Χάνει το Σιδηρόκαστρο !

Το Σιδηρόκαστρο και οι τοπική του αγορά φαίνεται πως είναι οι χαμένοι απο την Δομή στην θέση Κλειδί. Ενω επωμιστεί το βάρος λειτουργίας της  - που θα μείνει για αρκετά χρόνια - χάνει οτι οφέλη μπορεί να εχει.

Κάθε μήνα η τοπική αγορά περισσότερα  χάνει 45.000 ευρώ , απο τα χρήματα που δίνονται απο την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ε.Ε.  σε κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη. Με λεωφορεία καθημερινά μετακινούνται στις Σέρρες, οπου εκει κάνουν τις αγορές και ξοδεύουν τα χρήματα αυτά.  

Χάνουν οι ιδιοκτήτες ταξί , καθώς υπάρχουν ασθενείς απο την Δομή που θα πρέπει να μεταφέρονται κάθε τόσο στο Νοσοκομείο, οπως νεφροπαθείς.  Η μετακίνηση τους γίνεται με ταξί απο τις Σέρρες.

Η μετακίνηση των μεταναστών στις Σέρρες γίνεται καθημερινά με λεωφορείο ταξιδιωτικού γραφείου της Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε η μετακίνηση να γίνεται με λεωφορείο ταξιδιωτικού γραφείου του Σιδηροκάστρου, ωστε τα χρήματα να μένουν εδω.

Μέσω του ΔΟΜ χιλιάδες πρόσφυγες θα μένουν σε σπίτια. Γιατί οχι και το Σιδηρόκαστρο να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Σίγουρο καλό ενοίκιο, διότι καταβάλλεται απο ΜΚΟ.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι τρεις οικογένειες προσφύγων μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια  στο Σιδηρόκαστρο και εργάζονται στον πρωτογενή  και δευτερογενή τομέα.  Τα δε παιδιά τους πάνε στα Δημοτικά σχολεία της πόλης. Ετσι κρατήθηκαν τάξεις σχολικές που θα έκλειναν.  

Για μια ακόμη φορά ρωτάμε την δημοτική αρχή τι οφέλη εχει ο δήμος απο την Δομή. Τι οφέλη εχει το Σιδηρόκαστρο.

Περισσότερα απο 136.000.000 ευρω θα διατεθούν απο το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στα Νησιά για τους πρόσφυγες, που τυχαίνει να είναι και εκλογική περιφέρεια του κ. Μηταράκη.

Ο δήμαρχος οφείλει να στηρίξει την τοπική αγορά και να πιέσει ώστε τα χρήματα απο την κίνηση της Δομής να πέσουν στην τοπική αγορά.

 

 

Περισσότεροι πρόσφυγες σε σπίτια μέσω του ΔΟΜ

 

Πάνω από 4.400 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ξαναβρεί στέγη από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος Helios που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. ● Στην «ουρά» άλλοι τουλάχιστον 12.000, ψάχνει τρόπους να επιταχύνει τη διαδικασία το υπουργείο.

 

Γύρω στα 450 νέα ετήσια συμβόλαια ενοικίασης διαμερίσματος υπογράφονται κατά μέσο όρο τον μήνα από αναγνωρισμένους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναζητά τρόπους να αυξηθεί ο αριθμός, προκειμένου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνωρισμένοi πρόσφυγες που αναγκάστηκαν το καλοκαίρι να εγκαταλείψουν τις δομές στα νησιά και βρέθηκαν άστεγοι στην πλατεία Βικτωρίας ή σε άλλες δομές, που σήμερα ξεχειλίζουν με αυτοσχέδιες σκηνές.

 

Περίπου 19.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες γράφτηκαν στο πρόγραμμα από τον Ιούλιο, ενώ από τον Ιούνιο καταγράφονται περισσότεροι από 4.400 που έχουν νέα ενοικιαστήρια συμβόλαια, τα περισσότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Ηράκλειο, Γιάννενα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Κατερίνη και Κιλκίς.

 

Προκύπτει ότι περισσότεροι από 12.000 εγγεγραμμένοι περιμένουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου και μερικής κάλυψης των πρώτων εξόδων, αναμονή που σχετίζεται προφανώς με γραφειοκρατικά ζητήματα και τον δισταγμό των ιδιοκτητών. Εξ ου και στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου, του ΔΟΜ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσίαση της καμπάνιας του προγράμματος, ο υπουργός Νότης Μηταράκης εξήγγειλε τροποποιήσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας των διαμερισμάτων και περισσότερα κίνητρα στους ιδιοκτήτες, όπως η παροχή μεγαλύτερης εγγύησης, η οποία μάλιστα θα δίνεται απευθείας από το ΔΟΜ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η παροχή τέτοιων κινήτρων εφαρμόζεται πιλοτικά στην Τρίπολη, τη Λιβαδειά και τη Νάουσα.

 

Ο κ. Μηταράκης εξήγγειλε επίσης περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας για τους ωφελούμενους του προγράμματος, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχουν ανάγκες στην αγορά εργασίας, ειδικά στον αγροτικό τομέα».

Εκπαίδευση

 

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει συνεργασία του ΔΟΜ με 19 Κέντρα Ενταξης Μεταναστών σε όλη την Ελλάδα για την κατάρτιση των προσφύγων και την παροχή «ενός οπλοστασίου δεξιοτήτων και γνώσεων ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν ουσιαστικά». «Η κοινωνική ενσωμάτωση και η εργασιακή ένταξη πρέπει να προκύπτουν ως ώριμος καρπός από την ώσμωση ιδεών και δράσεων με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα βίαιων αλλαγών στην καθημερινότητα ντόπιων κατοίκων, ούτε και πολιτικών με αστερίσκους», σημείωσε.

 

Δεν εξήγησε ωστόσο πώς συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση περίμενε έναν χρόνο πριν βάλει στο λεξιλόγιό της και στις πολιτικές της τα ζητήματα ένταξης, ούτε πώς βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις πόλεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

 

«Η μετανάστευση μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των γηρασμένων κοινωνιών πολλών ευρωπαϊκών χωρών, φέρνοντας εργατικό δυναμικό και ενδυναμώνοντας την οικονομία», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανλούκα Ρόκο και χαρακτήρισε δύσκολο επίτευγμα τη λειτουργία του προγράμματος και πρότυπο καλής συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη