«Βουτιά» άνω του 80% στα έσοδα από τον τουρισμό

Σε μόλις 2,6 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, έναντι 13,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 

Πρόκειται για πρωτοφανή κατάρρευση εσόδων, της τάξης του 80,3% σε σχέση με το 2019, η οποία καθιστά πολύ δύσκολη ακόμα και την επίτευξη του ελάχιστου στόχου συνολικών εισπράξεων 3,5 δισ. το 2020, όταν αντίστοιχα πέρυσι ήταν 18,1 δισ. ευρώ.

 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος αποτυπώνουν μία σημαντική υστέρηση στα τουριστικά έσοδα φέτος εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί σημαντικά στο οκτάμηνο το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, που διαμορφώθηκε στα 7,87 δισ. ευρώ από μόλις 1 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών.

 

Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,3% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16% σε τρέχουσες τιμές (-6,2% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές αντανακλά τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

 

Η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 79,7% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,5%.

 

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 441 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 29,9 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 9,5 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη