Ο Μητσοτάκης «έσβησε» τον Καραμανλή απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας


Θοδωρής Καραγιαννίδης

501 λέξεις και 4 λεπτά δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας αλλά σε αυτά δεν υπήρξε ούτε μία λέξη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.


Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ και θεμελιωτή του δημοκρατικού πολιτεύματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, κάτι που αποτελεί αποδοχή ευρύτερων πολιτικών χώρων, ως προς τη συνεισφορά του, πόσο μάλλον στο εσωτερικό της ΝΔ που είθισται να αποκαλείται «εθνάρχης».

Η κίνηση Μητσοτάκη θεωρείται ένα ακόμη βήμα, στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από το ιστορικό βάρος του Καραμανλή και να εκφράσει ακόμη και σε αυτό το ταυτοτικό ζήτημα για τη συντηρητική παράταξη, την απόλυτα προσωπική και οικογενειακή του ατζέντα, να φιλοτεχνήσει το δικό του ηγετικό προφίλ.

Δεν κρύβεται η ενόχληση των Καραμανλικών

Όπως είναι λογικό η Καραμανλική πτέρυγα δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της για αυτή την εσκεμμένη παράλειψη. Θεωρούν ότι εκφράζει την ενόχληση του ίδιου του Μητσοτάκη αλλά και των πολλών «σημιτικών» στελεχών του στενού πυρήνα του Μαξίμου όχι μόνο για κινήσεις  όπως αυτή του Βαγγέλη Αντώναρου που ανοιχτά αμφισβητεί το Μητσοτακη αλλά και όσων Καραμανλικών, μέσα στο κόμμα, διαμορφώνουν προσεκτικά εναλλακτική πολιτική πρόταση, χωρίς να αμφισβητούν την κυβέρνηση.



Διαφωνίες που έχουν τη ρίζα τους σε κεντρικές πολιτικές επιλογές του Μητσοτάκη που βρίσκονται στον αντίποδα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» του ιδρυτή της ΝΔ.

Εξάλλου, υπάρχει μια πληροφορία ότι στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας φέρεται να μην «χώρεσαν» φέτος εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής». Παρότι η ευθύνη των προσκλήσεων ανήκει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προφανώς προηγείται μια συνεννόηση. Από την ίδια δεξίωση, επέλεξε να απουσιάσει ο Κώστας Καραμανλής, μοναδικός από τους πρώην Πρωθυπουργούς.

Δεν έχει ξεχαστεί, τέλος, η προηγούμενη απόπειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανίσει τον εαυτό του ως συνεχιστή του Ελευθερίου Βενιζέλου, σαν να μην αντιλαμβάνεται ότι ανήκει στην παράταξη που ιστορικά βρέθηκε απέναντι από τη βενιζελική. Σε κάθε περίπτωση, παραδοσιακοί κύκλοι της ΝΔ εκτιμούν ότι η πρόκληση αυτή, θα απαντηθεί αλλά όχι εν θερμώ.





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη