Προκλητικές αμοιβές στη διοίκηση της ΔΕΗ


Χαρά Τζαναβάρα

Πρόκληση για τους περίπου 6,9 εκατ. καταναλωτές, που επιβαρύνονται από την 1η Σεπτεμβρίου με αυξήσεις 16% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αποτελούν οι υπέρογκες αυξήσεις στα golden boys της δημόσιας επιχείρησης που επικυρώθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 23ης Δεκεμβρίου 2019.


Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4643/2019, που εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης θα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ και μπόνους που θα φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ, ενώ θα έχει στη διάθεσή του εταιρικό αυτοκίνητο πολλών κυβικών, που αυξήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με κάλυψη «των συναφών δαπανών».

Οι γενναιόδωρες αυξήσεις επεκτείνονται στους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και στα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί από τη νέα διοίκηση και αισίως φτάνουν τα 110, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Πάρτι για τα στελέχη της ΔΕΗ» (21/11/2019).

Έρχονται όμως σε αντίθεση με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περί «χρεοκοπημένης» ΔΕΗ και σε κάθε περίπτωση θα κριθούν από τα αποτελέσματα της νέας διοίκησης, η οποία ετοιμάζει προγράμματα απολιγνιτοποίησης και εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, καθώς και ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Έχει επίσης να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπολογίζονται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Οι αμοιβές της διοίκησης της ΔΕΗ, με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί από το 2010 λόγω των μνημονίων, είχαν μειωθεί στα 4.631 ευρώ τον μήνα και είχαν εξισωθεί με τις απολαβές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, οι οποίες ως σήμερα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Με τον νόμο 4354/2015 είχε γίνει αύξηση, από την οποία όμως είχε παραιτηθεί ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Ο μηχανολόγος μηχανικός Μανώλης Παναγιωτάκης, που εργάστηκε 47 χρόνια στη δημόσια επιχείρηση, με βάση τα επίσημα στοιχεία το 2018 είχε πάρει 68.100 ευρώ και για τη θητεία του το 2019, ως τον Σεπτέμβριο που υπέβαλε την παραίτησή του, έλαβε περίπου 57.000 ευρώ.



Στην τελευταία έκθεση πολιτικής αποδοχών της ΔΕΗ, στην οποία αναγράφεται αναλυτικά η μισθοδοσία της προηγούμενης διοίκησης, σημειώνεται: «Πέραν των ανωτέρω, ουδεμία άλλη αμοιβή ή αποζημίωση καταβλήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο για το έτος 2018 στα μέλη του Δ.Σ.». Το συνολικό ετήσιο κόστος της διοίκησης της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη χρονιά διαμορφώθηκε σε 214.768,86 ευρώ, ποσό που είναι λίγο πάνω από τις βασικές αποδοχές που θα πάρει μόνον ο Γ. Στάσσης! Να σημειωθεί ότι ο βασικός μισθός του νέου επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης θα είναι δυόμισι φορές πάνω από αυτόν του προκατόχου του και φτάνει στα ύψη αν συνυπολογιστούν τα μπόνους και οι άλλες παροχές...

Για άγνωστους λόγους, με διάταξη του 4643/2019, εξαιρέθηκε η ΔΕΗ από την υπουργική απόφαση του 2010 και τα στελέχη της θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού από αυτά που ορίζονται για τον πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δικαιούται όχημα 1.400 κυβικών και κόστους έως 18.000 ευρώ.

Η απελευθέρωση των αμοιβών της διοίκησης της ΔΕΗ αιτιολογήθηκε στο όνομα της προσέλκυσης στελεχών από την αγορά. Η διοίκηση έχει ήδη συμπληρωθεί από δεύτερο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, που θα λαμβάνουν 120.000 ευρώ ετησίως ο καθένας, ενώ θα δικαιούνται μπόνους έως 60.000 ευρώ και αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με «κάλυψη των συναφών δαπανών». Δωρεάν αυτοκίνητο θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους οι νέοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές της ΔΕΗ, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές ορίστηκαν σε 100 και 70 χιλιάδες ευρώ, αντιστοίχως. Αυξήθηκε επίσης από 400 σε 600 ευρώ η αποζημίωση ανά συνεδρίαση που θα λαμβάνουν τα μέλη της διοίκησης.

Οι προκλητικές αυξήσεις των στελεχών της ΔΕΗ, με βάση την εισήγηση που υποβλήθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση, τεκμηριώνονται από μελέτη εξωτερικών συμβούλων. Αντικείμενό της ήταν «ο προσδιορισμός ενός ευλόγου επιπέδου αμοιβών για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε., με βάση τα ισχύοντα στην αγορά εργασίας του στελεχικού δυναμικού στην Ελλάδα και τις δυτικοευρωπαϊκές (sic) εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας». Στη συνέλευση παραβρέθηκε το 73,77% των μετόχων και η πρόταση έλαβε το 98,64% των παρόντων. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ελέγχει το 51,123% των μετοχών της ΔΕΗ [το 43,12% μέσω του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), το 17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ και το 3,93% μέσω ΕΦΚΑ], ενώ το υπόλοιπο διατίθεται στο Χρηματιστήριο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη