Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020

Περισσότεροι πρόσφυγες σε σπίτια μέσω του ΔΟΜ

δημοσίευση από: Sintiki News - 10/18/2020 12:00:00 π.μ.

Πάνω από 4.400 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ξαναβρεί στέγη από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος Helios που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. ● Στην «ουρά» άλλοι τουλάχιστον 12.000, ψάχνει τρόπους να επιταχύνει τη διαδικασία το υπουργείο.

Γύρω στα 450 νέα ετήσια συμβόλαια ενοικίασης διαμερίσματος υπογράφονται κατά μέσο όρο τον μήνα από αναγνωρισμένους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναζητά τρόπους να αυξηθεί ο αριθμός, προκειμένου να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνωρισμένοi πρόσφυγες που αναγκάστηκαν το καλοκαίρι να εγκαταλείψουν τις δομές στα νησιά και βρέθηκαν άστεγοι στην πλατεία Βικτωρίας ή σε άλλες δομές, που σήμερα ξεχειλίζουν με αυτοσχέδιες σκηνές.

Περίπου 19.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες γράφτηκαν στο πρόγραμμα από τον Ιούλιο, ενώ από τον Ιούνιο καταγράφονται περισσότεροι από 4.400 που έχουν νέα ενοικιαστήρια συμβόλαια, τα περισσότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Ηράκλειο, Γιάννενα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Κατερίνη και Κιλκίς.

Προκύπτει ότι περισσότεροι από 12.000 εγγεγραμμένοι περιμένουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου και μερικής κάλυψης των πρώτων εξόδων, αναμονή που σχετίζεται προφανώς με γραφειοκρατικά ζητήματα και τον δισταγμό των ιδιοκτητών. Εξ ου και στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου, του ΔΟΜ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσίαση της καμπάνιας του προγράμματος, ο υπουργός Νότης Μηταράκης εξήγγειλε τροποποιήσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας των διαμερισμάτων και περισσότερα κίνητρα στους ιδιοκτήτες, όπως η παροχή μεγαλύτερης εγγύησης, η οποία μάλιστα θα δίνεται απευθείας από το ΔΟΜ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η παροχή τέτοιων κινήτρων εφαρμόζεται πιλοτικά στην Τρίπολη, τη Λιβαδειά και τη Νάουσα.

Ο κ. Μηταράκης εξήγγειλε επίσης περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας για τους ωφελούμενους του προγράμματος, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχουν ανάγκες στην αγορά εργασίας, ειδικά στον αγροτικό τομέα».

 Εκπαίδευση

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει συνεργασία του ΔΟΜ με 19 Κέντρα Ενταξης Μεταναστών σε όλη την Ελλάδα για την κατάρτιση των προσφύγων και την παροχή «ενός οπλοστασίου δεξιοτήτων και γνώσεων ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν ουσιαστικά». «Η κοινωνική ενσωμάτωση και η εργασιακή ένταξη πρέπει να προκύπτουν ως ώριμος καρπός από την ώσμωση ιδεών και δράσεων με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα βίαιων αλλαγών στην καθημερινότητα ντόπιων κατοίκων, ούτε και πολιτικών με αστερίσκους», σημείωσε.

Δεν εξήγησε ωστόσο πώς συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση περίμενε έναν χρόνο πριν βάλει στο λεξιλόγιό της και στις πολιτικές της τα ζητήματα ένταξης, ούτε πώς βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις πόλεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

«Η μετανάστευση μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των γηρασμένων κοινωνιών πολλών ευρωπαϊκών χωρών, φέρνοντας εργατικό δυναμικό και ενδυναμώνοντας την οικονομία», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Τζιανλούκα Ρόκο και χαρακτήρισε δύσκολο επίτευγμα τη λειτουργία του προγράμματος και πρότυπο καλής συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.

 

 

About Sintiki News

Techism is an online Publication that complies Bizarre, Odd, Strange, Out of box facts about the stuff going around in the world which you may find hard to believe and understand. The Main Purpose of this site is to bring reality with a taste of entertainment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © Sintiki News™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.