ΣΑΣΟΕΕ προς ΥΠΑΑΤ: «Να αποκατασταθούν οι αδικίες στους ελαιοπαραγωγούς»

Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έστειλε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με την οποία ζητάει κάποιες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να πάρουν όλοι οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί την έκτακτη προσωρινή στήριξη για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Ειδικότερα η επιστολή έχει ως εξής:

«Ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από καλλιεργητές ελιάς με κατεύθυνση την ελαιοποίηση στο πλαίσιο του Μέτρου 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2020 με περίοδο υποβολής αιτήσεων από 17-11-2020 έως 27-11-2020.

 

Μια εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση που αδιαμφισβήτητα αποτελεί επιτυχία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Ωστόσο, έχουν προκύψει ορισμένα σημαντικά προβλήματα κατά την υλοποίησή της:

• Άσκοπη μετακίνηση παραγωγών παρά την σχετική απαγόρευση με κίνδυνο την διασπορά Κορωναίου, γεγονός αναμενόμενο αφού ζητήθηκε η εγγραφή τους στην πληροφοριακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΠΕ, αγνοώντας, το υψηλό ποσοστό μη εξοικείωσης αυτών με την χρήση Ηλεκτρονικών υπολογιστών κάτι που θα τους οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο να αποτανθούν δια ζώσης σε Φορείς – γραφεία. Την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει όλα τα στοιχεία τους και θα μπορούσε, είτε να τα αξιοποιήσει με απευθείας καταβολή, είτε να εφοδιάσει τα ΚΥΔ της χώρας με λίστες δυνητικών δικαιούχων, ώστε να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς τους άνευ φυσικής παρουσίας μέσω σχετικής προσθήκης στην ΕΑΕ 2019.

• Ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο μόλις 10 ημερών για χιλιάδες δικαιούχους με αποτέλεσμα την συμφόρηση, τον πανικό και τον εκνευρισμό. Σε μία περίοδο όπου βρισκόμαστε στην καρδιά της ελαιοσυγκομιδής.

• Κερδοσκόποι να χρεώνουν παραγωγούς υπέρογκα ποσά (αγνοούμε αν τους χορηγούν παραστατικά για την υπηρεσία που τους παρέχουν) για να τους βοηθήσουν στην συμπλήρωση της σχετικής αίτησης

• Αναπάντητες απορίες σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα όσον αφορά τους λογαριασμούς που θα κατατεθούν τα χρήματα, μιας και αρκετοί παραγωγοί, άλλον λογαριασμό έχουν στο ΟΣΔΕ 2019 και άλλον στο ΟΣΔΕ 2020, ή τι θα συμβεί με προσφάτως θανόντες.

 

Σημαντικότερο όλων όμως είναι το εξής:

 

Με βάση την πρόσκληση, κριτήριο επιλογής των δικαιούχων πέραν αυτού της καλλιέργειας αποτελεί και το να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 

Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή / χαρακτηρισμό τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019) – δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε προδημοσίευση του Μέτρου ως είθισται για όλα τα υπόλοιπα Μέτρα του Π.Α.Α για την έγκαιρη προετοιμασία των δυνητικά δικαιούχων αυτό είχε σαν συνέπεια εκατοντάδες παραγωγοί λόγω φόρτου εργασίας στον αγρό, να μην έχουν προβεί σε ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (μια διαδικασία που δεν έχει κόστος οικονομικό για αυτούς παρά μόνο γραφειοκρατία άρα δεν είχαν δόλο) με συνέπεια η Πληροφοριακή πλατφόρμα να μην δέχεται τις αιτήσεις τους.

 

Είναι πραγματικά άδικο παραγωγοί που πληρούν τα τυπικά κριτήρια, τα εισοδήματα τους είναι αγροτικά, είναι ασφαλισμένοι στο ΟΓΑ να τίθενται εκτός.

 

Επειδή οι αγρότες μας έχουν φορτωθεί με αρκετή γραφειοκρατία -αρχής γενομένης με τα χαρτιά και τα δικαιολογητικά μετακίνησης – και με μεγάλη αγωνία αναφορικά με την συγκομιδή εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης αλλά και εξαιτίας της πανδημίας (όπου πληθώρα εργατών δεν έχουν ελεγχθεί και απευθύνουμε έκκληση για Δωρεάν τεστ COVID σε όλους τους αγρότες και εργάτες Γης της χώρας), ας μην τους αποσπούμε άλλο από το φυσικό τους αντικείμενο που είναι η ελαιοσυγκομιδή.

 

Παρακαλούμε όπως δοθεί η δυνατότητα σε παραγωγούς να ενημερώσουν τώρα το ΜΑΑΕ και να ενσωματωθούν τα στοιχεία τους στο Πληροφοριακό Σύστημα με παράλληλη χορήγηση παράτασης ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί στοιχειωδώς ομαλά η υποβολή.

 

Ακόμη ζητάμε να πραγματοποιηθεί προσθήκη πεδίου στην σελίδα εγγραφής στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου θα δίνει την δυνατότητα στον χρήστη προτού προχωρήσει σε εγγραφή να ελέγξει κάνοντας χρήση του ΑΦΜ του, αν είναι δυνητικός δικαιούχος ή όχι, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και οικονομία διαδικασιών».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη