Κορονοϊός: Η εικονική κυβερνητική πραγματικότητα και η έκρηξη του δείκτη θνησιμότητας

Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Στην χθεσινοβραδυνή δημοσκοπήση της Marc για τον Alpha το 39,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία «είναι αυτά που πρέπει», ενώ το 35,6% απάντησε ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότερα».

 

Στην, επίσης χθεσινοβραδυνή, δημοσκόπηση της ALCO για το Open, το 54% όσων ερωτήθησαν ικανοποίηση για τη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ το 40% εμφανίστηκε αρνητικό ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

Το βασικό όμως ερώτημα, και στις δύο δημοσκοπήσεις, ίσως θα έπρεπε να είναι για ποια μέτρα, ποια διαχείριση και για ποια ακριβώς πανδημία μιλάμε. Διότι η εικόνα που εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα μέσα από τους αριθμούς στην καλύτερη περίπτωση ανορθολογική και, στην χειρότερη, απολύτως πλασματική.

 

 

Επιδημιολόγοι, στατιστικολόγοι και ειδικοί δείχνουν το πλέον εξώφθαλμο στοιχείο αυτής της εικονικής πραγματικότητας – τον δείκτη θνησιμότητας από τον κορονοϊό που έχει εκτοξευτεί στα ύψη και, εάν όντως ισχύει, φέρνει την Ελλάδα στην 16η θέση σε θανάτους από τον ιό σε όλη την Ευρώπη.

 

Τα στοιχεία του ίδιου του ΕΟΔΥ είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά: Μόνον χθες, μέσα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 13 θάνατοι από κορονοϊό. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φθάσει στα 482, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα -σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – έχουν καταγραφεί 91 θάνατοι.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί 263 θάνατοι, όταν το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου είχαν χάσει συνολικά τη ζωή τους 206 άνθρωποι. Αυτό οδηγεί σε μία αναλογία 3,41 θανάτων ανά ημέρα, όταν στο πρώτο κύμα η αναλογία ήταν μόλις 0,76 θάνατοι σε ημερήσια βάση.

 

Με βάση αυτούς τους αριθμούς στον πίνακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC), τις τελευταίες 14 μέρες η Ελλάδα κατατάσσεται 16η σε θανάτους από Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού και μόλις 27η σε κρούσματα.

 

 

 

Η αναντιστοιχία είναι προφανής εκτός εάν υπάρχει επιστημονικό τεκμήριο που να λέει ότι το… ελληνικό κλίμα κάνει τον ιό πολύ πιο θανατηφόρο απ’ ό,τι το κλίμα της υπόλοιπης Ευρώπης.

 

Με δεδομένο ότι τέτοιο τεκμήριο προφανώς δεν υπάρχει, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι περισσότεροι ειδικοί είναι πως στην Ελλάδα υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη υποκαταγραφή των πραγματικών κρουσμάτων του κορονοϊού, με επακόλουθη την εξώφθαλμη αναντιστοιχία με τους θανάτους.

 

‘Η άλλως, όπως τονίζουν ιατρικές πηγές τα τεστ έχουν αυξηθεί σε σχέση με την άνοιξη,  αλλά παραμένουν πολύ λιγότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα κρούσματα που δηλώνονται είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, και η θετικότητα των τεστ παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

 

Και πάλι με βάση τα επίσημα στοιχεία, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο ημερήσιος ρυθμός είναι περίπου – κατά μέσο όρο -  10.000 τεστ ανά ημέρα.

 

Με 139.239 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα κατέχει την 33η θέση μεταξύ 47 ευρωπαϊκών χωρών (στοιχεία Worldometer). Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα είναι τα Νησιά Φερόε, με 2,89 εκατομμύρια τεστ ανά εκατομμύριο και τελευταία η Αλβανία (33.458 τεστ). Στην Ισπανία, έχουν διενεργηθεί 312.015 τεστ ανά εκατομμύριο, στην Πορτογαλία 280.005, στην Ιταλία 211.177 και στη Γερμανία 216.190 τεστ.

 

Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ και πάλι, στο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα αναλογούσαν 21,7 κρούσματα ανά θάνατο και στο δεύτερο 72,5. Και μόνο από το γεγονός αυτό είναι προφανής η υποκαταγραφή των κρουσμάτων – όπως επίσης προφανές είναι πως όταν δεν υπάρχει πραγματική αποτύπωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, δεν μπορεί, και δεν υπάρχει, και ουσιαστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη