Βήμα και In.gr κατέβασαν τα θέματα για το διπλό σύστημα του ΕΟΔΥ

Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα» για τις παράλληλες καταγραφές κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ - Κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας», εξαφανίστηκε, τόσο από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, όσο και από το in.gr.

 

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος αποχώρησε από το «Βήμα» την Δευτέρα, καταγγέλοντας, σε ανάρτησή της, «ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου» μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

 


Το εξαφανισμένο ρεπορτάζ

 

«Η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί αυτή τη φορά να άρει το lockdown. Παρότι τα στοιχεία δείχνουν τάση μείωσης των κρουσμάτων, η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται και ο αριθμός των θανάτων παραμένει απογοητευτικός.

 

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 7 Δεκεμβρίου και θα βασίζονται αυστηρά στα υγειονομικά δεδομένα. Πάντως, δεν θα υπάρξουν μεγάλες ελευθερίες. Η μετακίνηση από νομό σε νομό είναι μάλλον απίθανο να επιτραπεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα καταστήματα θα ανοίξουν με περιορισμούς, η εστίαση εξετάζεται, αλλά η διασκέδαση, προς το παρόν τουλάχιστον, όχι.

 

Βαθιά δυσαρμονία

 

Το Μέγαρο Μαξίμου προχωρεί με πολύ προσεκτικά βήματα και για έναν ακόμα λόγο. Εξαιτίας της βαθιάς δυσαρμονίας ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη. Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, διαρκούσης της καραντίνας, αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε νομούς που εμφανίζονταν να έχουν χαμηλό φορτίο;

 

Το Μητρώο Ασθενών

 

Η κύρια εστία της τριβής είναι το Μητρώο Ασθενών COVID, που αποτελεί την αποκλειστική πηγή συλλογής στοιχείων για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την εξέλιξή τους. Την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, όταν είχε προχωρήσει η πρώτη μορφή του Μητρώου Ασθενών, όλοι οι αρμόδιοι πίστευαν ότι είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο, έστω και αν τότε έπρεπε να καταχωριστούν περίπου 1.500 καταγραφές εκ των υστέρων. Εκτοτε, και ενώ το δεύτερο κύμα είναι πιο οδυνηρό από το πρώτο, εμφανίζεται η εξής κατάσταση: όταν καταγράφεται κρούσμα σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο ή στον «Ευαγγελισμό», τότε δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών. Αν όμως γίνει εντοπισμός σε μια γειτονιά ή από κάποια Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ), τότε δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ, ο οποίος όμως τα καταχωρεί με άλλη λογική και – κυρίως – άλλο ρυθμό, επειδή φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα δικό του καινούργιο, αυτόνομο σύστημα Μητρώου Ασθενών.

 

 

 

Αρχεία και στοιχεία

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) είναι ο αρμόδιος φορέας για την τήρηση των αρχείων του υπουργείου Υγείας. Είναι, για παράδειγμα, ο οργανισμός που φέρει το βάρος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο, με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο, δηλαδή αρκετούς μήνες αφότου ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής στοιχείων, και το προχώρησε με όλο και πιο φανερές τις συνέπειες. Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν. Και όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι ολοφάνερα μια πρόχειρη συγκόλληση δύο διαφορετικών αρχείων συλλογής.

 

Εντονες απορίες

 

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενήμεροι για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση και τον κίνδυνο που περικλείει. Ορισμένοι μάλιστα έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων, που γίνεται η τελική συνεννόηση. Η πρόχειρη και βιαστική συγκόλληση δύο διαφορετικών μεθόδων καταγραφής έχει ως αποτέλεσμα να διατυπώνονται κατ’ επανάληψη έντονες απορίες για τη συμβατότητα των στοιχείων.

 

Η μεγάλη ανησυχία

 

Οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έχουν αποφύγει να εκφράσουν δημοσίως την ενόχλησή τους, παρότι η «τρύπα» είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ερασιτεχνική σύνταξη του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για ορισμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα κ.ο.κ. – ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που πραγματικά θα σώσουν ζωές, δεδομένης της κατάστασης και των ελλείψεων πολλών επαρχιακών νοσοκομείων. Αν μάλιστα υπάρξει και τρίτο κύμα και δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα αυτό – την οποία εκεί που έφτασε το πράγμα μπορεί να δώσει μόνο ο Πρωθυπουργός –, τότε το «σπασμένο τηλέφωνο» ίσως να έχει ακόμα πιο δραματικές συνέπειες.

 

Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται θορυβημένα γιατί η συγκυρία είναι σημαντική, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες και ως τον Ιούνιο αναμένεται να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου όλος ο πληθυσμός.».

 

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη