«Περιμένω 158 συγγνώμες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«158 συγγνώμες αναμένουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς σχετικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν από τις σπάνιες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία. Εγώ έτσι αισθάνθηκα. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολιτικοί περιμένουν κάποια στιγμή να δικαιωθούν. Εγώ δικαιώθηκα πολύ γρήγορα και πολλοί από τους συμπολίτες μας θεωρούσαν ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν επωφελής, έχουν δει την πραγματικότητα. Φανταστείτε τον εναέριο χώρο της Βορείας Μακεδονίας να την φρουρούσε τώρα η τουρκική αεροπορία».

 

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Εάν υπήρχε συναλλαγή δεν αφορούσε καμία συναλλαγή δική μου. Υπήρξε όμως μια συναλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε την μη στήριξη της Συμφωνίας με την προοπτική της πρωθυπουργίας. O άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και το γνωρίζαμε. Επέλεξε να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους. Έλεγε ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τον Ζάεφ και τώρα μαθαίνουμε ότι δίνει και μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία».

 

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή και «κάθε μία ψήφος από τις 158 που διαθέτει η ΝΔ, θα είναι και μία συγγνώμη. 158 συγγνώμες αναμένουμε».

 

Νευρική κρίση στο Μαξίμου για τα Μνημόνια με Βόρεια Μακεδονία

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, όταν φτάσουν στη Βουλή για κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κυβερνητική πλειοψηφία επιδόθηκε σε μία προσπάθεια καθυστερήσεων, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο. Αυτό προκύπτει από την απροθυμία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών να εισάγουν τα τρία μνημόνια στις αντίστοιχες επιτροπές, μια τυπική διαδικασία που αναμενόταν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Τα τρία μνημόνια αφορούν στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Ειδικά το πρώτο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Πρωθυπουργό ο οποίος υποστήριζε ως αντιπολίτευση ότι θα ασκήσει βέτο στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας.

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει να φτάσει στη Βουλή η συμφωνία, λίγο μετά την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ και τους πολύ αρνητικούς συμβολισμούς της, ειδικά μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για το ρόλο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της χώρας του στους διεθνείς θεσμούς. Μάλιστα, αποδείχτηκε όταν το Πρωθυπουργικό Γραφείο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «έκρυψαν» τη σχετική είδηση ακόμη και από τους επίσημους λογαριασμούς.

 

Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη εβδομάδα για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού το συνολικό κυβερνητικό αφήγημα έχει καταρρεύσει, όμως στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατεί νευρική κρίση αναφορικά με τον εσωκομματικό χειρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν κραδασμοί, ενώ στο επίκεντρο φαίνεται να βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες όπως άλλωστε έπραξε και με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έχει βασίσει την πολιτική του πορεία στο Μακεδονικό έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι «δεν κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών».

 

Ανάλογες διαθέσεις όμως πιθανότατα να εκφράσουν και άλλοι βουλευτές, που είχαν επενδύσει πολιτικά στη ρητορεία περί «ελληνικότητας της Μακεδονίας», ενώ είχαν πρωτοστατήσει στα συλλαλητήρια των «Μακεδονομάχων».

 

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι μια κίνηση νόημα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στο social media. Συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ έκανε like στο  Twitter σε μια «δημοσκόπηση» η οποία ρωτά «Πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει κωλοτούμπα ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών;»

 

Το ερώτημα είναι πλέον εάν η ηγεσία θα θέσει καθαρά θέμα κομματικής πειθαρχίας επί του ζητήματος ή αν θα περιοριστεί στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους βουλευτές.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη