Πιο τοξική η ρύπανση καύσης ξυλείας από τα καυσαέρια αυτοκινήτων


Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες και την Πολιτεία εξέδωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση τζακιού σημειώνοντας
ταυτόχρονα ότι η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων(PM 2,5μm) οι οποίες σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλούν πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.


Το γεγονός μπορεί και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία, την ώρα μάλιστα που έχει επισημανθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, με τον πιο επίσημο τρόπο από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Όπως είχε αποκαλύψει στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» της ΒΕΡΓΙΝΑ TV, στις 5.1.2018, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, » η κρίση άλλαξε το προφίλ της ρύπανσης με την καύση της ξυλείας για θέρμανση στα αστικά κέντρα» κάτι που συμβαίνει όπως επισήμανε και στην Ευρώπη (στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στη Φινλανδία). «Σε μας όμως, όχι μόνο αυξάνονται τα επίπεδα ρύπανσης, αλλά και η σχετική τοξικότητα των συγκεκριμένων σωματιδίων είναι ακόμη μεγαλύτερη από ότι συμβαίνει με τις εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα» Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, έρευνα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις αποδεικνύει ότι η ρύπανση από την καύση ξυλείας είναι πιο τοξική κυρίως επειδή η καύση γίνεται συχνά «ατελώς», δε γίνεται δηλαδή πλήρης καύση. Γι αυτό και «μπουκώνει» το τζάκι, κι έχουμε πολύ καπνό, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα ρύπανσης και τοξικότητας.

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών ασθενειών

Όσοι πάσχουν από άσθμα και βρεθούν σε περιβάλλον όπου καίγονται ξύλα μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό όμως αυτό που είναι σημαντικό όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης είναι «να μην έχουμε συνεχείς υπερβάσεις του ανωτάτου ορίου των σωματιδίων, ώστε να έχουμε χρόνια έκθεση και σωρευτικά προβλήματα».

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη μακροπρόθεσμα οδηγεί στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμη και προβλημάτων αναπαραγωγής.



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη