Βουλιάζει η αγορά της Λάρισας


Το τελευταίο τρίμηνο στη Λάρισα η αγορά «βάλτωσε» αφού πολλές επιχειρήσεις καταγράφουν χειρότερες πωλήσεις από τις περσινές το αντίστοιχο διάστημα. Το τρίμηνο Δεκέμβριος 2019 - Φεβρουάριος 2020 και παρά το γεγονός ότι ο μήνας είναι ακόμη στα μισά, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση στα έσοδα, ενώ ούτε οι εκπτώσεις έδειξαν να βοηθούν.


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, υποστηρίζει ότι παρά το κλίμα της εφορίας και της σχετικής ανάπτυξης η αγορά το κρίσιμο αυτό τρίμηνο «βάλτωσε», κάτι που μαρτυρούν και τα άδεια -σε ορισμένες περιπτώσεις - ταμία εμπορικών επιχειρήσεων. «Υπήρξε μια εφορία στην αγορά κυρίως λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης, αλλά αυτό μέχρι και σήμερα δεν αποτυπώθηκε στην αγορά. Είχαμε μεγάλη πτώση, δυστυχώς», αναφέρει.

Μιλώντας για τις αιτίες αυτής της κατάστασης στέκεται στην καταβολή των κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση. «Την προηγούμενη χρονιά είχε δοθεί στο 80% των δικαιούχων, ενώ φέτος δόθηκε μόλις στο 20%. Αυτά είναι χρήματα που έλειψαν από την αγορά. Σημειώστε ότι ακόμη και αυτά τα λεφτά που δόθηκαν καταβλήθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς και στην ουσία χάσαμε την εορταστική περίοδο», περιγράφει.

Όμως παρά το γεγονός ότι από τις 15 Ιανουαρίου είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Η κίνηση δείχνει να είναι χαλαρή χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους εμπόρους. Φαίνεται πως οι φορολογικές υποχρεώσεις ήταν αυτές που έκαναν τους καταναλωτές να μην ψωνίσουν περισσότερο αυτό διάστημα που διανύουμε. «Έχουμε και τις 120 δόσεις που για εμάς ήταν μια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά όσοι μπήκαν σε αυτή τη ρύθμιση δαπάνησαν σημαντικά ποσά τα οποία επίσης έλειψαν από την αγορά», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΕΣΛ.

«Η εικόνα στην τοπική αγορά είναι κατώτερη των περιστάσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σίγουρα είναι αισθητά μειωμένη η κίνηση. Σίγουρα είναι μεγάλη η διαφορά σε σχέση με πέρυσι», παραδέχεται στο larissanet o αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Παπαλέξης.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επισημαίνει ότι «σε σχέση με πέρυσι τα επιδόματα που δόθηκαν κυρίως πριν από τις γιορτές και τότε έδωσαν μια ανάσα στην καταναλωτική συμπεριφορά. Φέτος έλειψαν και χρήματα από την αγορά λόγω της ρύθμισης των 120 δόσεων, όπου πολλοί – κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες θέλησαν να μπουν σε αυτή την ρύθμιση και κατέβαλαν σημαντικά ποσά».



Επιπροσθέτως τονίζει ότι έχουμε το τελευταίο διάστημα είσοδο αρκετών μεγάλων εταιριών στη Λάρισα, ένα φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί. «Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμά τις μικρές οικογενειακές, τοπικές επιχειρήσεις. Πρέπει να ψωνίζουμε από λαρισαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες συντηρούν θέσεις εργασίας και τα χρήματα επιστρέφουν πίσω στον τόπο», υπογραμμίζει.

Τέλος αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αποδέσμευση της συνάρτησης των ασφαλιστικών εισφορών από το επίπεδο του τζίρου είναι θετικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν την αγορά. «Επιδιώκουμε την ανάδειξη της τοπικής συνείδησης και την είσοδο ξένου χρήματος είτε από την ελληνική είτε από την ξένη αγορά. Αυτά θα μας δώσουν σταθερή κίνηση στην αγορά», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση στα καταστήματα εστίασης του νομού Λάρισας. Φαίνεται πως ο Λαρισαίος τον Δεκέμβριο - περίοδος εορτών - αποφάσισε να ξοδέψει χρήματα σε εξόδους του για φαγητό. Έτσι φαίνεται πως αυτό  διάστημα τα καταστήματα του κλάδου δούλεψαν ικανοποιητικά. «Μετά το Δεκέμβριο άρχισαν τα δύσκολα για τον δικό μας κλάδο. Η πτώση που περιμέναμε το Δεκέμβριο και δεν ήρθε, εμφανίστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Έχει «βουλιάξει» η αγορά», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων ν. Λάρισας κ. Ιωάννης Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης εντοπίζει ως βασικές αιτίες το κάπνισμα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις που δεν βοηθούν στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος. «Δεν διαφωνούμε με την απαγόρευση του καπνίσματος. Όμως αυτή την εποχή κυνηγάμε τον πελάτη, δεν είναι εποχή να τον διώξουμε. Επίσης οι παρέες που έρχονται είναι οικονομικά μαζεμένες», παρατηρεί.




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη