Εκτεθειμένοι Γεραπετρίτης και κυβέρνηση για το Oruc Reis


«Συγκυριακό» γεγονός, που προκλήθηκε λόγω «κακών καιρικών συνθηκών» από τους ισχυρούς ανέμους, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 989».
Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρέμενε για ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τον Τούρκο κυβερνήτη να έχει απαντήσει στον Έλληνα κυβερνήτη της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» πως «βρίσκεται εντός Τουρκικής ΑΟΖ» και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κατεύθυνση.

Η ανεξήγητη και άγαρμπη προσπάθεια υποβάθμισης του περιστατικού προκαλεί εύλογα ερωτήματα και εκθέτει τον ίδιο τον κ. Γεραπετρίτη, που πρόβαλε τους εν λόγω ισχυρισμούς δημόσια, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως «έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά» και πως η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. «Αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά», είπε και πρόσθεσε πως «το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής». Οπότε, όπως επισήμανε, «δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία».

Τα γεγονότα, ωστόσο, όπως αυτά εξελίχτηκαν και καταγράφηκαν, συνθέτουν μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα που καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς του κ. Γεραπετρίτη. Το Oruc Reis όχι μόνο δεν «ξεστράτησε» λόγω κακοκαιρίας, αλλά παρέμεινε για ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα εισήλθε σε τέτοιο βάθος που εκτιμάτε πως θα χρειαστεί 10 ώρες για να βρεθεί ξανά σε τουρκικά ύδατα. Επίσης το τουρκικό σκάφος, που τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, φέρεται να έριξε τα ηχοβολητικά καλώδια των ερευνών στη θάλασσα, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως δεν μπόρεσε με ακρίβεια να διαπιστώσει εάν το τουρκικό σκάφος πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες, αν και εκτιμάται πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο έσπευσαν και δύο τουρκικές φρεγάτες, μία που έπλεε σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό ερευνητικό και μία που πλησίασε την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».



Προφανώς λοιπόν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Γεραπετρίτη, το περιστατικό δεν ήταν «συγκυριακό» λόγω «κακοκαιρίας». Και προφανώς προκάλεσε ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση. Για αυτό και ώρες αργότερα - ενδεχομένως και καθυστερημένα - πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός  από τον υπ. Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Πάντως, μετά την αλλαγή ρότας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο πλέον κινείται προς την Τουρκία, από την έκτακτη σύσκεψη διέρρευσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ήταν σε «πλήρη ετοιμότητα», παρακολουθώντας τις κινήσεις του Oruc Reis.




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη