Μακάβρια κυβερνητική αδιαφοριά: Εδώ και μήνες προειδοποιούσαν για ελλείψεις και ψυκτικών θαλάμων για τα θύματα του κορονοϊού

Ο εγκληματικός εφησυχασμός της κυβέρνησης και τα τραγικά λάθη του καλοκαιριού, όπου η χώρα δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχουν δυστυχώς κι ένα νέο, μακάβριο πρόσημο. Πρόκειται για τους νεκρούς της πανδημίας, ο αριθμός των οποίων δυστυχώς είναι σταθερός το τελευταίο διάστημα και κινείται στους 40 με 60 καθημερινά.

 

Το πρόβλημα που προκύπτει έρχεται μέσω καταγγελίας από την Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και αφορά την έλλειψη ψυκτικών θαλάμων για τους νεκρούς, μια έλλειψη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι επαγγελματίες του χώρου από τον περασμένο Μάρτιο στέλνοντας επιστολές στον πρωθυπουργό, τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και στο υπουργείο Υγείας χωρίς να λάβουν ποτέ απάντηση.

 

Η αλληλογραφία

 

 

Το αποτέλεσμα; Σήμερα ζητούν από τα νοσοκομεία ψυκτικούς θαλάμους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα περιστατικά και κανείς δεν τους δέχεται, είτε λόγω έλλειψης, είτε ανυπαρξίας, είτε λόγω των αποφάσεων των διοικήσεων των ιδρυμάτων που επικαλούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας προκειμένου να μη διαθέσουν τα ψυγεία τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

■ Στις 30 Μαρτίου η Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών στέλνει επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και στο υπουργείο Υγείας, με το οποίο τους ζητούν να μεριμνήσουν ώστε να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στα γραφεία τους -με δικό τους κόστος- ψυκτικούς θαλάμους.

Επικαλούνται μάλιστα την πανδημία, αναφέροντας στην επιστολή πως με αυτόν το τρόπο θα ενισχυθούν οι κρατικές δομές, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, ενημέρωναν ότι με τη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να τους διαθέτουν τους δικούς τους ψυκτικούς θαλάμους.

■ Στις 10 Απριλίου κι ενώ δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, στέλνουν το αίτημά τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακολουθεί ερώτηση από βουλευτές διαφόρων κομμάτων - και της κυβέρνησης.

■ Στις 28 Μαΐου απαντά επί του θέματος ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επικαλείται την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» σε περίπτωση πολλών θανάτων.

■ Στις 9 Ιουνίου σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό στέλνει και η Διεθνής Ομοσπονδία Γραφείων Κηδειών επισημαίνοντας το θέμα.

■ Στις 18 Ιουνίου η Ενωση ζητά συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

«Εχουμε στείλει άπειρες επιστολές αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης στην Ελλάδα, Νίκος Αγγελέτος. «Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν έχει προηγούμενο. Η συμπεριφορά απέναντι στον νεκρό είναι βασικό κριτήριο του πολιτισμού μας».

Τον ρωτάμε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή και μας ενημερώνει ότι εδώ και μέρες το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία αρνούνται να παραχωρήσουν στα μέλη της Ενωσης ψυκτικούς θαλάμους. «Δηλαδή αν πεθάνει κάποιος σπίτι του και χρειαστεί θάλαμο μέχρι να γίνει η κηδεία;», τον ρωτάμε. «Τι να σας πω; Ντρέπομαι που το λέω αλλά καλύτερα να μην πεθάνει γιατί δεν έχουμε πού να τον βάλουμε», μας απαντά.

Σε σχετική αλληλογραφία της Ενωσης με διοικήσεις νοσοκομείων ανά την επικράτεια, επιβεβαιώνεται του λόγου το αληθές. Ενδεικτικά καταγράφουμε κάποιες απ’ τις απαντήσεις.

● «Σας ενημερώνουμε ότι το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους», 16 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

● «Σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του αιτήματός σας, λόγω του ότι γίνεται χρήση των ψυκτικών μας θαλάμων για την κάλυψη των δικών μας αναγκών», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Θεαγένειο».

● «Το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης ψυκτικών θαλάμων στο νοσοκομείο μας», 18 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», Θεσσαλονίκη.

● «Το αίτημά σας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό λόγω για λόγους προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς στο νοσοκομείο μας υπάρχει μόνο ένας θάλαμος», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο Καστοριάς.

● «Οι θέσεις φύλαξης νεκρών που διαθέτει το νοσοκομείο μας είναι περιορισμένες κι εξυπηρετούν αυστηρά και μόνο τις ανάγκες του νοσοκομείου», 17 Νοεμβρίου, Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», Πάτρα.

 

 

 

Τεράστιο το πρόβλημα

 

Πανομοιότυπες είναι οι απαντήσεις και από τα Νοσοκομεία Φλώρινας, Γρεβενών, Ξάνθης και αλλού. Με λίγα λόγια, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Χθες, στο διαδίκτυο διέρρευσαν φωτογραφίες που φέρονται να προέρχονται από το Νοσοκομείο Βόλου και στις οποίες αποτυπώνονται εκτός ψυγείων σάκοι νεκρών με σορούς, τοποθετημένοι σε φορεία μέσα σ’ έναν κανονικό θάλαμο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ψυκτικοί θάλαμοι του εν λόγω νοσοκομείου είναι γεμάτοι.

 

Στα δημοσιεύματα αντέδρασε η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου βγάζοντας ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι «ο χώρος του νεκροτομείου, κατόπιν αυτοψίας του ιδίου του Διοικητή του Νοσοκομείου, είναι κλειδωμένος και πρόσβαση σ’ αυτό έχει μόνο η νεκροτόμος του Νοσοκομείου κατά το πρωινό ωράριο και οι τραυματιοφορείς κατά το υπόλοιπο 24ωρο, μετά από κλήση της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας».

 

Επίσης τονίζει ότι «από λειτουργίας του, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου “Αχιλλοπούλειο” διαθέτει έξι ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους με συνθήκες διατήρησης-φύλαξης σορών. Ως συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί σε περίπτωση που ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης».

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη