Το σχέδιο για τον τουρισμό και ο «παροπλισμός» Θεοχάρη


Μαρίνα Αλεξανδρή

Με τεστ κορονοϊού στους τουρίστες τρεις μέρες πριν από την αναχώρηση για την Ελλάδα και με πυλώνα τις διακρατικές συμφωνίες προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς - ένας σχεδιασμός όμως που, αφενός εμφανίζει σοβαρές αντιφάσεις στην ισορροπία μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και επιχειρηματικής δραστηριότητας και αφετέρου, έχει δημιουργήσει και εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση με διαρροές δυσαρέσκειας για τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο για την λειτουργία της τουριστικής αγοράς στην σκιά της πανδημίας θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Τετάρτη μετά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Ήδη ωστόσο, στο Μαξίμου έχουν καταλήξει στα βασικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό όσο και το πλαίσιο ασφαλείας στην λειτουργία των ξενοδοχείων, των επιχειρήσεων εστίασης και των αερομεταφορών και έχει υποβάλει τις θέσεις της κυβέρνησης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως δεν διαφαίνονται μεγάλα περιθώρια για πανευρωπαϊκό συντονισμό σε ένα κοινό πρωτόκολλο μετακινήσεων εντός ΕΕ. Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά, μέχρι στιγμής παραμένει αμφίβολο ακόμη και το εάν θα γίνει η τηλεδιάσκεψη των συναρμοδίων υπουργών που επιχειρεί να συγκαλέσει στις 13 Μαρτίου ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Τιερί Μπρετόν και, ως εκ τούτου, η «τουριστική διπλωματία» της Αθήνας προσανατολίζεται ήδη στην σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που θεωρούνται σχετικά ασφαλείς όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αυστρία.

Το κλίμα εντός κυβέρνησης είναι αρνητικό για την μέχρι στιγμής στάση των Ευρωπαίων και υπάρχει έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται ήδη σε κατεύθυνση πριμοδότησης του εσωτερικού τους τουρισμού. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές όμως, ανάλογη ενόχληση είναι πιθανό να υπάρξει και από αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εάν οριστικοποιηθεί το σχέδιο για υποβολή των ευρωπαίων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη για τεστ επί ελληνικού εδάφους και πριν αναχωρήσουν για να επιστρέψουν στην χώρα τους δεν υπάρχει.



Βασικές παραμέτρους του εν λόγω σχεδίου αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης την Παρασκευή σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ. Όπως είπε, θα υπάρχει η κεντρική πρόβλεψη ότι οι επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό θα πρέπει να έχουν πάρει, το αργότερο τρεις μέρες πριν από την αναχώρηση, βεβαίωση από πιστοποιημένο νοσοκομείο της χώρας τους. Όταν, ωστόσο, θα φεύγουν από την Ελλάδα το τεστ δεν θα είναι υποχρεωτικό προκειμένου να αποφεύγεται ο εγκλωβισμός τους και ενδεχόμενη παραμονή σε καραντίνα στην χώρα μας. Ο Χάρης Θεοχάρης είπε ακόμη πως , η χωρητικότητα των πτήσεων από, προς και εντός της Ελλάδας θα είναι πλήρης, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις, προκειμένου «να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές». Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ, παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτά ερωτήματα για το πώς θα γίνεται η διαχείριση ενδεχόμενων ύποπτων κρουσμάτων μεταξύ τουριστών κατά την εδώ παραμονή τους. Σύμφωνα επίσης με πηγές του υπουργείου Τουρισμού η βασική σκέψη που υπάρχει είναι να υποχρεωθούν όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα να συμβληθούν με ειδικό γιατρό ο οποίος θα κρίνει εάν κάποιος τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ.

Οι διαρροές Θεοχάρη πάντως, και δη σε… κομματική εκδήλωση προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού, ενώ είναι ανοιχτή και η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη. Κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν τον υπουργό Τουρισμού αμετροέπεια και προσπάθεια πολιτικής προβολής, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι διπλωματικές ενέργειες και οι επαφές με τους φορείς της τουριστικής αγοράς έχουν ουσιαστικά αφαιρεθεί πλέον από τον Χάρη Θεοχάρη και συντονίζονται από το Μαξίμου και το γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άρη Σκέρτσου.



           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη