Το σχέδιο Μητσοτάκη και ο εγκλωβισμός Γεννηματά


Νικόλ Λειβαδάρη

Στο ΚΙΝΑΛ θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά θέλουν επίσης και «κυβερνησιμότητα»,  δεν θέλουν την απλή αναλογική – την οποία οι ίδιοι κατέθεταν ως πρόταση το 2015 - αλλά δεν θέλουν και επιταγές «εν λευκώ» αυτοδυναμίας, και θέλουν επίσης να στηρίξουν
Πρόεδρο κεντροαριστερής προέλευσης εάν τον προτείνει ο πρωθυπουργός, δεν θέλουν όμως να εμφανιστούν ως συμμέτοχοι πολιτικής συναλλαγής και παιχνιδιών με την προεδρική εκλογή και τον εκλογικό νόμο.

Είναι προφανές ότι το ΚΙΝΑΛ ξεκινά μια ακόμη χρονιά αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα του πολιτικού ετεροπροσδιρισμού του. Και είναι επίσης προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πιέσει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά μέχρι τέλους προκειμένου να προχωρήσει τον σχεδιασμό του σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του πλέον ευνοϊκού για εκείνον εκλογικού και πολιτικού τοπίου, τόσο μέσω του προσώπου που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και μέσω του εκλογικού νόμου.

Και τα δύο αυτά κεφάλαια θα ανοίξουν με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δε τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκλογικός νόμος που θα καταθέσει και θα ψηφίσει η κυβέρνηση εντός του Ιανουαρίου προβλέπει ενισχυμένη αναλογική με κλιμακωτό μπόνους το οποίο θα φθάνει έως και τις 50 έδρες εάν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40%. Η πρόταση αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο σχέδιο εκλογικού νόμου που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ το 2018 και το οποίο προέβλεπε επίσης κλιμακωτό μπόνους, με την διαφορά ότι εκείνη έδινε μέγιστο αριθμό 35 επιπλέον εδρών όταν το πρώτο κόμμα αγγίζει το 40% και με προφανή την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να διασφαλίζεται αυτοδυναμία ακόμη και με ένα ποσοστό κοντά στο 37%.

Πρόκειται για διαφορές που για αρκετούς στην Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αγεφύρωτες, επίσης όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει, σε καμία περίπτωση, εκλογικό νόμο που θα δίνει μπόνους 50 εδρών.

Οπερ, το πρώτο ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να χαμηλώσει τον πήχη προκειμένου να συγκλίνει με το ΚΙΝΑΛ και η απάντηση που δίνουν, προσώρας τουλάχιστον, κυβερνητικές πηγές είναι πως δεν σκοπεύει να το κάνει.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός, προς χάριν της ανάδειξης συναινετικών προθέσεων θα επιλέξει τελικά πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εάν θα βάλει αυτή την επιλογή του σε συμψηφισμό με την στάση του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Εδώ, η αίσθηση που εκπέμπουν παλαιά στελέχη της ΝΔ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει το σχέδιο που ο ίδιος θεωρεί ότι τον ευνοεί περισσότερο εσωκομματικά και πολιτικά και από εκεί και πέρα «εάν δεν μπορεί να προσαρτήσει το ΚΙΝΑΛ, μπορεί απλώς να το εκθέσει».

«Εάν ο Μητσοτάκης κρίνει ότι τον συμφέρει να προτείνει κεντροαριστερό Πρόεδρο η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη δεσμευτεί, δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον ψηφίσει. Εάν δεν θελήσει να ψηφίσει και τον εκλογικό νόμο που κατεβάζει η κυβέρνηση, τότε ο Μητσοτάκης μπορεί πολύ εύκολα να πει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ανακόλουθο με τις ίδιες τις προτάσεις του. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος θα έχει κινηθεί προς το κεντρώο ακροατήριο», λέει παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ.

Στο δια ταύτα, η Φώφη Γεννηματά μάλλον καταφέρνει για μια ακόμη φορά να αυτοεγκλωβιστεί και οι εσπευσμένες διαρροές από την Χαριλάου Τρικούπη ότι θα στήριζε μια υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη μάλλον ενισχύουν αυτόν τον αυτοεγκλωβισμό.

Στα περαιτέρω, το κλίμα που εκπέμπεται είναι πως δεν είναι συμπαγής εντός ΚΙΝΑΛ ούτε η θέση για καταψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ενώ για την Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει δυσαρέσκεια και στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θεωρείται πως η Φώφη Γεννηματά έκανε δημόσιο πολιτικό παιχνίδι με ένα κορυφαίο θεσμικό ζήτημα όπως η προεδρική εκλογή.

Αντίστοιχη δυσαρέσκεια υπάρχει στην Ηρώδου του Αττικού και με τις «καθυστερήσεις» που παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την ανακοίνωση του υποψηφίου που θα στηρίξει η ΝΔ, και κατά ορισμένες πληροφορίες η δυσφορία αυτή δεν αποκλείεται να εκφραστεί και δημόσια εάν το θέμα δεν κλείσει σύντομα.




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη