Ανοιχτή επιστολή προς τον Σερραϊκό λαό απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρων Ν. Σερρών (ΕΝΙΝΣ) Ευάγγελος Παπαμιχάλης, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών σχετικά με το προσωπικό και τα υλικά (διαγνωστικά τεστ και προστατευτικά μέσα) του ιδρύματος. «Δεν είμαστε υπερήρωες, είμαστε εργαζόμενοι που δίνουμε μια μάχη σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, χωρίς όπλα» ξεκαθαρίζει ο κύριος Παπαμιχάλης.
Αναλυτικά η επιστολή του κυρίου Παπαμιχάλη
Το τελευταίο διάστημα όσοι δουλεύουμε στις Δημόσιες Δομές Υγείας νοιώθουμε σαν να είμαστε πρωταγωνιστές σε κόμικ. Σαν “σούπερ-ήρωες” που με τις υπερφυσικές τους δυνάμεις θα πατάξουν το κακό και θα φέρουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στο κόσμο.
Όμως δεν είμαστε υπερήρωες, είμαστε εργαζόμενοι που δίνουμε μια μάχη σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, χωρίς όπλα.
Είμαστε εμείς που τη μάχη δεν τη δίνουμε, αυτοεξόριστοι κάπου στον πλανήτη, αλλά, όπως οι πρόγονοι της τάξης μας, στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά της χώρας μας, πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς να λυγίσουμε ούτε στιγμή.
Μας έχουν αφήσει μόνους μας μέσα στις Δημόσιες Δομές Υγείας και να είστε σίγουροι ότι θα παλέψουμε με αυταπάρνηση.
Αλλά χρειαζόμαστε όπλα.
Για να αντιμετωπίσεις μια επιδημία, δεν αρκούν τα μέτρα περιορισμού στην κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ομολογούν και οι υπεύθυνοι, κερδίζεις απλά χρόνο. Κερδίζεις χρόνο που θα έπρεπε να θωρακίσεις το Σύστημα Υγείας για να δεχτεί και να αντιμετωπίσει τον όγκο των ασθενών που θα χρειαστούν βοήθεια και να εξασφαλίσεις ότι δε θα χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, που θα μπορούσε να σωθεί.
Αυτό που κρίνεται κάθε φορά σε τέτοια περιστατικά απειλών παγκόσμιας κλίμακας, ανάλογα προφανώς και με τα φυσικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τις επιδημίες αυτές, είναι η ετοιμότητα, χρηματοδοτική επάρκεια και αποτελεσματικότητα της παγκόσμιας κοινότητας και του κάθε κράτους ξεχωριστά να απαντήσει σε αυτές τις απειλές.
Μια σειρά αποφάσεων και μη του τελευταίου διαστήματος μας δείχνουν ότι ακόμη και σε αυτή την κρίση, που κινδυνεύουν πολλές ανθρώπινες ζωές, η Υγεία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως κόστος και η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της σχέσης κόστους-οφέλους.
1) Προσωπικό.
Το Σύστημα Υγείας έχει 30000 κενές οργανικές θέσεις και η Κυβέρνηση καμαρώνει που θα προσλάβει 2000 Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
Στο Νοσοκομείο Σερρών η κάλυψη σε Ιατρικό Προσωπικό βρίσκεται στο 65% (συνυπολογίζοντας και το Επικουρικό Προσωπικό που καλύπτει το 10% των Οργανικών Θέσεων). Το τελευταίο μήνα έχουν προσληφθεί 2 Επικουρικοί Ιατροί (ο ένας ήταν σε αναμονή από το Δεκέμβρη και μόνο ένας εντάσσεται στις προσλήψεις για την κάλυψη επειγουσών αναγκών λόγω Covid-19). Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο υπόλοιπο προσωπικό με τα Τμήματα να στενάζουν από τις ελλείψεις. Προσλήψεις: 2 Νοσηλευτές!!!!
Τμήματα που σε αυτή τη μάχη θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένα, υπολειτουργούν.
• Το Αναισθησιολογικό έχει μείνει με 3 γιατρούς, σε σύνολο 12 οργανικών θέσεων. Η Κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε πριν 2 εβδομάδες να αποδυναμώσει πλήρως το Αναισθησιολογικό και να στείλει έναν Αναισθησιολόγο στη θέση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ Καβάλας. Δε χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα του Αναισθησιολογικού όταν υπολογίζεις μεγάλο αριθμό ασθενών που θα χρειαστεί διασωλήνωση και διακομιδή σε ΜΕΘ.
• Ο Αξονικός λειτουργεί με 2 γιατρούς και το Ακτινολογικό με 3. Οι εφημερίες τόσο στον Αξονικό, όσο και στο Ακτινολογικό είναι μικτές τις καθημερινές και ετοιμότητας τις αργίες. Σε ένα τμήμα που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διάγνωση των ασθενών με Covid-19
Για να αντιληφθεί κάποιος την επείγουσα ανάγκη σε προσωπικό θα πρέπει να αναλογιστεί για τι νούμερα ασθενών θα έπρεπε να είναι έτοιμο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο Νομό Σερρών με πληθυσμό 200.000 κατοίκων περίπου, οι Δημόσιες Δομές Υγείας και κυρίως το Νοσοκομείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεχτεί και να αντιμετωπίσει κάποιες χιλιάδες ασθενών μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων έως λίγων μηνών. Από αυτούς τους ασθενείς 10-15% θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς το 5% ΜΕΘ (τα ποσοστά μεταβάλλονται μεταξύ διαφόρων εκτιμήσεων, αλλά κυμαίνονται περίπου σε αυτά που αναφέρουμε).
Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε, ότι ποσοστό περίπου 30% των Υγειονομικών θα νοσήσει.
Καταλαβαίνει λοιπόν και ο απλός νους ότι με αυτή την υποστελέχωση των δομών Υγείας του Νομού δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί αυτός ο όγκος ασθενών που θα αναζητήσουν βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
2) Υλικά
α) Διαγνωστικά τεστ
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ κάθε ασθενής με εμπύρετο και λοίμωξη αναπνευστικού θα πρέπει να θεωρείται πιθανό κρούσμα. Εργαστηριακός έλεγχος, όμως για Covid-19 δίνεται μόνο σε ασθενείς με βαριά λοίμωξη αναπνευστικού, ηλικιωμένους με βαριά υποκείμενα νοσήματα και λοίμωξη, υγειονομικό προσωπικό με λοίμωξη αναπνευστικού.
Αυτό στην καθημερινότητα της λειτουργίας των Νοσοκομείων δημιουργεί ένα αλαλούμ καθώς κάθε εμπύρετη λοίμωξη αναπνευστικού πρέπει να θεωρείται πιθανό κρούσμα. Που θα εξετασθεί; Θα απομονωθεί; Εάν απομονώνεται κάθε εμπύρετο πόσους ξεχωριστούς χώρους χρειάζεσαι για εξεταστήρια; Θα πρέπει να φοράει προστατευτικά μέσα το Υγειονομικό προσωπικό, εκτός από απλή χειρουργική μάσκα και γάντια, σε όλα αυτά τα περιστατικά;
Παρόμοια προβλήματα δημιουργούνται και με τα πιθανά κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία. Τα αποτελέσματα από το τεστ για Covid-19 βγαίνουν μετά από 2-4 ημέρες. Μέχρι να βγουν κάθε πιθανό κρούσμα θα πρέπει να νοσηλεύεται απομονωμένο. Ο αριθμός όμως των θαλάμων που έχουν απομονωθεί για να νοσηλεύονται πιθανά κρούσματα από ιό Covid-19 δεν είναι απεριόριστος.
Εάν ένα πιθανό κρούσμα χρειαστεί διασωλήνωση που θα νοσηλευτεί. Οι ΜΕΘ που έχουν χρεωθεί τη νοσηλεία ασθενών με κορονοίο, νοσηλεύουν μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι υπόλοιπες ΜΕΘ για να νοσηλεύσουν θέλουν αρνητικό αποτέλεσμα. Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς τους ασθενείς μέχρι να βγει το αποτέλεσμα;
β) Προστατευτικά μέσα
O EOΔΥ με υπηρεσιακό του έγγραφο στις 20/03, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στις 21/03, εξέδωσε οδηγίες «για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων».
Οι οδηγίες δεν έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Μας λένε λοιπόν με κυνικό τρόπο, αν ξεμείνετε από γάντια να πλένετε τα χέρια σας. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι με αυτό τον τρόπο το ποσοστό νόσησης των Υγειονομικών δε θα μείνει στο 30%, αλλά θα είναι μεγαλύτερο
Οι Υγειονομικοί, μπορεί να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά δε δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους. Δε δεχόμαστε η Υγεία και Ασφάλεια η δική μας, των ασθενών μας και των οικογενειών μας να αντιμετωπίζονται ως κόστος.
Το μέλλον, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το γνωρίζουμε. Το βλέπουμε στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία κλπ. Όπως περιγράφει γιατρός από την Ιταλία στη “Correre della Sera”:
«Είμαστε γεμάτοι οργή. Δεν έχουμε όσα χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλον τον κόσμο, αλλά και για να προστατευτούμε. Ο ασθενής παθαίνει ανακοπή και ξεκινάς αμέσως ανάνηψη, γιατί σαν γιατρός δεν μπορείς να τον αφήσεις να πεθάνει. Εκείνος σε κοιτάει. Και όταν πρέπει να τον διασωληνώσεις; Έχεις σωλήνα, αλλά δεν έχεις αναπνευστήρα. Οπότε; Ηλικία και κατάσταση της υγείας παίζουν βασικό ρόλο στην επιλογή. Θα διασωληνώσουμε έναν 40άρη. Αν πάω, όμως, εγώ στο νοσοκομείο και είμαι διαβητική, προηγείται αυτός. Μιλάμε για ανθρώπους που, αν είχαμε όσα χρειαζόμαστε, θα κατάφερναν να ζήσουν».
Για αυτό οι Υγειονομικοί παλεύουν για αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας, για να μην αρρωστήσουν και φύγουν από τη μάχη. Παλεύουν για άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, για να μην χάσουμε ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν. Παλεύουν για προσλήψεις, για να εξετάζεται γρήγορα και μαζικά ο άρρωστος, για να αναπληρώνονται επαρκώς οι υγειονομικοί που νοσούν. Παλεύουν για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για να μπορούν να εξετάζονται, να έχουν φάρμακα και θεραπεία και άλλοι άνθρωποι που πάσχουν από βαριά νοσήματα που δεν μπορούν να περιμένουν την πανδημία να περάσει.
Ζητάμε τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση:
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στα Δημόσια Νοσοκομεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
• Προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσει να ελεγχθεί το “τσουνάμι” ασθενών προς τα Νοσοκομεία
• Εφοδιασμός με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας.
• Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Για το Νομό Σερρών:
• Να επιστρέψει άμεσα στη θέση του ο Αναισθησιολόγος που τοποθετήθηκε Διευθυντής στο ΕΚΑΒ Καβάλας
• Να προκηρυχθούν με ταχύτατες διαδικασίες 3 θέσεις Αναισθησιολόγων, 3 θέσεις Ακτινολόγων.
• Προκήρυξη κενών οργανικών θέσεων άμεσα ειδικοτήτων που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο ασθενών με Covid-19 (Παθολόγων, Πνευμονολόγων)
• Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να εφοδιαστεί το Νοσοκομεία και όλες οι Δομές Υγείας με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας
• Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του Νομού, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια όλο το 24ωρο, με συνεχή λειτουργία ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου
• Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Σερρών ώστε να μπει σε πρόγραμμα εφημεριών με συνεχή λειτουργία Ακτινολογικού και Μικροβιολογικού Εργαστηρίου
• Επίταξη του ιδιωτικού Τομέα Υγείας ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στην διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών εκτός Covid-19.
• Επίταξη Ξενοδοχείων, εφόσον χρειαστεί για τη διαμονή Υγειονομικών που δε θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για την ασφάλεια των οικογενειών τους.
Σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά γίνεται φανερή η ύπαρξη δύο δρόμων:
Αυτού που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα και την εντάσσει στους νόμους της αγοράς. Λειτουργεί τα Νοσοκομεία ως επιχειρήσεις με βασικό κριτήριο τη σχέση κόστους-οφέλους. Τσακίζει εργασιακά δικαιώματα. Παρέχει ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών υγείας δωρεάν και όλο το υπόλοιπο παρέχεται μόνο σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν. Είναι ο δρόμος που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή και είναι πάνω στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα συστήματα Υγείας.
Και από την άλλη αυτού που θεωρεί την Υγεία Κοινωνικό Αγαθό που πρέπει να παρέχεται καθολικά σε όλους με βάση τις κατακτήσεις της Επιστήμης. Που ζητά πλήρη χρηματοδότηση της Υγείας από το κρατικό Προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.
Για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα. Η Υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό, όσο κι αν οι κυβερνήσεις ακόμη και σήμερα, που τα συστήματα Υγείας βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πανδημία, συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ως κόστος.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΗΧΗΡΗ
Tags
Τοπικά