Όσα φέρνει ο... Παπανδρέου: Τα άμεσα αποτελέσματα, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία


Άννα Γκρίτζη

 

Τελικά, το έκανε: Μετά από αρκετές μέρες έντονης φημολογίας και σεναριολογίας, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με τον πλέον πομπώδη τρόπο: Από τα γραφεία του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου, με φόντο την Ακρόπολη, στην κάμερα της ΕΡΤ, έχοντας μόλις επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

 

Έκανε επίδειξη εσωκομματικής δύναμης συλλέγοντας μεγάλο αριθμό υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή (θα κατατεθούν αύριο) και προχωρώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Διαφοροποιήθηκε, δηλαδή, από το μοτίβο των άλλων υποψήφιων θυμίζοντας το βαρύ παρελθόν του, ότι είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός.

 

Ο Γ. Παπανδρέου, με όλο τον θόρυβο που έγινε πριν καν δηλώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος, πλασάρεται σαν φαβορί. Ο Β. Κεγκέρογλου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητα του, ενώ όλοι οι άλλοι επιμένουν. Στην πράξη θα φανεί αν θα αντέξουν, ειδικά οι παπανδρεϊκοί Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος.

 

Τα δυνατά σημεία του Γ. Παπανδρέου είναι ότι:

 

    Έχει μηχανισμό σε όλη την επικράτεια.

    Έχει έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων (το περίπου 2,5% που ψήφισε ΚΙΔΗΣΟ).

    Είναι βουλευτής και ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί σταθεί στις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών.

    Έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει την ελπίδα ότι το παπανδρεϊκό κομμάτι που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπατριστεί.

    Λόγω οικογενειακής παράδοσης μπορεί να παίξει το χαρτί του αντιμητσοτακισμού.

 

Τα αδύναμα σημεία του είναι ότι:

 

    Βαρύνεται με τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ όταν έφυγε για να δημιουργήσει το ΚΙΔΗΣΟ που απέτυχε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

    Βαρύνεται με τη διαγραφή του Κ. Σημίτη και επομένως με κινήσεις επιβαρυντικές για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Θα κλείσει τα 70 του χρόνια σε λίγους μήνες και λόγω μακράς πολιτικής διαδρομής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της ανανέωσης.

    Εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, είναι πιθανή η διάσπαση του κόμματος, καθώς η δεξιά πτέρυγα δεν τον ανέχεται.

 

Η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου έχει ως άμεσα αποτελέσματα:

 

    Μεγαλύτερη εσωκομματική ένταση: Είναι μια υποψηφιότητα πολωτική που συγκεντρώνει ισχυρές συμπάθειες και αντιπάθειες διεγείροντας μνήμες 2007, όταν ο ίδιος είχε αναμετρηθεί με τον Ευ. Βενιζέλο για την ηγεσία.

    Επαναφορά της προοδευτικής διακυβέρνησης στο προσκήνιο: Ο Γ. Παπανδρέου απέδωσε την απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία στο ενδιαφέρον του για την προοδευτική διακυβέρνηση.

    Ενεργότερη εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ εξωθεσμικών κέντρων: Ο Γ. Παπανδρέου έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από παλιά με επιχειρηματικά συμφέροντα που ήδη ενεργοποιούνται για να αποδομήσουν την υποψηφιότητα του.

    Ενίσχυση του ενδιαφέροντος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Και ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας έχουν λόγους να αναλύουν τι θα σημαίνει για το κόμμα τους ενδεχόμενη εκλογή του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου.

    Επαναφορά της συζήτησης για το 2009-2010 και το πρώτο μνημόνιο: Ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ότι έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις και διεκδικεί την αναγνώριση της προσφοράς του από πολιτικούς αντιπάλους και συντρόφους που τον αμφισβήτησαν.

    Επανένταξη του ΚΙΝΑΛ στο παλιό πολιτικό κατεστημένο: ΄Οποια προσπάθεια έγινε με τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής για απομάκρυνση από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ ακυρώνεται στην πράξη με τον γιο του ιδρυτή να πρωταγωνιστεί στο εσωκομματικό σκηνικό.

    Επανασυσπείρωση του σημιτικού-βενιζελικού ΠΑΣΟΚ: Ο Γ. Παπανδρέου είναι κόκκινο πανί για τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για τις δυνάμεις που αναφέρονται σε αυτούς. Προφανώς δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη