Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την πορεία αλλά και τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, το οποίο το πρωί μπήκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, και παραμένει εντός αυτής, αν και νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες περί αποχώρησής του. Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία έλαβε σήμα άμεσα και κατευθύνθηκε προς την περιοχή.
Το Oruc Reis, που τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, φέρεται να πλέει με τα ηχοβολητικά καλώδια των ερευνών ποντισμένα στη θάλασσα, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως μέχρι αυτή την ώρα αδυνατεί να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Σημειώνεται πως το τουρκικό σκάφος αρχικά δεν συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά πλοία, ωστόσο στη συνέχεια έκανα την εμφάνισή τους δύο τουρκικές φρεγάτες, με την πρώτη να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Oruc Reis και τη δεύτερη να έχει προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
Νωρίτερα, το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό Oruc Reis έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η σπουδή ανώτατων πηγών να διαρρεύσουν πληροφορία πως για την «είσοδό του ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες». Από το ΓΕΕΘΑ ανέφεραν πως «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος ORUC REIS τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».
Ενδεικτική της προσπάθειας υποβάθμισης του περιστατικού, που έφερε τελικά μετά από ώρες και την έκακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος, την ίδια στιγμή που το Oruc Reis όπως αποδείχθηκε βρισκόταν εντός ελληνικής υφαλοκρυπίδας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 έκανε λόγο για «συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών» και δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά και πως η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Σημειώνεται πως η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex με την οποία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το «Oruc Reis» από τις 14 Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 10ης Απριλίου. Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 0114/20 τουρκική Navtex δεσμεύει για το εν λόγω διάστημα μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, δυτικά / νοτιοδυτικά της Πάφου και απέναντι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ο ισχυρισμός του «κακού καιρού» που «έφερε» το τουρκικό πλοίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεννά πολλά ερωτήματα, αλλά και μνήμες, ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων, όταν ο τότε υπουργός Υπ. Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος φέρεται να είπε στον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ να υποστηρίξει πως «τη σημαία την πήρε ο αέρας». Αν και ισχύει πως τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή υπήρχαν ισχυροί άνεμοι, στη συνέχεια - και τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι - τα φαινόμενα περιορίστηκαν (3 έως 4 μποφόρ). Επιπλέον οι ώρες που παραμένει εντός υφαλοκρηπίδας δεν συνάδουν με το σενάριο της «κακοκαιρίας». Αναλυτές συγκλίνουν πως μάλλον η Άγκυρα «τεστάρει» την αντίδραση της Αθήνας και οι ισχυρισμοί περί «τυχαίας εισόδου» ακούγονται μόνο ως «αστείο», καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο κακές ώστε να δικαιολογούν την αλλαγή πορείας, ιδιαίτερα για ένα ερευνητικό σκάφος όπως το Oruc Reis.
Tags
Eλλάδα