Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης


Την επέκταση στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο έως και το Ταίναρο ανακοίνωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση των δύο συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.


"H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας" σημείωσε και προσέθεσε: "Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ομόλογοι του Νίκου Δένδια στην Αλβανία και την Ιταλία είναι ενήμεροι για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως σύντομα ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα Τίρανα για να λήξει η εκκρεμότητα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Αλβανία.
Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες ο πρωθυπουργός μίλησε για «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος» στις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος» για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.

Οι δύο συμφωνίες είναι διμερείς, έχουν «όμως οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης».



«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια»  πρόσθεσε.

«Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για ενεργή διπλωματία από μέρους της Αθήνας και πολιτική που ξεδιπλώνεται σταδιακά. «Η Ελλάδα διατηρεί ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα  τόσο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού όσο και δυτικά του 26ου» υποστήριξε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έψεξε την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με το επικείμενο «παρών» που θα δηλώσει για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. «Το αμήχανο παρών ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη» σχολίασε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τη Συμφωνία έτσι ώστε ο Ν. Δένδιας να μεταβεί στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη Συμφωνία ψηφισμένη. «Η εθνική γραμμή πρέπει να είναι σαφής, κοινή και ευθεία» υποστήριξε και ισχυρίστηκε πως η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγήθηκε σε αυτή τη θέση για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών.

Αναφερόμενος στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, διαπίστωσε ότι οι γείτονες αιχμαλωτίζονται στα δίχτυα της πολιτικής και της διπλωματικής απομόνωσης. «Όσο καταπατούν το διεθνές δίκαιο, τόσο θα αντιμετωπίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως ταραξίες» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει φανεί «όπως και όπου χρειάζεται», εξαίροντας παράλληλα τις Ένοπλες Δυνάμεις.


           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη