Τουρκία: «Ανύπαρκτη» η συμφωνία Αθήνας - Καϊρου


Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και για την Αγκυρα είναι ανύπαρκτη η «δήθεν» συμφωνία θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη στο Κάιρο, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, σύμφωνα με το Anadolu.


«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι λεγόμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν έχουν ισχύ για την Τουρκία» τονίζει η Αγκυρα.

«Η λεγόμενη περιοχή δικαιοδοσίας συμπεριλαμβάνεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Εθνη. Η Αίγυπτος η οποία έχασε τα 11.500 τ.χλ. με την συμφωνία που υπέγραψε το 2003 με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, σήμερα πάλι χάνει θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας με τη λεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα. Με αυτή τη συμφωνία γίνεται προσπάθεια παραβίασης και των δικαιωμάτων της Λιβύης», επισημαίνει η ανακοίνωση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε δραστηριότητα στη εν λόγω περιοχή και αναμφίβολα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ και της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη