβει να κάνει τη "βρώμικη δουλειά" του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως παρατήρησε, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για "Πρόεδρο της συνάθροισης" χρησιμοποίησε δηλαδή την ορολογία του χουντικού διατάγματος και όχι του νόμου που έφερε η ΝΔ στη Βουλή.

Αναλυτικά συγκρίσεις επίμαχων άρθρων από το Διάταγμα του 1971 και το νέο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης:







Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη