Οδηγούν την Ελλάδα στο ευρωδικαστήριο για τα voucher στους τουρίστες


Ισχυρό χαστούκι δέχεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει για την Ελλάδα και να ανοίξει τον δρόμο για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της θεσμοθέτησης των υποχρεωτικών voucher αντί επιστροφής χρημάτων στους επιβάτες για τις ακυρωμένες πτήσεις.


Η απόφαση της Κομισιόν επεξηγεί και τον λόγο για τον οποίον πρώτες επελέγησαν οι δύο χώρες για να εκκινήσει η διαδικασία παραπομπής, καθώς «Ελλάδα και Ιταλία έχουν θεσπίσει νομοθεσία που επιτρέπει στους μεταφορείς να προσφέρουν κουπόνια ως τη μόνη μορφή αποζημίωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των επιβατών, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής του αντιτίμου, όπως τα κουπόνια. Εάν προσφερθούν στους επιβάτες κουπόνια ως εναλλακτική, απαιτείται η συμφωνία τους μ' αυτή τη λύση» υπογραμμίζει για πολλοστή φορά η Κομισιόν.
Η Ελλάδα (όπως και η Ιταλία) έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η σιωπή του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για το ζήτημα, ενώ τίθεται ζήτημα και για τις αεροπορικές που παρακρατούν παράνομα, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα χρήματα των επιβατών.

           
           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη