Καταγγελία εμποροϋπαλλήλων: «Εστίες υπερ-μετάδοσης κορονοϊού τα σούπερ μάρκετ»

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλληλων Αθήνας, τα σουπερ μάρκετ, έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερ-μετάδοσης του κορονοϊού, με τους κυβερνητικούς φορείς να μην έχουν προβεί σε καμία ενέργεια επί αυτού.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος, που επικαλείται δεκάδες καταγγελίες που φθάνουν «καθημερινά»  στα γραφεία του, αναφέρει πως στις περισσότερες περιπτώσεις «δεν υπάρχει από την εργοδοσία καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα» , ενώ επισημαίνει πως «οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα νύχτα».

 

«Η εργοδοσία εφαρμόζει τα δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα», αναφέρει ο Σύλλογος, ο οποίος, τονίζει ότι, παρά το γεγονός πως οι καταγγελίες από τον Μάρτη είναι πάρα πολλές στον συγκεκριμένο τομέα, παρατηρείται κυβερνητική απροθυμία για τη διευθέτηση των ζητημάτων των εμποροϋπαλλήλων.

 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ, ζητούν πρώτον: από όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να πάρουν θέση και να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στα supermarkets όσο και για την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους, ενώ, επίσης, ζητούν τον προγραμματισμό συνάντησης με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

 

Αναλυτικότερα, τα αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων είναι τα εξής:

 

    • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ covid -19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

 

 

 

    • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.

 

    • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

 

    • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε κατάστημα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.

 

    • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ

 

    • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.

 

    • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.

 

    • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

 

    • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

    • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.

   

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη