Στη μείωση των μισθών κατά 50% για έξι μήνες προχώρησε η κυβέρνηση με την απόφαση να δημοσιεύεται στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 9 όπου αναγράφεται το εξης:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμιση με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Ετσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μειωθούν κατά 50% δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, θα είναι 400 ευρώ κοκ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον νέο κατώτατο μισθό που ψήφισε πέρυσι τον Φεβρουάριο η προηγούμενη κυβέρνηση.
Μόνο για ένα μήνα η προστασία από την απόλυση
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Βρούτσης επιβεβαιώσε τα παραπάνω. «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους ενώ οι άλλοι τους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», υποστήριξε.
Ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι η προστασία των εργαζόμενων από την απόλυση ισχύει μόνο για ένα μήνα, δηλαδή μόνο γι’ αυτό το διάστημα υποχρεούται η επιχείρηση να κρατήσει τον εργαζόμενο. «Πάμε σιγά, σιγά. Δε νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης», υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης.
Tags
Eλλάδα