Με ψήφους 163 υπέρ, δηλαδή τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους εδρών, καταργώντας την απλή αναλογική που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται πως ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Aπό τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.
Βάσει του νέου εκλογικού νόμου, εφόσον το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Σημειώνεται πως ο νέος νόμος αποκλείει επί της ουσίας το μπόνους των εδρών σε συνασπισμό κομμάτων, εκτός κι αν πρόκειται για μεγάλο συνασπισμό των δύο πρώτων κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο συνασπισμός κομμάτων ο οποίος εξελέγη ως πρώτη δύναμη σε εκλογές για να λάβει το μπόνους θα πρέπει ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Δηλαδή αν ο συνασπισμός συγκεντρώσει 40%, τότε για να λάβει το μπόνους θα πρέπει το επόμενο μεγαλύτερο κόμμα να έχει ποσοστό μικρότερο από 20%.
Tags
Eλλάδα