Πότε έρχονται τα γαλλικά RAFALE, πόσο κοστίζουν και γιατί αγοράστηκαν μεταχειρισμένα

Στην προμήθεια 18 γαλλικών αεροσκαφών RAFALE, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεδομένου και ότι σήμερα ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη Συμφωνία.

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αγοράστηκαν μεταχειρισμένα αεροσκάφη ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, είχαν εξαγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στη Δ.Ε.Θ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα στην απόκτηση μιας μοίρας 18 αεροσκαφών «RAFALE». Από αυτά, τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα και τα έξι καινούργια. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

 

 

Η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, θα διαθέτει 12 στο τέλος του 2022 και 18 το Καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.

 

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ, για τον οπλισμό τους.

 

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, αφορούν τόσο στη δυνατότητα άμεσης παράδοσης ενός αριθμού προκειμένου να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων».

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη