Σάκοι νεκρών και λίστες εχθρών: Πώς σχεδίασαν οι ακροδεξιοί αστυνομικοί και πρώην στρατιώτες την «Day X»


Στη Γερμανία που χρόνια πάλευε με το παρελθόν της έχει ξυπνήσει ένα πρόβλημα ακροδεξιού εξτρεμισμού στις ελίτ των ειδικών δυνάμεών της. Δυστυχώς όμως η απειλή της νεοναζιστικής διείσδυσης των κρατικών θεσμών είναι πολύ ευρύτερη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Day X» στο Gustrow της Γερμανίας. Το σχέδιο ακούγεται τρομακτικά συγκεκριμένο.
Η ομάδα θα μάζευε πολιτικούς εχθρούς και εκείνους που υπερασπίζονταν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, θα τους έβαζε σε φορτηγά και θα τους οδηγούσε σε μια μυστική τοποθεσία. Τότε θα τους σκότωναν. Ένα μέλος είχε ήδη αγοράσει 30 σάκους νεκρών. Περισσότεροι σάκοι νεκρών ήταν σε λίστα παραγγελιών, σύμφωνα με τους ερευνητές, μαζί με ασβέστη, για την αποσύνθεση οργανικού υλικού.

Όσοι συζητούσαν το σχέδιο ήταν «ευπόληπτοι». Ένας ήταν δικηγόρος και τοπικός πολιτικός, αλλά με ιδιαίτερο μίσος για τους μετανάστες. Δύο ήταν έφεδροι στρατιώτες. Δύο άλλοι ήταν αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ο Μάρκο Γκρος, ένας ελεύθερος σκοπευτής και πρώην αλεξιπτωτιστής που ενήργησαν ως ανεπίσημοι ηγέτες τους. Η ομάδα αναπτύχθηκε από ένα εθνικό δίκτυο συνομιλίας για στρατιώτες και άλλους με ακροδεξιά συμπάθεια που δημιουργήθηκε από ένα μέλος των ελίτ ειδικών δυνάμεων της Γερμανίας, το KSK. Με την πάροδο του χρόνου, υπό την επίβλεψη του Γκρος, δημιούργησαν μια δική τους παράλληλη ομάδα. Στα μέλη περιλαμβάνονται ένας γιατρός, ένας μηχανικός, ένας διακοσμητής, ένας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, ακόμη και ένας ντόπιος ψαράς.

Αποκαλούσαν τον εαυτό τους Nordkreuz, δηλαδή Βόρειο Σταυρό. Ο Γκρός μιλώντας στους New York Times ανέφερε ότι ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις τους και αρνήθηκε ότι είχαν σχεδιάσει να σκοτώσουν κάποιον. Όμως, οι ανακριτές και οι εισαγγελείς, καθώς και μια μαρτυρία που έδωσε ένα μέλος στην αστυνομία, δείχνουν ότι ο σχεδιασμός τους πήρε μια πιο άσχημη στροφή.

Η Γερμανία έχει αρχίσει σιγά σιγά να ασχολείται με ακροδεξιά δίκτυα που σύμφωνα με τους αξιωματούχους είναι πολύ πιο εκτεταμένα από ό, τι πίστευαν. Η προσέγγιση των ακροδεξιών εξτρεμιστών στις ένοπλες δυνάμεις της είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε μια χώρα που έχει δουλέψει σκληρά για να απομακρυνθεί από το ναζιστικό παρελθόν της και τη φρίκης του Ολοκαυτώματος. Τον Ιούλιο η κυβέρνηση διέλυσε μια ολόκληρη ομάδα στις ειδικές δυνάμεις που αποτελείτο από εξτρεμιστές. Όμως, η υπόθεση Nordkreuz δείχνει ότι το πρόβλημα της ακροδεξιάς διείσδυσης δεν είναι ούτε νέο ούτε περιορίζεται στο KSK, ούτε ακόμη και στον στρατό.

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός διείσδυσε σε πολλά στρώματα της γερμανικής κοινωνίας τα χρόνια που οι αρχές υποτίμησαν την απειλή ή ήταν απρόθυμες να την αντιμετωπίσουν πλήρως, αναγνωρίζουν τώρα αξιωματούχοι και νομοθέτες. Ένα κεντρικό κίνητρο των εξτρεμιστών φαινόταν τόσο παραπλανητικό και φανταστικό που για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αρχές και οι ερευνητές δεν το έλαβαν σοβαρά υπόψη, ακόμη και όταν κέρδισε ευρύτερη διάδοση σε ακροδεξιούς κύκλους. Οι νεοναζιστικές ομάδες και άλλοι εξτρεμιστές το αποκαλούν Day Χ - μια στιγμή κατά την οποία η κοινωνική τάξη της Γερμανίας καταρρέει, απαιτώντας αφοσιωμένους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, σύμφωνα με τα λόγια τους, ώστε να «σωθούν και να σώσουν το έθνος». Σήμερα, οι «δημιουργοί» της Day X προσελκύουν «σοβαρούς» ανθρώπους με «σοβαρές» δεξιότητες και φιλοδοξίες. Όλο και περισσότερο, οι γερμανικές αρχές θεωρούν το σενάριο πρόσχημα για την εγχώρια τρομοκρατία από ακροδεξιούς συνωμότες.

«Φοβάμαι ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Dirk Friedriszik, νομοθέτης στη βορειοανατολική πολιτεία Mecklenburg-Western Pomerania, όπου ιδρύθηκε το Nordkreuz. «Δεν είναι μόνο το KSK. Η πραγματική ανησυχία είναι ότι βρίσκονται παντού. Στον στρατό, στην αστυνομία, σε μονάδες εφέδρων».

Το Nordkreuz ήταν μία από αυτές τις ομάδες που ετοιμάζονταν για την Day X. Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών έλαβε μια προειδοποίηση στα τέλη του 2016 και οι εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν το καλοκαίρι του 2017. Αλλά χρειάστηκαν χρόνια για να φτάσουν στα δικαστήρια. Ακόμα και τώρα, μόνο ένα μέλος της ομάδας, ο Γκρος, κατηγορήθηκε για παράνομη κατοχή όπλων και όχι για ευρύτερη συνωμοσία. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Γκρος καταδικάστηκε σε ποινή 21 μηνών με αναστολή. Η ετυμηγορία ήταν τόσο ελαφριά που φέτος έγινε έφεση από τους κρατικούς εισαγγελείς, ξεκινώντας την υπόθεση σε έναν άλλο παρατεταμένο γύρο διαδικασιών.

Από τα περίπου 30 μέλη του Nordkreuz, μόνο δύο άλλοι, ένας δικηγόρος και ένας αστυνομικός, ερευνούνται από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα για υποψίες ότι σχεδιάζουν τρομοκρατικές ενέργειες. Το αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστικό του χειρισμού των ακροδεξιών υποθέσεων από τις αρχές. Οι κατηγορίες σχεδόν πάντα επικεντρώνονται σε άτομα, όχι στα ίδια τα δίκτυα. Αλλά τα εμπόδια στη δίωξη τέτοιων υποθέσεων είναι όλο και περισσότερα, ένα άλλο πρόβλημα που κάνει τις γερμανικές αρχές να ανησυχούν περισσότερο, καθώς στις ομάδες μπαίνουν τα ίδια τα θεσμικά όργανα, όπως η αστυνομία, που υποτίθεται ότι κάνουν την έρευνα.

Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής της αστυνομίας της δυτικής πολιτείας της Έσσης παραιτήθηκε μετά τη συνεχή πρόσβαση σε υπολογιστές της αστυνομίας για εμπιστευτικές πληροφορίες που τότε χρησιμοποιούσαν οι νεοναζί. Στην Έσση δολοφονήθηκε από γνωστούς νεοναζί ένας περιφερειακός πολιτικός το περασμένο καλοκαίρι σε μια υπόθεση που αφύπνισε πολλούς Γερμανούς για την απειλή της ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Ορισμένα μέλη του Nordkreuz είχαν μάλιστα συντάξει έναν κατάλογο πολιτικών εχθρών. Ο Heiko Böhringer, ένας τοπικός πολιτικός στην περιοχή όπου εδρεύει η ομάδα, είχε δεχτεί  απειλές για τη ζωή του.

Βόρειος Σταυρός

Το σκοπευτήριο στο Güstrow, μια αγροτική πόλη στη βορειοανατολική Γερμανία, βρίσκεται στο τέλος ενός μεγάλου χωματόδρομου που ασφαλίζεται από μια βαριά πύλη. Συρματοπλέγματα περιβάλλουν την περιοχή και μια γερμανική σημαία κυματίζει στον άνεμο. «Εκεί ξεκίνησαν όλα», είπε ο Axel Moll, διακοσμητής και μέλος του Nordkreuz με άδεια κυνηγιού και όπλο στο σπίτι. Ο Γκρος επισκεπτόταν συχνά το σκοπευτήριο, ενώ υπήρξε αλεξιπτωτιστής και αξιωματικός στον γερμανικό στρατό πριν το τάγμα του απορροφηθεί από τις ειδικές δυνάμεις της Γερμανίας, το KSK. Δεν εντάχθηκε ποτέ στο KSK αλλά γνωρίζει πολλούς άντρες που το έκαναν.

Ένας άλλος τακτικός ήταν ο Frank Thiel, πρωταθλητής σε διαγωνισμούς για όπλα και εκπαιδευτής σκόπευσης από αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες σε όλη τη Γερμανία. Το φθινόπωρο του 2015, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο από πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έφτασαν στη Γερμανία, οι άνδρες φοβήθηκαν. Στα μάτια τους, η Γερμανία αντιμετώπισε μια πιθανή εισβολή από τρομοκράτες, μια πιθανή κατάρρευση του συστήματος ευημερίας της, ίσως και γενικευμένη αναταραχή.



Και η κυβέρνησή τους υποδέχτηκε τους μετανάστες. Στα τέλη του 2015, ενώ διεξήγαγε εργαστήριο σκοποβολής για το KSK στη νότια Γερμανία, ο Thiel έμαθε για ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο συνομιλίας σε όλη τη χώρα για να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στη Γερμανία και πώς να προετοιμαστεί για μια «κρίση». Το διοικούσε ένας στρατιώτης με το όνομα André Schmitt. Αλλά όλοι τον γνώριζαν ως Χάνιμπαλ. Σύντομα περίπου 30 άτομα, πολλά από αυτά τακτικά στο σκοπευτήριο στο Güstrow, εντάχθηκαν στο παράρτημα του δικτύου του Schmitt, ακολουθώντας τις ενημερώσεις του. Δεν πέρασε πολύς καιρός ο Γκρος αποφάσισε να δημιουργήσει μια παράλληλη ομάδα ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να συναντιούνται τοπικά. Τα μέλη ζούσαν σε πόλεις και χωριά της περιοχής, μοιράστηκαν τις ακροδεξιές πεποιθήσεις και θεωρούσαν τους εαυτούς «πολίτες με ανησυχίες».

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, αυτό το δίκτυο είχε γίνει το Nordkreuz. Υπήρχαν δύο κριτήρια για συμμετοχή: «Οι σωστές δεξιότητες και η σωστή στάση». Ο Γκρος και ένας άλλος αστυνομικός της ομάδας ήταν μέλη αυτού που ήταν τότε ένα αναδυόμενο ακροδεξιό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο εθνικό κοινοβούλιο.

Με την πάροδο του χρόνου η ομάδα τους μετατράπηκε σε μια στενή αδελφότητα με κοινή φιλοδοξία που θα έφτανε να κυριαρχήσει στη ζωή τους: την προετοιμασία για την Day X. Άρχισαν να μαζεύουν αρκετές προμήθειες για να επιβιώσουν για 100 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, βενζίνης, ειδών μπάνιου, φορητό ραδιοτηλέφωνο, φάρμακα και πυρομαχικά. Ο Γκρος συγκέντρωσε 600 ευρώ από κάθε μέλος της ομάδας για να τα πληρώσει. Συνολικά, συγκέντρωσε περισσότερα από 55.000 πυρομαχικά.

Η ομάδα εντόπισε ένα «ασφαλές σπίτι», όπου τα μέλη θα μεταφέρονταν με τις οικογένειές τους την Day Χ, ένα πρώην κομμουνιστικό χωριό μέσα στο δάσος. Το μέρος ήταν «ιδανικό», είπε ο Moll. Υπήρχε ένα ρυάκι για πόσιμο νερό, μια μικρή λίμνη για να πλυθούν, ένα δάσος με ξύλο για κατασκευές και ελάφια για κυνήγι, ακόμη και ένας παλιός βόθρος.

Μέχρι το 2016, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι μετανάστες έφτασαν στη Γερμανία και πολλές ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός έγινε πιο σοβαρός. Ο Γκρος και άλλα μέλη του Nordkreuz ταξίδεψαν το φθινόπωρο σε μια έκθεση όπλων στη Νυρεμβέργη και συναντήθηκε προσωπικά με τον Schmitt, τον στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο συνομιλίας. Τα μέλη της ομάδας έμαθαν πώς να καταρριχηθούν στον πύργο ενός αχρησιμοποίητου πυροσβεστικού σταθμού. Δύο σημεία παραλαβής ορίστηκαν ως σημεία συνάντησης για την Day Χ.

Σάκοι νεκρών και ασβέστης

O Γκρος επέμεινε ότι δεν σχεδίαζαν ποτέ δολοφονίες ή πως σκόπευαν να προκαλέσουν κακό. Αλλά τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας απεικονίζει μια πιο δυσοίωνη ιστορία. «Οι άνθρωποι έπρεπε να συγκεντρωθούν και να δολοφονηθούν», δήλωσε ο Horst Schelski στους ανακριτές το 2017, σύμφωνα με αντίγραφα της δήλωσης του που κοινοποιήθηκε στους New York Times.

Ο Schelski είναι πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας του οποίου η εξιστόρηση αμφισβητείται από τους άλλους. Επικεντρώνεται σε μια συνάντηση που είπε ότι πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2016 σε μια στάση φορτηγού στον αυτοκινητόδρομο στο Στέρνμπεργκ, μια μικρή πόλη περίπου 40 λεπτά δυτικά του σκοπευτηρίου που σύχναζαν οι άντρες.

Μεταξύ των άλλων που ήταν παρόντες ήταν δύο άντρες που βρίσκονται υπό έρευνα για υποψία ότι σχεδιάζουν τρομοκρατία. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, δεν μπορούν να κατονομαστούν πλήρως. Ένας ήταν ο Haik J., που όπως ο Γκρος ήταν αστυνομικός. Ένας άλλος ήταν δικηγόρος και τοπικός πολιτικός, ο Jan Henrik. Ο Jan Henrik χαρακτηρίστηκε από άλλα μέλη ως ιδιαίτερα ένθερμος και γεμάτος μίσος. Ο Schelski είπε στην αστυνομία ότι ο Jan Henrik H. κρατούσε ένα φάκελο στο γκαράζ του με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τις φωτογραφίες τοπικών πολιτικών και ακτιβιστών που θεωρούσε ως πολιτικούς εχθρούς. Μερικοί είχαν προσπαθήσει να βοηθήσουν τους πρόσφυγες αναζητώντας ακίνητα για να μετατραπούν σε καταφύγια.

Καθώς έπιναν καφέ στη στάση του φορτηγού, ο Jan Henrik H. έστρεψε τη συνομιλία σε «τα άτομα του φακέλου», τα οποία είπε ότι ήταν «επιβλαβή» για το κράτος και έπρεπε να «καταργηθούν», είπε αργότερα ο Schelski στην αστυνομία. Ο Jan Henrik H. ήθελε συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μεταφοράς των αιχμαλώτων τους. Ρώτησε τον Schelski πώς θα μπορούσε να τους περάσει σε τυχόν σημεία ελέγχου που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε μια περίοδο αναταραχής. Μετά από αυτήν τη συνάντηση, ο Schelski είπε στην αστυνομία, απομακρύνθηκε από την ομάδα.

Μέχρι τότε, η υπηρεσία πληροφοριών τους παρακολουθούσε ήδη. Περίπου οκτώ μήνες μετά τη συνάντηση με το φορτηγό, οι αρχές διεξήγαγαν την πρώτη σε μια σειρά επιδρομών στα σπίτια πολλών μελών του Nordkreuz. Σε δύο χρόνια, οι επιδρομές και οι υπηρεσίες πληροφοριών αποκάλυψαν όπλα, πυρομαχικά, λίστες εχθρών και μια χειρόγραφη λίστα παραγγελιών για την Day X που περιελάμβανε σάκους νεκρών και ασβέστη.

O Γκρος είπε για σάκους νεκρών ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φθηνά αδιάβροχα καλύμματα υπνόσακων ή για τη μεταφορά μεγάλων αντικειμένων.
Η αποκάλυψη ότι η ομάδα είχε εντοπίσει πολιτικούς εχθρούς ανησύχησε τον Böhringer, τον τοπικό πολιτικό. Το 2015, δύο αστυνομικοί ήρθαν να δουν το σπίτι του αφού άρχισε να δέχεται απειλές θανάτου. Τον Ιούνιο του 2018, ο Böhringer κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Τα σπίτια δύο μελών του Nordkreuz δέχτηκαν πρόσφατα επιδρομές, ένας από αυτούς ήταν αστυνομικός, ο Haik J., ο οποίος ήταν στη συνάντηση στη στάση φορτηγών.
«Μου έδειξαν ένα σκίτσο του σπιτιού μου», είπε ο κ. Böhringer. «Το αναγνωρίζεις αυτό;» είχαν ρωτήσει». «Ήταν το ίδιο ακριβώς σκίτσο που έκαναν οι αξιωματικοί στο σπίτι μου», είπε. «Ξεροκατάπια. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που είπαν ότι ήθελαν να με προστατεύσουν, το έδωσαν σε ανθρώπους που ήθελαν να με βλάψουν». «Δεν ήθελαν απλώς να ετοιμάσουν την Day X, ήθελαν να σκοτώσουν τους εχθρούς τους», είπε. «Ήταν συγκεκριμένο, αυτό που σχεδίαζαν», κατέληξε.



           
           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη