Νέες ταυτότητες: «Φωτογραφικός» διαγωνισμός με φωτογραφίες και σφραγίδα Μαξίμου


Μια από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 17 Ιουλίου 2019 δηλαδή δέκα ημέρες μετά τις εκλογές, ήταν η ματαίωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Μπορεί για τους περισσότερους να αποτέλεσε έκπληξη αυτή η κίνηση, όμως οι γνωρίζοντες δεν αιφνιδιάστηκαν.


Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εταιρειών που κατέθεσαν προτάσεις στον προηγούμενο διαγωνισμό και τους οποίους επικαλείται το Documento, με διάφορες προφάσεις έχουν μπει εκ του περισσού προδιαγραφές που φωτογραφίζουν δύο εταιρείες και τις θυγατρικές τους. Ο νέος διαγωνισμός για τις ταυτότητες αναμένεται να ανεβάσει το κόστος κατά περίπου 200 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ντίλερ και σκιώδης αντιπρόσωπος των εταιρειών που θα κερδίσουν απ’ ό,τι φαίνεται τον διαγωνισμό, αφού είναι απαγορευτικός για τις άλλες εταιρείες, είναι πρόσωπο που εμπλέκεται σε μια περίεργη προμήθεια συστημάτων επικοινωνίας της ΕΛΑΣ, το οποίο δεν κρύβει τη σχέση και τις επαφές του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το ίδιο πρόσωπο ελέγχεται Χρυσοχοΐδη ο λόγος της ματαίωσης είναι η προσπάθεια «τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα είχε καθυστερήσει δέκα χρόνια να υλοποιήσει τη δέσμευσή της απέναντι στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ για την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων ταυτοτήτων. Αν η αντικατάσταση δεν προχωρούσε, η χώρα θα αποχωρούσε από το σύστημα visa waiver που επιτρέπει στους Ελληνες πολίτες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση βίζας.

Ως λόγος της ματαίωσης παρουσιάστηκε η προσπάθεια «τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Ισχύει κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι, αφού στην κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του προηγούμενου διαγωνισμού για τις ταυτότητες, στις 27 Απριλίου 2018, διαβάζουμε ότι στις ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι και «στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ), τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και άλλα πολλά. Το νέο δελτίο δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά μια ταυτότητα που ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα «σύμφωνα με το έγγραφο 9303 του ICAO».

Προκύπτει δηλαδή ότι ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πάει σε νέο διαγωνισμό δεν είναι αληθής. Αντίθετα φαίνεται πως πρόκειται για ένα «φωτογραφικό» διαγωνισμό μέσα από τις φωτογραφίες. Συγκεκριμένα η αλλαγή που έχει γίνει στους όρους του διαγωνισμού είναι η φωτογραφία στο δελτίο ταυτότητας να είναι έγχρωμη και μάλιστα έχει συγκεκριμένο τρόπο αποτύπωσης, πράγμα που φωτογραφίζει τρεις τέσσερις εταιρείες.

Όπως αναφέρει το Documento, θέτοντας ως απαίτηση την έγχρωμη φωτογραφία στο νέο δελτίο ταυτότητας η κυβέρνηση απέκλεισε περίπου 22 εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον στον προηγούμενο διαγωνισμό. Εκ των πραγμάτων η μέθοδος που προκρίνεται και η συμμετοχή ελάχιστων εταιρειών εκτινάσσουν το κόστος από τα 335 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν στον προηγούμενο διαγωνισμό σε περίπου 550 εκατ. ευρώ. Χρειάζεται όμως έγχρωμη φωτογραφία; Η απάντηση είναι «όχι» και δεν πρόκειται για δημοσιογραφική εκτίμηση. Σχεδόν το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη δελτία σαν αυτό που θα αποκτήσουν οι Ελληνες με ασπρόμαυρη φωτογραφία. Το ίδιο συμβαίνει στη Βρετανία αλλά και στο κράτος που έχει απολυτοποιήσει την ασφάλεια ως απαίτηση, το Ισραήλ. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι αυτή που αποδίδει σωστά τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Συνεπώς η έγχρωμη φωτογραφία και μάλιστα με εγχάραξη στο δελτίο είναι απλώς όρος… φωτογραφία.

Είναι χαρακτηριστικό και ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 25 Φεβρουαρίου του 2019. Στο ρεπορτάζ, που υπέγραφε ο Γιάννης Σουλιώτης, ανέφερε σχετικά με τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον οποίο ακύρωσε η ΝΔ:  «Στη διάρκεια του φθινοπώρου (σ.σ.: 2018) η αρμόδια επιτροπή προχώρησε σε τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών που είχαν καταρτιστεί, επιλέγοντας τη λύση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας στις νέες ταυτότητες αντί της έγχρωμης. Η αλλαγή έγινε για λόγους ασφαλείας αλλά και διότι υπήρχε η υπόνοια στην ηγεσία του υπουργείου ότι η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας θα εξασφάλιζε προβάδισμα σε συγκεκριμένη εταιρεία».

Μετά τις αλλαγές στον διαγωνισμό το «προβάδισμα» που περιέγραφε η «Καθημερινή» είναι γεγονός και αφορά ορισμένες εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Documento από τις εταιρείες που αποκλείονται από τον διαγωνισμό, λόγω των νέων φωτογραφικών προδιαγραφών, τρεις εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την ταυτότητα με έγχρωμη εγχάρακτη φωτογραφία: Πρόκειται για την εταιρεία IDEMIA με έδρα τη Γαλλία (εξαγοράστηκε πρόσφατα από το αμερικανικό fund Advent International), την επίσης γαλλική Thales (το γνωστό group με τα οπλικά συστήματα) και τη γερμανική Veridos η οποία συμμετέχει και με το ελληνικό τμήμα της, τη Veridos Matsoukis. Η τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει πρόσφατα επένδυση για μονάδα ψηφιακής εγχάραξης στην Ελλάδα, ύψους 23 εκατ. ευρώ, έπειτα από δάνειο 11 εκατομμυρίων από την Εθνική Τράπεζα.

Είναι σημαντικό επίσης πως όποια εταιρεία αναλάβει την κατασκευή των ταυτοτήτων αναλαμβάνει για το μέλλον και την εκτύπωση διαβατηρίων και άλλων εγγράφων που απαιτούν ειδική εκτύπωση και ασφάλεια. Εταιρεία με την οποία ήρθε σε επαφή το Documento (δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της) υποστηρίζει πως οι προδιαγραφές που έχουν οριστεί όχι μόνο δεν έχουν εφαρμογή σε άλλες χώρες, αλλά φωτογραφίζουν μία από τις εταιρείες.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρεία σημειώνει: «Το χαρτί που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τα έγγραφα ασφαλείας, το οποίο περιγράφεται στις σελίδες 100-102 των προδιαγραφών, είναι Louisenthal και χρησιμοποιείται από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Για την κατασκευή των ταυτοτήτων απαιτούνται επτά έως εννιά πολυαανθρακικά φύλλα (σελίδα 88 προδιαγραφών). Η δομή, η διάταξη και οι στρώσεις φωτογραφίζουν την ίδια εταιρεία. Ζητείται ιριδίζουσα κάθετη και οριζόντια εκτύπωση (σελίδα 106) που αφορά και πάλι την ίδια εταιρεία. Εξάλλου η διορία των 40 ημερών από την υπογραφή των συμβολαίων που δίνεται για να κατατεθούν τα δείγματα είναι πολύ μικρή για να παραχθεί μια ταυτότητα. Ο λόγος είναι πως ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση των κατάλληλων υλικών (ολόγραμμα, ηλεκτρονική διάταξη κ.λπ.) είναι πάνω από οκτώ εβδομάδες. Αρα προκρίνεται εταιρεία που ήδη παράγει τέτοια ταυτότητα. Η έγχρωμη φωτογραφία είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ελάχιστα και είναι πολύ ακριβή. Η περιγραφόμενη μέθοδος εξατομίκευσης που περιγράφεται (σελίδα 88 προδιαγραφών) αφορά επίσης την ίδια εταιρεία».

Η έγχρωμη φωτογραφία που απαιτείται για να εκτοπιστούν απ’ ό,τι φαίνεται οι ανεπιθύμητες εταιρείες οδηγεί τελικά κυρίως σε μία εταιρεία που ειδικεύεται.
Σύμφωνα με το Documento, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι θεωρητικά υπεύθυνα για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, όπως αφήνουν να διαρρεύσει συνεργάτες του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Κυρ. Πιερρακάκη, το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το Μαξίμου και μάλιστα το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Οι προσπάθειες των δύο υπουργών να αποστασιοποιηθούν διά των διαρροών από τη διαδικασία, που θα κληθούν ωστόσο να υπογράψουν, εξηγεί και τη σπουδή με την οποία ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός. Είναι αδύνατον δύο υπουργοί της κυβέρνησης να πήραν την απόφαση για τη ματαίωση ενός διαγωνισμού-μαμούθ πριν καν αναλάβουν πρακτικά τα καθήκοντά τους. Είναι αυταπόδεικτο πως πρόκειται για κεντρική απόφαση με σκοπό να ευνοηθεί συγκεκριμένη εταιρεία.



Ως κεντρικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη και τον έλεγχο της πορείας του διαγωνισμού φέρεται ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη και διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης. Χειρίζεται τόσο το συγκεκριμένο θέμα όπως και κάθε άλλο για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Ο στενός έλεγχος από την πλευρά του έχει ήδη διαμορφώσει άσχημο κλίμα στα υπουργεία που θα συνυπογράψουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, αν και δεν είναι διατεθειμένοι, όπως λένε, «να πάνε φυλακή για μια φωτογραφία η οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει όσα έχουν γίνει και κυρίως το κόστος».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Documento, από την πλευρά της ευνοούμενης εταιρείας, την προώθηση των συμφερόντων της έχει αναλάβει πρόσωπο με… προϊστορία. Πρόκειται για επιχειρηματία που βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε σκάνδαλο σε συστημική τράπεζα. Φαίνεται να έχει διοχετεύσει χρήματα που δόθηκαν σε εικονικές εταιρείες και προήλθαν από δάνεια και να έχει κόψει τιμολόγια για ανύπαρκτες εργασίες. Το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο αρέσκεται να λέει ότι έχει σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες και πως είναι φίλος του ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, έχει διαβεβαιώσει την ξένη εταιρεία ότι θα της εξασφαλίσει το έργο.

Στο παρελθόν έχει εμπλακεί μέσα από εταιρείες φαντάσματα σε μια υποτιθέμενη δωρεά που θα έκαναν στην ΕΛΑΣ με σκοπό να παρακάμψουν διαγωνισμό προμήθειας συστημάτων επικοινωνίας. Ο εν λόγω «εκπρόσωπος» της εταιρείας μπαινοβγαίνει στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ και συναντά στρατηγούς, ενώ συνηθίζει να λέει πως διαβατήριό του «είναι οι σχέσεις με τον Γρηγόρη Δημητριάδη». Δεν μπορεί να ελεγχθεί αν πράγματι συναντά τον ανιψιό του πρωθυπουργού και «προσωπάρχη», όπως κομπάζει, και αν τον έχει αρωγό στις επιδιώξεις του. Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται να ακυρώνει διαγωνισμό και να προκηρύσσει νέο, φωτογραφικό, υπέρ εταιρείας της οποίας «εκπρόσωπος» είναι ο εν λόγω μεσάζων. Πολύ σύντομα θα έχουμε λεπτομερή στοιχεία για το είδος των σχέσεών του και κυρίως για τα πρόσωπα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτογραφικές» οι προδιαγραφές του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες

Ερωτήματα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον διαγωνισμό που αφορά τις νέες ταυτότητες απευθύνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento σχετικά με τις φωτογραφικές διατάξεις που διέπουν το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, που έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέρνει ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ακόμη ότι «από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε το θέμα στενά και οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Ωστόσο, οι απαντήσεις που λάβαμε πρόσφατα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (μέσω δελτίου Τύπου κι όχι της κοινοβουλευτικής οδού) αυξάνουν περαιτέρω την ανησυχία μας, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την ασφάλεια της χώρας».

Ακολούθως θέτει τα «κρίσιμα» ερωτήματα:

    Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της να ακυρώσει το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος αποδεδειγμένα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Ε.Ε.;
    Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε έναν συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού, αυξάνοντας έτσι τη δημόσια δαπάνη για το έργο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαιτούμενες εξηγήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να γυρίσει τη χώρα στις εποχές των "κουμπάρων" και των "κολλητών", στις πρακτικές δηλαδή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να υιοθετήσει αιτιάσεις για ανύπαρκτο ζήτημα

Από τη μεριά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «σπουδή στην υιοθέτηση αιτιάσεων για ένα ανύπαρκτο ζήτημα», σημειώνοντας πως «δεν είναι, δεν μπορεί να είναι αθώα».

«Τι στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχα ανησυχεί Κυριακάτικα και από πού στηρίζεται για να δημοσιεύει τις ανησυχίες του;», προσθέτει διερωτώμενο το αρμόδιο υπουργείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ανήσυχος και προβληματισμένος από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σχετικά με τις νέες ταυτότητες-κάρτα του πολίτη.

Το δημοσίευμα δεν χρήζει απάντησης, δεν περιέχει το παραμικρό γεγονός ή σχόλιο το οποίο να μην έχει απαντηθεί λεπτομερώς στον δημόσιο διάλογο.

Επειδή όμως ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας μονότονα δυο ερωτήματα, θα απαντήσουμε και πάλι, ώστε να τον καθησυχάσουμε:

Για ποιο λόγο ακυρώθηκε ο δικός του διαγωνισμός;

Απαντούμε για πολλοστή φορά. Μα γιατί δεν είχε περιληφθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η κάρτα του πολίτη. Η συμπερίληψη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημαίνει έμμεσο και άμεσο όφελος περίπου 1,2 δις υπέρ του δημοσίου. Βλέπει λάθος, βλέπει λόγο ανησυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Για ποιο λόγο η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε έγχρωμη, κι έτσι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνει το κόστος του διαγωνισμού;»





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη