«Ρεκόρ δεκαετίας» σε αριθμό μετακλητών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Πελατειακό» αντί για «επιτελικό» κράτος χρεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ, με αφορμή το ρεκόρ δεκαετίας σε αριθμό μετακλητών από την  κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την τακτοποίηση «γαλάζιων παιδιών» παρά την εξάπλωση της πανδημίας και τα ιστορικά επίπεδα ύφεσης της οικονομίας, παραπέμποντας στις σχετικές αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» την Τρίτη.

 

«Την ώρα που η πανδημία καλπάζει και η οικονομία βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα ύφεσης, η τακτοποίηση “γαλάζιων παιδιών” και κολλητών σε θέσεις μετακλητών με βαρύ δημοσιονομικό τίμημα δεν έχει τέλος.

 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών η κυβέρνηση έχει φτάσει να συντηρεί 2.965 μετακλητούς, κάτι που αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας.

 

Το κόστος, μάλιστα, των “γαλάζιων παιδιών” αποτιμάται στα 65 εκατ. ευρώ.

 

Η ιστορία θα γράψει ότι επί Μητσοτάκη το κόστος της συντήρησης των Γενικών Γραμματειών που υπάγονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά έχει αυξηθεί κατά 236%.

 

Η Δημόσια Διοίκηση έχει υποφέρει πολλά από τον κ. Μητσοτάκη. Όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι δημόσιοι υπάλληλοι τον θυμούνται ως τον υπουργό των απολύσεων. Τώρα γίνεται ο πρωθυπουργός που με παλαιοκομματικές πρακτικές γυρίζει τον δημόσιο τομέα δεκαετίες πίσω.

 

Πλέον οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν πως όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για “επιτελικό” κράτος εννοούσε “πελατειακό”, και τίποτα περισσότερο», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα αναλυτικά στοιχεία

 

Η εφημερίδα επικαλείται τα στοιχεία του apografi.gov.gr, από τα οποία προκύπτει ότι για τον μήνα Οκτώβριο, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που διορίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτασε τους 2.965, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ δεκαετίας.

Αυτή τη στιγμή το ετήσιο κόστος των μετακλητών υπαλλήλων, σύμφωνα με το μισθολόγιο του κράτους, αγγίζει τα 260 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και περίπου 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο (την ώρα που το αντίστοιχο ποσό επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν τουλάχιστον κατά 55% λιγότερο). Αυτό προκύπτει από τον μέσο μισθό ενός μετακλητού υπαλλήλου που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φτάνει τις 22.000 ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια, κάνοντας τις ανάλογες πράξεις προκύπτει πως: 22.000 ευρώ επί 2.965 μετακλητούς μάς δίνει κόστος 65.230.000 ευρώ, επί τέσσερα χρόνια = 260.920.000 ευρώ.

 

Στην πραγματικότητα το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς στον σχετικό υπολογισμό περιλαμβάνονται μόνο οι μετακλητοί και όχι το συνολικό κόστος των γραφείων υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κ.λπ. που αφορά τυχόν πρόσθετα επιδόματα, οδοιπορικά, λειτουργικό κόστος γραφείων, πρόσθετο κόστος αποσπασμένων υπαλλήλων κ.λπ.

 

Την ίδια ώρα η προεδρία της κυβέρνησης αυξάνει κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ το κόστος της για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ετσι, η προϋπολογισθείσα δαπάνη για το έτος 2020 ανήλθε σε 30.271.000 ευρώ, ενώ για το 2021 φτάνει στα 34.251.000.

 

Η εφημερίδα κάνει λόγο και για τρομακτική αύξηση των δαπανών στις γενικές γραμματείες Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης (πλέον Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων), που υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό. Ετσι από το ποσό των 4,9 εκατ. ευρώ που κόστιζαν οι δύο γραμματείες το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, για το 2021 το προβλεπόμενο κόστος φτάνει τα 16,5 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 236%.

 

 


 

Υπερωρίες - σοκ

 

Το συνολικό ποσό που δεσμεύτηκε για υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες ανέρχεται για το 2020 σε 712 χιλιάδες ευρώ. Επισημαίνεται ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν τα λοκντάουν, καθώς τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο μειώθηκαν κάπως τα σχετικά ποσά έναντι της συνήθους δαπάνης που φτάνει ακόμη και τις 80 χιλιάδες τον μήνα.

 

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η τραγική ειρωνεία είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ, ένα νομοσχέδιο που αποτελεί εμπαιγμό για χιλιάδες πολίτες που δεν ανήκουν στη γαλάζια παράταξη και που καλούνται μέσω γραπτού διαγωνισμού και εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού να κερδίσουν μία θέση με το σπαθί τους στον δημόσιο τομέα.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη