Οχτώ νομικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα για τις εσπευσμένες διαδικασίες ασύλου

Η εσπευσμένη επανέναρξη της διαδικασίας ασύλου στη Λέσβο, με τη μορφή των απομακρυσμένων συνεντεύξεων, θέτει σε κίνδυνο θεμελιώδεις εγγυήσεις της διαδικασίας, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οκτώ οργανώσεις που παρέχουν νομική υποστήριξη, στο νησί.

Το σύστημα απομακρυσμένων συνεντεύξεων για τους αιτούντες που έχουν εγκατασταθεί στη νέα δομή του Καρά Τεπέ θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με τις οργανώσεις, «δεν έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση των νομικών συμπαραστατών και δικηγόρων στη δομή».

 Επίσης, αναφέρουν ότι τίθενται ερωτήματα «κατά πόσο το προκρινόμενη σύστημα διεξαγωγής συνεντεύξεων διασφαλίζει την εχεμύθεια μιας τόσο σοβαρής διαδικασίας και των προστασία των προσωπικών δεδομένων των συνεντευξιαζόμενων».

Σε επιστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι τίθενται νομικά ζητήματα και ερωτήματα, τα οποία οι αρχές οφείλουν να απαντήσουν προτού επανεκκινήσει η διαδικασία ασύλου στο νησί, «κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες στο νόμο υποχρεώσεις τους».

 Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις Διοτίμα, European Lawyers in Lesvos, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, FENIX Humanitarian Legal Aid, HIAS Greece, Legal Centre Lesvos, PRAKSIS και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη