Αντιδράσεις επιστημόνων για άνοιγμα σχολείων πριν τα Χριστούγεννα

Την εισήγηση της Επιτροπής, δηλώνει διά στόματος της υπουργού Παιδείας πως αναμένει η κυβέρνηση, για το άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά, την ίδια ώρα ωστόσο που αναμένεται παράταση του lockdown ώστε να κρατηθεί χαμηλά η κινητικότητα του πληθυσμού που επιδρά στην εξάπλωση του ιού.

 

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το ιικό φορτίο στα σχολεία δεν είναι υψηλό, όμως δεν ήταν το ιικό φορτίο που προκάλεσε το κλείσιμο των σχολείων αλλά η κινητικότητα, ενώ ειδικά στα γυμνάσια και τα λύκεια αποδείχθηκε πως η μετάδοση είναι μεγαλύτερη, γι αυτό και έκλεισαν πρώτα. Μάλιστα επιστήμονες εκτός Επιτροπής εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, με σημερινές δηλώσεις της στον ΘΕΜΑ 104.6, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος για το άνοιγμα των σχολείων πριν τα Χριστούγεννα, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μάσκες, θα πρέπει να φορούνται έως το καλοκαίρι.

 

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη δήλωσε πως «δεν έχει νόημα τα σχολεία να ανοίξουν για μια εβδομάδα», και επισήμανε παράλληλα ότι «θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με την πανδημία για τους επόμενους μήνες» , σημειώνοντας βέβαια πως «στο βάθος του τούνελ υπάρχει λίγο φώς»  για το οποίο όμως «έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας, καθότι ακόμη και αν σταθεροποιηθούν τα κρούσματα, οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνεμένων αργούν να δείξουν κάτι αισιόδοξο».

 

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, προειδοποίησε πως ένα τρίτο κύμα, «πάντα έρχεται στις πανδημίες» , αναφέροντας όμως πως «συνήθως, είναι πιο ήπιο από το δεύτερο» , τονίζοντας ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η προετοιμασία για το επόμενο κύμα της πανδημίας, σημαντικότατο μέρος της οποίας είναι η στήριξη του ΕΣΥ, την οποία ζήτησε η κ. Παγώνη.

 

 

 

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1,  σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «έχω αμφιβολίες», διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί «δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες». Καταλήγοντας, ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτική τηλεργασία των εργαζομένων στο 70%. «Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Ομως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρείται το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%» υπογράμμισε.

 

Αίσθηση προκαλεί και η αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής των ειδικών, Αθ. Εξαδάκτυλου, σε συνέντευξη του στον Ant1 σχετικά με το ζήτημα.

 

Συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής τόνισε το παράδοξο της απόφασης να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, τη στιγμή που έκλεισαν αιφνιδιαστικά για να περιοριστούν οι μετακινήσεις των γονέων, συμπληρώνοντας «Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι», για να λάβει την απάντηση από τον κύριο Εξαδάκτυλο: «Και εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι... Χρειάζεται μια συζήτηση και θα ληφθεί σχετική απόφαση». Επι της ουσίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει και δεν έχει λάβει κάποια απόφαση/εισήγηση σχετικά με τα σχολεία.

 

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες με νέο διάγγελμα του, ώστε να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως η παράταση του lockdown.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη