Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τμήμα του νομού Σερρών για την Αφρικανική πανώλη- Σε καραντίνα η Θεσσαλονίκη


«Συναγερμός» έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στο νομό Θεσσαλονίκης, μετά την υπόνοια παρουσίας Αφρικανικής πανώλης στο νομό, αναγκάζοντας τις υπηρεσίες να λάβουν έκτακτα μέτρα και βάζοντας επί της ουσίας σε καραντίνα το νομό.


Το γεγονός αυτό θέτει σε επιφυλακή και τις υπηρεσίες του νομού Σερρών.

Όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΔΑΟΚ Σερρών Γιώργος Δάγκος, στην εκπομπή «Κάθε μέρα καλημέρα» στο Ράδιο Σιντική και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα, τα μέτρα είναι αυξημένης επιτήρησης και ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν μπει οι νομοί Ξάνθης και Δράμας και ένα τμήμα του νομού Σερρών.

Μάλιστα, ο κ. Δάγκος ανέφερε ότι η Δανία έχει κατασκευάζει φράχτες στα σύνορα με τη Γερμανία για να αποτρέψει την είσοδο των αγριόχοιρων.

«Αν μπει η ασθένεια στη χώρα μας οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη χοιροτροφία,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δάγκος.

Το ΥΠΑΑΤ εδώ και δύο μήνες έχει προσλάβει επιπλέον κτηνιάτρους για την παρακολούθηση της Αφρικανικής πανώλης.

Δύο κτηνίατροι επισκέπτονται τις κοινότητες, ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, κάνουν καταγραφή των οικόσιτων χοίρων, δίνουν οδηγίες και τι μέτρα πρέπει να παίρνουν για να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Τα οικόσιτα γουρούνια δεν πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα, πρέπει να είναι περιορισμένα, ενώ οι κυνηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αν δουν νεκρό αγριόχοιρο στο βουνό, πρέπει να καλέσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία για να πάρει δείγμα και να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι ο ιός της Αφρικανικής πανώλης.

Κάθε αγριογούρουνο που εντοπίζεται νεκρό ή σκοτώνεται, στο πλαίσιο της ενεργητικής παρακολούθησης της ασθένειας, αποζημιώνεται με 100 ευρώ από την πολιτεία προς τον κυνηγό.

«Αν εντοπισθεί κρούσμα σε μονάδα, που ευχόμαστε να μην συμβεί, τότε όλα τα γουρούνια θανατώνονται και αποτεφρώνονται,» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Δάγκος.




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη