Το «ναυάγιο» της χριστουγεννιάτικης αγοράς


«Η Ελλάδα είναι ο πιο hot επενδυτικός προορισμός για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χθες στον Σκάι ο Άδωνις Γεωργιάδης, πληροφορώντας επίσης τους πολίτες ότι «η επενδυτική έκρηξη έχει ήδη ξεκινήσει» και «ο μόνος που δεν το έχει καταλάβει είναι ο Τσίπρας».


Ατυχώς όμως για τον κ. Γεωργιάδη και την κυβέρνηση εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα μάλλον δεν το έχει καταλάβει και ο εμπορικός κόσμος της χώρας, και δη οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες που καταγράφουν ήδη στον τζίρο τους μια από τις πιο δύσκολες εορταστικές περιόδους των τελευταίων χρόνων.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας ο τζίρος των χριστουγεννιάτικων αγορών ήταν μειωμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κυρίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης, ενώ ακόμη και τα μεγάλα πολυκαταστήματα και αλυσίδες φαίνεται πως μετά βίας κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. Εκπρόσωποι επιμελητηρίων και έμποροι υποδεικνύουν ως βασικές αιτίες αυτής της πτώσης τα τεράστια φορολογικά βάρη που είχαν να εξυπηρετήσουν οι πολίτες στο τέλος του χρόνου, την συρρίκνωση – έως και εξαφάνιση – του κοινωνικού μερίσματος που διένειμε η κυβέρνηση, την καθυστέρηση στην καταβολή μισθών και (εναπομείναντων) επιδομάτων, ενώ σε καταστήματα εστίασης αρνητικό ρόλο δείχνει να έχει παίξει και ο αντικαπνιστικός νόμος.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra o αντιπρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας Νίκος Κογιουμτζής:  «Φαίνεται ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο και τα πολυκαταστήματα, οι πολυχώροι και οι αλυσίδες θα παραμείνουν στα ίδια σε σχέση με περσι», δήλωσε ο κ. Κογιουμτζής προσθέτοντας: «Αυτά τα δυο έχουμε ουσιαστικά ως προσλαμβάνουσες και ως ακούσματα και από την Αθήνα αλλά και από όλη την χώρα. Πρόκειται για απόρροια της δυσκολίας την οποία έχουνε υπεισέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ύστερα από μια 10ετή κρίση κι όταν πια βρισκόμαστε στον αστερισμό των δόσεων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν τρεις και τέσσερις δόσεις στο τέλος του μήνα, ότι 4,4 εκ συμπολίτες μας χρωστάνε στην εφορία. Πάνω από 100 δισ. είναι τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία, υπάρχουν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και προς τις Τράπεζες, άρα καταλαβαίνεται ότι δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα αυτή την στιγμή για την αγορά».



Η ίδια εικόνα εκπέμπεται και από τα πρώτα στοιχεία των επιμελητηρίων σε όλη την Ελλάδα: Δύο στα τρία καταστήματα του Πειραιά είδαν μειωμένους εορταστικούς τζίρους, πτώση 30% καταγράφηκε στην αγορά του Βόλου, υποτονική ήταν η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλη ήταν η μείωση του τζίρου και στην Λάρισα και την Πάτρα.

Aυτές τις γιορτές κάντε δώρο μια συνδρομή και δώστε μας δύναμη. Χαρίστε πρόσβαση στο 24ores.gr και στηρίξτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγους της Πάτρας, Μάκης Μακρήςδήλωσε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Best: «Οι συνάδελφοι στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης υπολογίζουν την πτώση του τζίρου τους περίπου στο 30%. Καλύτερα πήγαν τα δώρα και τα παιχνίδια αλλά οι πολυεθνικές παίρνουν την μερίδα του λέοντος από την κίνηση. Η απώλεια του κοινωνικού μερίσματος είναι σημαντική καθώς εργαζόμενοι των 400-500 ευρώ που έριχναν τα χρήματα στην αγορά φέτος έμειναν εκτός, όπως και οι συνταξιούχοι».

Mειωμένους τζίρους κατά 30% καταγράφουν και οι επιχειρηματίες του Βόλου με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Αποστόλη Οντόπουλο να επισημαίνει ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργήθηκε από τις αστοχίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καθυστερημένη ημερομηνία καταβολής του μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους και του κοινωνικού μερίσματος.



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη