Λευτέρης Αβραμάκης: «Το κοινωνικό κράτος είναι η απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις», υποστήριξε ότι:

«Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι ζήτημα 2000 ευρώ όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Το επίδομα αυτό το οποίο θεωρούμε θετικό αρκεί για τα πρώτα έξοδα της υποδοχής του νέου μέλους σε μια οικογένεια. Η θέσπιση όμως αυτού του επιδόματος είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αφού την ίδια στιγμή συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα επαναφέροντας την αυθαιρεσία και την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μειώνει τον προϋπολογισμό για συντάξεις, υγεία, παιδεία, κλείνει πανεπιστήμια, μειώνει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, στερεί προοπτική από όποιον δεν έχει τους οικονομικούς πόρους να υποστηρίξει τα όνειρα των παιδιών του. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε σε ασφυκτικές συνθήκες να ανασυγκροτήσει και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, να πολλαπλασιάσει τα οικογενειακά επιδόματα, να δώσει κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, να θεσπίσει το επίδομα ενοικίου, να ενισχύσει όλες εκείνες τις οικογένειες που είχαν καταδικαστεί στο κοινωνικό περιθώριο του νεοφιλελευθερισμού».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:
«Η ελληνική οικογένεια, οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται ασφάλεια και προοπτική. Χρειάζονται ασφάλεια όχι όπως την αντιλαμβάνονται οι συντηρητικοί σχηματισμοί αλλά ασφάλεια ότι υπάρχει κράτος να τον υποστηρίξει εάν κάτι δεν πάει καλά, ότι υπάρχουν σχολεία και πανεπιστήμια για τα παιδιά του, ότι υπάρχουν νοσοκομεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ότι υπάρχουν δομές και πρόνοιες για να στηριχθούν όλοι οι πολίτες που θα βρεθούν σε ανάγκη. Η ΝΔ αποδυναμώνει διαρκώς το κοινωνικό κράτος, μειώνει συνεχώς τον κοινωνικό μισθό και στερεί την αξιοπρέπεια από χιλιάδες πολίτες. Η στέρηση λόγω σχολικών απουσιών του συνόλου των επιδομάτων που διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και αξιοπρέπειας, ανεξάρτητα μάλιστα από τον αριθμό των παιδιών μιας οικογένειας, είναι ένα μέτρο τιμωρίας που μπορεί να καταδικάσει δεκάδες πολίτες στην ακραία φτώχεια. Ο στόχος της ΝΔ είναι να μειώνονται συνεχώς οι δικαιούχοι κοινωνικής προστασίας όχι γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες ή κάποιος εξαιρετικός λόγος, όχι γιατί το επιβάλει κάποιος αλλά για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ».
Τέλος ο Λευτέρης Αβαραμάκης κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το σύνολο των τροπολογιών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες διορθώνουν υπαρκτές αδικίες και θέτουν προστατευτικούς όρους για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ειδική αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των ΚΔΑΠ στους Δήμους όπως έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι ώστε να μην μπουν σε ομηρία ούτε οι ωφελούμενοι ούτε οι εργαζόμενοι στις πολύτιμες αυτές κοινωνικές δομές.       





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη