Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κατά κυβέρνησης για προσφυγικό: Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν υπάρχει σχέδιο


Επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικό κατηγορώντας την ότι δεν έχει σχέδιο και επικρίνοντας τους υπουργούς ότι έχουν εγκαταλείψει τα νησιά του βορείου Αιγαίου.


«Η κατάσταση έχει εγκαταλειφθεί και το σχέδιο αλλάζει κάθε εβδομάδα, δεν υπάρχει σχέδιο» είπε ενώ παράλληλα κάλεσε τους υπουργούς «να φύγουν από τα γραφεία τους σήμερα και να έρθουν στο Αιγαίο», καθώς όπως δήλωσε «καταλύεται το κράτος».

Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για πυρά εκ των έσω, αφού ο Κώστας Μουτζούρης αν και κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος είναι γνωστό ότι ανήκε στο χώρο της ΝΔ αφού στο παρελθόν έχει κατέβει και ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, ενώ την υποψηφιότητά του στήριξαν τα τοπικά στελέχη του κόμματος.

Μιλώντας στον ANT1, ο Κώστας Μουτζούρης έκανε λόγο για μια κατάσταση που έχει ξεφύγει ενώ μία μέρα νωρίτερα κατά τη διάρκεια της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας, είχε πει πως βλέπει την «οικία του να καίγεται» τονίζοντας «δεν μπορούμε να τραγουδάμε όταν τα νησιά μας αλλοιώνονται». Υποστήριξε επιπλέον ότι «έχει καταλυθεί το κράτος στο Βόρειο Αιγαίο», «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μας εκχωρήσει σε κάποια άλλη χώρα, έχει αποφασίσει να γίνουμε μια περιφέρεια προσφύγων» και «δεν πρέπει να επιτρέψουμε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να γίνει ένα γκέτο».

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2019


Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έφτασαν το 2019 συνολικά 46.026 πρόσφυγες. Συνολικά 27.148 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο το 2019. Στη Χίο τον περασμένο χρόνο πέρασαν 8.076 άτομα και στη Σάμο 10.802.



Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο το 2019 όπου πέρασαν σχεδόν διπλάσιοι από το 2018 (ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τους 14.906). Το 2017 στις ακτές του νησιού είχα φτάσει 13.406 αιτούντες άσυλο. Από τους αφιχθέντες στη Λέσβο, σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας μετακινήθηκαν 8.089 άτομα το 2017, 14.135 το 2018 και 13.406 το 2019. Στον καταυλισμό στο εσωτερικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα γύρω κτήματα στη Μόρια της Λέσβου διαμένουν σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2020, 18.747 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι κατά δήλωσή τους ή αποδεδειγμένα.

Συνολικά οι ανήλικοι διαμένοντες τη Μόρια ασυνόδευτοι ή μη, φτάνουν τους 6.500. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ το 36% του συνολικού πληθυσμού της Μόριας είναι άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι έως 18 ετών. Η καταγωγή των διαμενόντων στη Μόρια είναι 73% Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή από διάφορες χώρες, κυρίως αφρικανικές. Ας σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 2019 σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας επιστράφηκαν από τη Λέσβο 48 άτομα.

«Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί το ΚΥΤ της Λέσβου που φέτος υποδέχθηκε και περιέθαλψε περισσότερους από 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι ότι τα ίδιο διάστημα, στην Ιταλία υποδέχθηκαν συνολικά μόλις 11.000 άτομα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκτελών χρέη διοικητή, υποδιοικητής του ΚΥΤ της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία που εκδόθηκαν σήμερα.

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη