Δικαστικό πόρισμα για Παπασταύρου και Μιωνή


Άντα Ψαρρά

Διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Καλούδη με το οποίο ζητείται η δίωξη του Σταύρου Παπασταύρου για άλλη υπόθεση αποφυγής φορολογίας η οποία φαίνεται ακόμα να εκκρεμεί. Το πόρισμα αυτό διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στις 17.11.2017.


Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, προκύπτει ότι «ο Σταύρος Παπασταύρου του Νικολάου, στο πλαίσιο έρευνας που διατάχθηκε από τις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές και διενεργήθηκε για την έρευνα της λίστας Λαγκάρντ (λίστα Ελλήνων καταθετών της ελβετικής τράπεζας ΗSΒC), φερόταν, από κοινού με τους συγγενείς του [...] ως εκπρόσωποι της εταιρίας STABRI LTD η οποία διατηρούσε λογαριασμό στην ελβετική Τράπεζα ποσού 5.386.374,49 δολαρίων.

Οταν ο Σταύρος Παπασταύρου κλήθηκε από το ΣΔΟΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), προκειμένου να δικαιολογήσει το ανωτέρω χρηματικό ποσό που διατηρούσε, στις 12.9.2014 προσκόμισε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, αφενός οι τρεις αυτοί συγγενείς με την ιδιότητά τους ως εμπιστευματοδόχοι, αφετέρου ο Σάμπυ Μιωνή, με την ιδιότητά του ως δικαιούχος στις 10.6.2005 συνέστησαν πράξη εμπίστευσης προκειμένου να διατηρήσουν τη διαχείριση του ποσού αυτού του οποίου δικαιούχος ήταν ο Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με ανίατη ασθένεια και να εκτελέσουν την τελευταία βούλησή του σύμφωνα με τις οδηγίες του. Τον ισχυρισμό αυτόν επιβεβαίωσε και ο τελευταίος με σχετικό του υπόμνημα στις 23.10.2014 προς τις ελληνικές φορολογικές αρχές».


Οι ισχυρισμοί αυτοί των Σταύρου Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνή δεν έγιναν όμως δεκτοί, εφόσον, σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές (20.01.2016) του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, διαπιστώθηκε το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης φόρου εισοδήματος σε βάρος των τριών Παπασταύρου. Στην ανωτέρω δικογραφία έχει επισυναφθεί η συγκεκριμένη πορισματική αναφορά της οικονομικής υπηρεσίας για τα οικονομικά έτη 2001-2013. Εν συνεχεία –σύμφωνα πάντα με το πόρισμα– ο τότε εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος (Π. Αθανασίου) κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου και συστήθηκε η εταιρεία, είχε στο μεταξύ λάβει όλα τα σχετικά έγγραφα.

Σε ελβετική τράπεζα

Από τα έγγραφα προέκυψε ότι:

«Κατά συνέπεια και λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την κοινή λογική και τα διδάγματα της κοινής πείρας ο Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος διατηρούσε τον [...] λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα με την κωδική ονομασία [...] ήδη από τις 10-5-2001, έκλεισε το λογαριασμό αυτό στις 12-8-2005 με ταυτόχρονο άνοιγμα ενός νέου λογαριασμού με τη σύσταση της εταιρίας STABRI LTD και συνδικαιούχους τους συγγενείς του. Ετσι, προκύπτει ότι το ως άνω αναφερόμενο έγγραφο με ημερομηνία 10.6.2005 συντάχθηκε εκ των υστέρων και προσκομίστηκε στο ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν ήταν ο Σ. Παπασταύρου και οι συγγενείς του αληθινοί δικαιούχοι του ποσού αλλά ο Σ. Μιωνή (που δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αλλά Ισραήλ).



Σύμφωνα δε με το πόρισμα η πράξη διευκολύνθηκε διότι στην Κύπρο δεν υπάρχει υποχρέωση πρωτοκόλλησης των εγγράφων ώστε να φέρουν ακριβή χρονολογία». Ετσι ο εισαγγελέας φτάνει στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό ο Σ. Παπασταύρου απέφυγε να καταβάλει τους αναλογούντες φόρους στο ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

«Ενόψει όλων των παραπάνω, υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, εκ μέρους του Σταύρου Παπασταύρου του Νικολάου και του Σάμπυ Μιωνή του Χαΐμ-Βίκτορος, στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του έτους 2014 και δη της απόπειρας απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος), υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου.

Η πράξη αυτή της απόπειρας απάτης, συρρέει πραγματικά αληθινά με την πράξη της φοροδιαφυγής για την οποία έχει τεθεί η υπόθεση στο αρχείο λόγω πληρωμής από το Σταύρο Παπασταύρου του Νικολάου του επίδικου φόρου, διότι, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται παραπάνω η ενέργεια αυτή του κατηγορουμένου δεν στόχευε μόνο τη φοροδιαφυγή του ιδίου, αλλά και των μελών της οικογενείας του».

Απροθυμία κατάθεσης

«Ας σημειωθεί ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος, εν προκειμένω, εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 406Α παρ. 2 Π.Κ. περί ικανοποίησης του παθόντος πριν την άσκηση ποινικής δίωξης, καθότι ναι μεν ο Σταύρος Παπασταύρου κατέβαλε το φόρο που του αναλογούσε πλην όμως αφενός αυτό έγινε με επιφύλαξη της προσφυγής του ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων [...] και αφετέρου η ενέργεια αυτή του κατηγορουμένου αποσκοπούσε και στην αποφυγή καταλογισμού φόρου (τουλάχιστον 150.000 ευρώ) σε βάρος του πατέρα του Νικολάου Παπασταύρου ο οποίος εν συνεχεία αποβίωσε.

Τέλος, η παρούσα άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δευτέρου κατηγορουμένου Σάμπυ Μιωνή κατοίκου Ισραήλ, χωρίς αυτός να εξετασθεί χωρίς όρκο ως μηνυόμενος, ουδόλως πάσχει ακυρότητας, εφόσον έχει αργότερα αυτός τη δυνατότητα να προβάλει τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς κατά το στάδιο της ανάκρισης [...] Τέλος ο εισαγγελέας αναφέρει την απροθυμία για ανωμοτί κατάθεσης του κ. Μιωνή παρά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκε στο Ισραήλ και παρά το γεγονός ότι είχε λάβει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας».

Με το πόρισμα αυτό, ο Γ. Καλούδης το 2017 ζητά την άσκηση δίωξης, ενώ τώρα εξηγείται το γιατί πρόσφατα μπήκε κι αυτός στο «κάδρο» των επιθέσεων κατά εισαγγελέων, ενώ δεν είχε σχέση με την υπόθεση Novartis.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη