Οργή στην Κοζάνη για τα λάθη στα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ

Κομφούζιο και οργή επικρατεί στην Κοζάνη με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, ενώ μάλιστα ο νομός βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγγελίες που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας, τα δεδομένα που δίνονται για την συγκεκριμένη περιοχή είναι λάθος και το σοβαρό ερώτημα είναι αν οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση μια ψευδή εικόνα για τη διασπορά του κορονοϊού.

 

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης. Όπως αποδείχτηκε όμως από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις διασταυρωμένες πηγές τους, επρόκειτο για καταγραφή ετεροχρονισμένων κρουσμάτων.

 

Η τοπική ιστοσελίδα xronos-kozanis.gr αποκάλυψε πως τα 38 από τα 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι καταγραφές από τις 12 Νοεμβρίου. «Αναλυτικά τα σημερινά κρούσματα είναι 2 στην Σιάτιστα, 7 στην Κοζάνη και 4 στην Πτολεμαΐδα. Σε αυτά όμως προστέθηκαν ως… δια μαγείας ακόμη 38 κρούσματα, τα οποία προέρχονται από τον Δήμο Εορδαίας και αντί να δηλωθούν στις 12 Νοεμβρίου δηλώθηκαν χθες», γράφει χαρακτηριστικά.

 

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, «σύμφωνα με την νομοθεσία υπάρχουν ποινικές ευθύνες αν υπάρξει καθυστέρηση δήλωσης κρουσμάτων άνω των… 24 ωρών!».

 

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ο οποίος όταν κλήθηκε σήμερα να τοποθετηθεί σχετικά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Το καθεστώς της Κοζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα επί τα βελτίω, φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που κρατούν την Κοζάνη σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν βρίσκεται πραγματικά … ενσωματώθηκαν τεστ με κάποια καθυστέρηση … αν συμβαίνει αυτό μπορεί να βγουν λάθος συμπεράσματα».

 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, τα λάθη στα κρούσματα παραδέχτηκε και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος στην ανακοίνωσή του για την ημερήσια επιδημιολογική κατάσταση της 13ης Ιανουαρίου δίπλα στην Κοζάνη πρόσθεσε έναν αστερίσκο με την υποσημείωση πως «περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο Covid-19».

 

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την οργή των αυτοδιοικητικών, των φορέων και των πολιτών, οι οποίοι από τον Οκτώβριο ζουν σε ένα lockdown διαρκείας και θέτουν το ερώτημα γιατί δεν καταχωρήθηκαν έγκαιρα ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης.

 

 

 

Έντονη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος φέρεται να είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αμέσως μόλις άρχισε να γίνεται γνωστό το σοβαρό λάθος. Ακολούθως πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση, καθώς όπως είπε είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.

 

Ο κ. Κασαπίδης, ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής μιας και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες. Επίσης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού» καθώς δεν είχαν ενημερωθεί απο τον ΕΟΔΥ ότι νοσούν.

 

Ο πρόεδρος σωματείου εστίασης της περιοχής, ο Γιάννης Μπασίνας, σε ανακοίνωσή του επισήμανε: «Όπως διαπιστώσαμε σήμερα από ένα τυχαίο λάθος ότι μπορούν να δίνουν και ψευδή στοιχεία χωρίς να σκέφτονται ή να σέβονται τον κόπο και τον ιδρώτα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανθρώπων».

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης ζήτησε άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις κάνοντας λόγο για μια «καλοστημένη θεατρική παράσταση».«Απαιτούμε από τις 16 Οκτωβρίου μια επίσημη ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει με την αναφορά των καθημερινών κρουσμάτων», αναφέρουν σε επιστολή τους στον Περιφερειάρχη οι έμποροι.

 

Οι Δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης με με κατεπείγουσα επιστολή στον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού περιφερειακού οργάνου Πολιτικής Προστασίας. «Τα ακριβή στοιχεία τα γνωρίζουν αυτοί που δηλώνουν τα κρούσματα μέσα στην πλατφόρμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη