Σιδηρόκαστρο : Μια αποτρόπαια πράξη - Και η ανικανότητα

Mια αποτρόπαια πράξη συντελέστηκε πριν απο μερικές, με την δηλητηρίαση ζώων στο Σιδηρόκαστρο. Μια πράξη που είναι καταδικαστέα. Νομίζω πως κανείς δεν είναι υπέρ μια τέτοια πράξης.

Ήταν όμως αναμενόμενη μια τέτοια πράξη ; Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο ; Και βέβαια οχι. Και πριν απο μερικά χρόνια δηλητηρίασαν ζώα, πριν λίγο καιρό στην Βυρώνεια , παλαιότερα στην Ροδόπολη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κάποιοι , ίσως  άφρονες ίσως αγανακτισμένοι, ίσως ταλαιπωρημένοι,  προχωρούν σε τέτοιες πράξεις που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας. Άλλωστε δεν φταίνε σε τίποτε τα αδέσποτα.

Μια τέτοια πράξη θα επαναληφθεί ; Ίσως.

Δίχως να δικαιολογήσουμε την λογική αυτή, πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν οτι υπάρχει στην χώρα μας στον τόπο μας, στο Σιδηρόκαστρο, πρόβλημα με τα αδέσποτα - που δεν ήταν αδέσποτα και που το φυσικό του περιβάλλον δεν ηταν στον δρόμο, αλλά και κάποιο σπίτι ή κτηνοτροφική μονάδα και τα παρατούν στις πόλεις.  Κάτι που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι ορισμένοι - ευτυχώς λίγοι -  φιλόζωοι και φιλοζωικές οργανώσεις. Δεν μπορούν  να αντιληφθούν οτι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ ανθρώπων και ζώων. 

Δυστυχώς, αρκετές φορές χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για μια τέτοια, καταδικαστέα, πράξη. Στο Σιδηρόκαστρο, η κατάσταση με τα αδέσποτα εχει ξεφύγει, τα παράπονα των δημοτών πολλά. Κάποια  καταγράφηκαν σε δημοσιεύματα, αλλά απλώς λέγονται στις καφετέριες. Αδέσποτα  επιτέθηκαν σε ανθρώπους και παιδιά , όπως στην περίπτωση του  Στέφανου Καραγεωργίου, την περίπτωση του 13χρονου και του πρώην δημοτικού συμβούλου  Αντώνη  Τοπολίγκα.  Αδέσποτα,  γαυγίζουν ολη τη νύχτα δίχως να αφήνουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν. Εργαζόμενοι είναι. Αυτές είναι μερικές απο τις περιπτώσεις , αλλά υπάρχουν και άλλες που έχουν καταγραφεί απο τις αστυνομικές αρχές.

Μάλιστα τίθεται και ζήτημα δημόσια υγείας καθώς κυρίως  τους καλοκαιρινούς μήνες στην κεντρική πλατεία της πόλης και όχι μόνο, ανακατεύονται όλοι μαζί, άνθρωποι , παιδιά, σκυλιά. Εκει που παίζουν τα παιδιά  αφοδεύουν και κατουράνε τα αδέσποτα.

 

Απο την άλλη παρά τις σπειρώσεις που κατά καιρούς γίνονται, τα αδέσποτα  στο Σιδηρόκαστρο, αντι να μειώνονται αυξάνονται. Μόλις πριν μερικές ημέρες εντοπίστηκε αδέσποτο κουτάβι στο σούπερ μάρκετ λίτλ.

Σε καμία ευρωπαϊκή – πολιτισμένη χώρα δεν υπάρχουν αδέσποτα.

 

Δυστυχώς ομως, την φωνή των δημοτών δεν την έλαβαν υπόψιν τους  οι αρμόδιοι. Τόσο ο αντιδήμαρχος αρμόδιο για τέτοια ζητήματα κ. Λεωνάκης οσο και η αρμόδια επιτροπή του Δήμου εμφανίστηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν ενα ζήτημα που ταλαιπωρεί την πόλη και ίσως και τον δήμο ολόκληρο. Τέτοια ηταν η αδιαφορία τους που  την παρουσία  δημοτών στις συνεδριάσεις της ήθελε η επιτροπή του δήμου , προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της.

Άραγε εχουν ευθύνες ;

Ο Δήμος επέδειξε αδιαφορία για το πρόβλημα.  Η αρμόδια επιτροπή του δήμου επέδειξε αδιαφορία.

Οι φιλοζωικές ασχολούνται  μόνο με την μια πλευρά του θέματος, τα ζώα. Αδιαφορώντας για τους ανθρώπους. Ορισμένοι φιλόζωοι δεν σέβονται τον συνάνθρωπο τους, και μάλιστα επαγγελματίες.  Οταν βλέπεις τα πράγματα μονόπλευρα  υπάρχει ζήτημα.

Όλα αυτά δημιουργούν μια κακή εικόνα που δυστυχώς ενίοτε την πληρώνει ο ποιο αδύναμος κρίκος, που είναι  τα ζώα , που δεν φταίνε και σε τίποτε .

Ο δήμος διαθέτει περίπου 30.000 ευρώ για τα αδέσποτα. Που πάνε τα χρήματα ; Για το θέμα ρωτήθηκε αρκετές φορές αλλά δεν δόθηκε ακόμη απάντηση.

Αμεσα πρέπει :

Να δημιουργηθεί ενας χώρος φιλοξενίας για τα αδέσποτα ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται σε συνθήκες καλές. 

Να ζητήσει η ΚΕΔΕ  της νομοθεσίας και να δημιουργηθεί σε κάθε νομό μια κεντρική υπηρεσία που θα ασχολείται με τα ζώα αυτά , όπως σε ολες τις ευρωπαϊκές – πολιτισμένες χώρες.

Να τσιπαριστουν όλα τα σκυλιά , ώστε να αναζητούνται ευθύνες από τους ιδιοκτήτες τους  και να στειρωθούν ολα τα οικόσιτα σκυλιά. Να εφαρμοστή η  νομοθεσία

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη