Απαγορεύουν στα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας την εμφύτευση αορτικής βαλβίδας


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Με μια εσπευσμένη και παράτυπη απόφαση εν μέσω πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αφαιρεί από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αλλά και από αρκετά ιδιωτικά στην Αθήνα, τη δυνατότητα εμφύτευσης  αορτικών βαλβίδων με τη - διαδερμική- μέθοδο TAVI. 
Η κυβέρνηση στερεί από τους καρδιοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας τη  συγκεκριμένη ιατρική πράξη και τους υποχρεώνει να καταβάλουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να προσφύγουν σε ιδιωτική δομή ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και επιπρόσθετα έξοδα.

Η τελική απόφαση (Αριθμ. Γ2β/οικ.16199), που υπογράφει η προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας και δημοσιεύεται στις 9 Απριλίου, αναστέλλει τη δυνατότητα μιας σειράς νοσοκομείων να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, «MEDITERRANEO HOSPITAL», ΕΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, METROPOLITAN GENERAL). Η δυνατότητά τους αυτή προβλεπόταν με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας από το 2018, καθώς και ότι η σχετική αξιολόγηση των νοσοκομείων που έχουν τη δυνατότητα εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων γίνεται κάθε δύο χρόνια και εφόσον διαπιστωθεί αναγκαίος αριθμός επεμβάσεων.

Όμως, με το «σκάνδαλο», έγκειται στο γεγονός ότι το αρμόδιο Συμβούλιο συνεδριάζει στις 22/10/2019, αντί για το τέλος του 2020 που συμπληρώνεται ο προβλεπόμενος χρόνος αξιολόγησης και, όπως είναι φυσικό, κρίνει μικρό τον αριθμό των επεμβάσεων με αποτέλεσμα να μην πληρούν τους όρους αξιολόγησης. Την εν λόγω απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, αποδέχεται το Μάρτιο του 2020 με απόφασή του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Πρόκειται, πρακτικά, για μια μεθόδευση ώστε ο αριθμός των εμφυτεύσεων να βρεθεί μικρότερος από τον προβλεπόμενο, αφού εξετάζεται στο μισό χρόνο και «κόβονται» συγκεκριμένα νοσοκομεία.


Ποιοι «ευνοούνται» από την απόφαση;

Πηγές του ΕΣΥ, επισημαίνουν ότι ο εξορθολογισμός που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και οι σχετικές προθεσμίες που προέβλεπε το σχετικό πλαίσιο, που «μηδένισε» τους χρόνους το 2018, ρύθμιζαν με επάρκεια και με οριζόντιους κανόνες το καθεστώς. Αντίθετα, με την σπουδή του υπουργείου Υγείας να «κοπούν» συγκεκριμένα νοσοκομεία, φέρεται να ευνοούνται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι με την παράτυπη απόφαση για την αναστολή λειτουργίας, πλήττονται δημόσια νοσοκομεία με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας στις επεμβάσεις αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο TAVI ενώ κάποιοι εξειδικευμένοι καρδιοχειρουργοί, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις σχετικές επεμβάσεις στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ αλλά... όχι στην Ελλάδα.






Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη