Γαλλία: Έρευνες στα σπίτια υπουργού Υγείας και πρώην πρωθυπουργού για τη διαχείριση της πανδημίας

Έρευνες στα σπίτια του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Édouard Philippe, του νυν και του πρώην υπουργού Υγείας, της κυβερνητικής εκπροσώπου και άλλων υπευθύνων, πραγματοποιήθηκαν με απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης, όπως αποκαλύπτει το έγκυρο γαλλικό περιοδικού L’Express. Οι κατ' οίκον έρευνες έγιναν για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αφορούσαν τα εξής πρόσωπα:

 

    τον Olivier Véran, σημερινό Υπουργό Υγείας

    τον Jérôme Salomon, Γενικό Διευθυντή Υγείας

    την Geneviève Chêne, γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας

    τον Édouard Philippe, πρώην Πρωθυπουργό

    την Agnès Buzyn, πρώην Υπουργό Υγείας και

    την Sibeth Ndiaye, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπο.

 

Γιατί πραγματοποιήθηκαν αυτές οι έρευνες κατ' οίκον;

 

Στις 7 Ιουλίου ξεκίνησε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της «αποχής από τα καθήκοντά τους για την αντιμετώπιση καταστροφών», η οποία ανατέθηκε στην εξεταστική επιτροπή του Cour de justice de la République (CJR), η οποία ενεργεί με αρμοδιότητες εισαγγελέα, ανακριτή και διενεργεί έρευνες».

 

Το Cour de justice de la République (CJR), είναι θεσμικό όργανο, έχει συγκροτηθεί το 1993 και αποτελεί το Γαλλικό Ειδικό Δικαστήριο, που έχει τη δικαιοδοσία να δικάζει περιπτώσεις εγκλημάτων ή αδικημάτων, που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για πράξεις που διαπράττονται εκτός των καθηκόντων τους, είναι αρμόδια τα κανονικά τακτικά δικαστήρια.

 

«Συνολικά, από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, έχουν κατατεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο (CJR), 90 καταγγελίες εναντίον υπουργών. Μόνο εννέα έγιναν δεκτές, που αφορούσαν εκτός από τον σημερινό υπουργό Υγείας Olivier Véran, τον πρώην πρωθυπουργό Édouard Philippe, την πρώην υπουργό Υγείας Agnès Buzyn και την πρώην κυβερνητική εκπρόσωπο Sibeth Ndiaye».

 

 

 

Τι αφορούν αυτές οι καταγγελίες;

 

Οι ακροάσεις των εναγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών που εκπροσωπούν την Ιατρική  Συλλογικότητα C19 (COVID - 19), ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι καταγγελίες αναφέρονται συγκεκριμένα σε «ασυνέπεια των μέτρων» που πάρθηκαν σε ανώτατο κρατικό επίπεδο και για «έλλειψη εφαρμογής των συστάσεων του ΠΟΥ».

 

Από την πλευρά της, η εισαγγελία του Παρισιού, η οποία έχει δεχτεί πολλές δεκάδες καταγγελίες που αφορούν μερικές φορές κυβερνητικούς αξιωματούχους, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μια μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, συγκεκριμένα για «ακούσιες ανθρωποκτονίες» ή για «έκθεση σε κίνδυνο της ζωή άλλων προσώπων».

 

Επιπλέον η Συλλογικότητα «Σύνδεσμος Θυμάτων του κορονοϊού στη Γαλλία» (Victimes Coronavirus France), στην οποία συμμετέχουν 200 άτομα, στα μέσα Σεπτεμβρίου, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο (CJR ), μήνυση εναντίον του σημερινού πρωθυπουργού Jean Castex, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση, όσον αφορά την πανδημία, συνέχισε να «αρμενίζει χωρίς χάρτη)».

 

«Μήπως η προσφιλής τακτική κυβερνητικών και ΜΜΕ να καταφεύγουν σε συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου συμφέρει, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις πρακτικές της γαλλικής δικαιοσύνης;», ήταν το σχόλιο παραγόντων της Υγείας, στους οποίους το tvxs έθεσε υπόψιν τις εξελίξεις στη Γαλλία. «Εκτός από το lockdown, συμβαίνουν κι άλλα τινά εις Παρισίους».

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη