Στη «σκιά» της καραντίνας «κλείνουν το μάτι» σε νέες Eldorado


Ως «περιβαλλοντοκτόνο» χαρακτηρίζεται από πολλές μεριές το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζεται να περάσει δια χειρός Κωστή Χατζηδάκη κι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση. Κι η αλήθεια είναι πως αν ρίξει κανείς μια ματιά στις βασικές διατάξεις του, θα αντιληφθεί πως οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. 


Δεν είναι τυχαίο ότι δημόσιες προειδοποιήσεις, προκειμένου να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, έχουν απευθύνει δεκάδες εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί αλλά και επίσημοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.  Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως την περασμένη εβδομάδα, 23 περιβαλλοντικές  οργανώσεις κατέθεσαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινό αίτημα για αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου , διαμαρτυρόμενοι για τις «εκπτώσεις» της Βουλής στο νομοθετικό της έργο, αφού λειτουργεί με σοβαρούς περιορισμούς στις ακροάσεις φορέων και μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδρίασεις της ολομέλειας και των επιτροπών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος φρόντισε να «προσπεράσει» πολύ γρήγορα τις εν λόγω αντιδράσεις, κλείνοντας με διαδικασίες fast track ακόμη και τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία πάντως ακόμη κι έτσι συγκεντρώθηκαν πάνω από 1500 σχετικά σχόλια.

Σε κάθε περίπτωση οι βασικές ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες  φαίνεται πως «κλείνουν το μάτι» για πλήρη καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Το πρώτο και πλέον σημαντικό έχει να κάνει με την ουσιαστική κατάργηση του ελέγχου της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κάτι που επεσήμανε σε επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη και το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καταργήσει γνωμοδότηση που παρείχαν οι συγκεκριμένοι φορείς αναφορικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων» σημειώνει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος, και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ανοίγει ένα ορνιθοτροφείο μέσα σε περιοχή Natura. Κανονικά πηγαίνει η αρμόδια υπηρεσία εκ μέρους του φορέα και ελέγχει αν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις διαχείρισης για να δοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας. Βέβαια είναι σαφές πως η εν λόγω πρόβλεψη δεν αφορά ούτε τα ορνιθοτροφεία, ούτε τα συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά έχει να κάνει με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τις επιχειρήσεις τύπου Eldorado. Στην ουσία μιλάμε για φωτογραφικές διατάξεις».



Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κύριο Φίλιο, αυτό δεν είναι το μόνο «προβληματικό» σημείο του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, καθώς φαίνεται πως επηρεάζει και τη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών.

«Υπάρχει ένας νόμος που είχε συντάξει ο Σωκράτης Φάμελλος. Αυτός προσδιόριζε 34 προστατευόμενες περιοχές, ο οποίες με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζονταν ως περιοχές Natura, προβλέποντας παράλληλα αντίστοιχο αριθμό συμβουλίων για καθεμιά από αυτές. Τα συμβούλια αυτά ήταν εθελοντικά και δεν είχαν να κάνουν με έμμισθες θέσεις» αναφέρει και συνεχίζει: «Αυτές τις διοικήσεις έρχεται να καταργήσει με το υπό κατάθεση νομοσχέδιό του ο Κωστής Χατζηδάκης και τις αντικαθιστά με ένα κεντρικό όργανο στην Αθήνα, ενώ παράλληλα μειώνει σε 24 τις προστατευόμενες περιοχές.  Στην πραγματικότητα όμως είναι πρακτικά αδύνατο να διοικήσει ένα κεντρικό όργανο από την Αθήνα τόσους φορείς, και μάλιστα όταν οι αρμοδιότητές του εδαφικά καλύπτουν  ενα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας».

Η παραπάνω εξέλιξη πάντως φαίνεται πως έχει και περαιτέρω επιπτώσεις, σύμφωνα με τον κύριο Φίλιο. «Το νομοσχέδιο καταργεί την φύλαξη των εν λόγω περιοχών, την οποία είχαν αναλάβει οι φορείς με το προσωπικό τους και την παραχωρεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία δε διαθέτει σε καμιά περίπτωση ούτε τέτοιους μηχανισμούς ούτε και πόρους για μπορούν να “σηκώσουν” κάτι τέτοιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημειώνει ότι οι περισσότερες διατάξεις το επίμαχου νομοσχεδίου αντίκεινται κατάφωρα στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη