Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,5 Ρίχτερ - σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα - σημειώθηκε νότια της Κρήτης.

Ο σεισμός εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 19.30, 19 χλμ νοτιοδυτικά της Άρβης, στην Κρήτη. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 25,8 χιλιόμετρα.

 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 69 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ έγινε αισθητός ακόμη και στην πόλη των Χανίων.

 

Τι λένε Λέκκας και Χουλιάρας

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

 

«Το τρέχον μέγεθος του σεισμού είναι 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ωστόσο αυτό μπορεί αργότερα να διαφοροποιηθεί λίγο. Πρόκειται για έναν σεισμό που το σημαντικό του στοιχείο είναι πως ήταν σε βάθος 40 χιλιομέτρων. Καταγράφηκε πάνω στο ελληνικό τόξο, στον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότια της Άρβης», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο κ. Λέκκας τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία.

 

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Ήταν ο κύριος σεισμός και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία όπως σε άλλες περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο τόξο δίνει τέτοιου μεγέθους σεισμούς ενώ το βασικότερο είναι πως δεν έχει καμία σχέση με την σεισμική δόνηση που καταγράφηκε πριν τρείς μήνες των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», υπογράμμισε.

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA. Όπως είπε, ήδη το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, αφού υπάρχει φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα και θα πρέπει να περιμένουμε νέους μετασεισμούς.

 

«Έχουμε διέγερση στην συγκεκριμένη περιοχή, είχαμε και το σεισμό των 6 Ρίχτερ πριν μερικούς μήνες. Δεν είναι όμως κάτι που εμπνέει ανησυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα η θάλασσα λειτούργησε για μια ακόμα φορά «προστατευτικά», αφού ο ισχυρός σεισμός έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο και σε μεγάλο εστιακό βάθος, 40 χιλιομέτρων. «Είναι σε βάθος που μας δίνει μια ασφάλεια», σημείωσε ο ίδιος.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη